Muzej Domovinskog rata Dubrovnik obilježio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Foto: fah

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Muzej Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperijal na brdu Srđ obilježio je u subotu 10. obljetnicu stalne izložbe “Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.”, a predstavljeni su i fotomonografija “Matko Biljak – Božidar Vukičević – Svjetlom pisana povijest Domovinskog rata”, te je otvorena izložba Damira Fabijanića “Dubrovnik”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik Varina Jurica Turk tom je prilikom podsjetila je kako je stalna izložba otvorena 5. kolovoza 2008. u otežanim okolnostima, a od tada je ostvareno 26 izložbi.

“Nadam se da ćemo jednom imati uvjete za rad u obnovljenoj tvrđavi Imperijal kako bismo ostvarili sve planove koji zbog tako loših radnih uvjeta još uvijek nisu ostvareni”, rekla je Jurica Turk.

Naglasila je kako su fotografi Biljak i Vukičević cijelo svoje ratno stvaralaštvo darovali muzeju, dok je izložba Damira Fabijanića donacija Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zahvaljujući tim fotografima naša građa i zbirka raste te postaje neiscrpno vrelo daljnjih proučavanja Domovinskog rata. Ipak, željeli bismo iduće desetljeće provesti u puno boljim uvjetima”, rekla je ravnateljica muzeja.

Govoreći o novom vizualnom identitetu muzeja, čiji je autor Orsat Franković, Jurica Turk rekla je kako on objedinjuje sve elemente po čemu je danas muzej prepoznat: od inicijala i tlocrta tvrđave do križa i nišana.

Kustos muzejske zbirke ratnih fotografija Mišo Đuraš posebno je istaknuo ulogu Slobodne Dalmacije u ratnom vremenu, jer su izdanja uspijevala svakodnevno probijati blokadu Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Arhiv je nebrigom društva došao do ruba propasti, a riječ je o ogromnom blagu kao rezultatu rada fotoreportera koje možemo izjednačiti s braniteljima. Bili su svjesni pravila struke, ali i pripadnosti svom narodu”, izjavio je Đuraš.

Ratni fotograf Slobodne Dalmacije Matko Biljak ispričao je kako je s kolegom Vukičevićem muzeju donirao nekoliko desetaka tisuća snimaka nastalih u razdoblju od 1990. do 1995. godine.

“Prošli smo sva ratišta, od Vukovara do Dubrovnika. Za sva mjesta me vežu uspomene. Puno mladih momaka je tada izginulo za svoju državu. Vrijedilo je”, izjavio je Biljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotograf Damir Fabijanić izrazio je zadovoljstvo što su njegove fotografije konačno došle na pravo mjesto, kako bi ih publika mogla vidjeti.

Događaj je organiziran u sklopu dvodnevnog programa proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. U nedjelju, drugog dana proslave, u dubrovačkoj Katedrali bit će služena Misa za Domovinu, a ispred crkve sv. Vlaha nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar i Klapa Kaše uz mezzosopranisticu Dubravku Šeparović Mušović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.