Na dražbi u Londonu prodan Meštrovićev ženski reljefni portret

Na dražbi u londonskoj aukcijskoj kući Sotheby’s prošloga je tjedna za gotovo 600 tisuća kuna (62,5 tisuće funti) prodan ženski reljefni portret kipara Ivana Meštrovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je manje poznatom Meštrovićevom djelu, pozlaćenom portretu Milice Banac, reljefu u bronci visokom 113 cm, kojeg je Meštrović napravio u Zagrebu u jesen 1925., doznaje se danas od obitelji Meštrović.

Na istoj su dražbi samo četiri skulpture postigle višu cijenu od Meštrovićeva djela.

Meštrovićev reljef, portret Milice Banac, bio je u Londonu od 1969. godine, zatim se nalazio na Mallorci, a nakon toga ponovno se vratio u London.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi vlasnik portreta Milice Banac, prema pravilima aukcijske kuće, ostaje nepoznat za javnost.

Prema informacijama iz arhiva Meštrovićeva muzeja u Zagrebu, postojao je i drugi pozlaćeni odljev, ali se ne zna gdje se danas nalazi i je li uopće sačuvan.

Milica Banac bila je druga supruga brodovlasnika i potomka dubrovačke pomorske obitelji Bože Banca, člana središnjeg odbora londonskog Lloyda, a prema pismima iz obiteljske arhive vidljivo je da je bila bliska prijateljica obitelji Meštrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine, 2. srpnja, na je dražbi prodan Meštrovićev malo poznati kip “Djevočica u molitvi” iz 1915. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.