Na HKS-u u utorak predstavljanje zbornika u čast prof. Ivu Bancu

Ivo Banac hks
Foto: Ivo Banac, Yale

U utorak 1. ožujka 2022. u 13 sati u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu bit će predstavljen zbornik radova s međunarodnoga simpozija Liber amicorum, održanog u Dubrovniku 2017., a izdanog u čast 70. rođendana profesora Ive Banca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može se pratiti i na YouTube kanalu

Zbornik će predstaviti urednici Marijana Kardum, asistentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i dr. sc. Stipe Kljaić s Hrvatskog instituta za povijest, a okupljenima obratit će se u ime izdavača Hrvatskog katoličkog sveučilišta rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić, u ime instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ ravnatelj prof. dr. sc. Željko Holjevac i u ime hrvatske sveučilišne naklade direktorica Anita Šikić te novinarka i publicistica Višnja Starešina.

Predstavljanje zbornika moći će se pratiti na YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

> Prof. Ivo Banac za Narod.hr: ‘Nova rezolucija neće okončati neokomunističku harangu, pisanje falsificirane povijesti i veličanje Tita u Hrvatskoj’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Prof. Ivo Banac: Pomalo rogata Tuđmanova stranka pretvorila se u mirnu uškopljenicu u krilu majke Europe

Pisma i obraćanja

O zborniku na mrežnim stranicama Hrvatske sveučilišne naklade stoji:

Riječ je o zborniku radova s međunarodnoga simpozija “Liber amicorum” održanog u
Dubrovniku 2017. godine povodom 70. rođendana Ive Banca. Zbornik je tematski podijeljen na dva dijela. Prvi dio pod nazivom “Pisma i obraćanja” sadrži pet radova u kojima se autori prigodno obraćaju skupu i koji sadrže kratke osvrte na djelovanje Ive Banca i značaj njegovog rada. Autori u ovom tematskom djelu zbornika su: Željko Tanjić, Garantina Kraja, Tamara Lorković, Josip Vrandečić i Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članci i studije

U drugom tematskom djelu “Članci i studije” osam je radova koji detaljno razmatraju pojedina djela Ive Banca, pri čemu autori ne iznose samo pregled njegovih znanstvenih radova već razmatraju njihov značaj i utjecaj na hrvatsku i svjetsku historiografiju te kako su i pod kojim okolnostima nastajala. Osim toga u radovima se razmatra javno djelovanje Ive Banca i kako su vlasti bivše jugoslavenske države pratile i nadgledale njegov rad. Autori u ovom tematskom djelu zbornika su: Mark Attila Hoare, Stipe Kljaić, Mile Babić, Rusmir Mahmutćehajić, Martin Previšić i Stjepan Ćosić.

Radovi studenata Ive Banca

U ovaj dio zbornika uvrštena su i dva rada koja nisu neposredno vezana uz navedenu tematiku ali su uvršteni kao primjeri radova studenata Ive Banca. Rad Marijane Kardum analizira dnevnike Vinke Bulić koje je vodila u Splitu tijekom Drugoga svjetskoga rata, a Nada Michal Brandl: razmatra djelovanje Karle Duhar, djelatnice Jugoslavenskom informativnom centru u New Yorku i njezinu korespondenciju s Kočom Popovićem.

Zbornik namijenjen povjesničarima, publicistima i novinarima, ali i široj publici

U zborniku se relevantno i metodološki utemeljeno opisuje značaj rada našega istaknutog povjesničara Ive Banca. Knjiga je namijenjena povjesničarima, publicistima i novinarima koji su zainteresirani za razmatranje djelovanja Ive Banca. Njegovo minuciozno poznavanje povijesno-političkih odnosa na prostoru jugoistočne Europe i djelovanja u javnom životu Republike Hrvatske, koje nije bilo usko vezano samo uz historiografsku znanost, čine ovu knjigu zanimljivom i široj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. sc. Andrea Feldman: Najgora Hrvatska bolja je od najbolje Jugoslavije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.