Prof. Ivo Banac za Narod.hr: ‘Nova rezolucija neće okončati neokomunističku harangu, pisanje falsificirane povijesti i veličanje Tita u Hrvatskoj’

Foto: Ivo Banac, Yale

“Europski je Parlament u svojoj Rezoluciji o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe od 19. rujna ove godine vrlo jasno potvrdio povijesnu činjenicu „da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti“. Hoće li to dovesti kraju neokomunističku harangu u Hrvatskoj, pisanje falsificirane povijesti, veličanje Tita? Bojim se da ne će.”, ističe za Narod.hr hrvatski povjesničar, pisac, profesor emeritus na američkom sveučilištu Yale Ivo Banac.

> Jure Vujić o novoj rezoluciji EP-a kojom se izjednačavaju komunizam i nacizam: ‘Hrvatska nije provela do kraja svoju političku tranziciju i lustraciju’

> Europski parlament izglasovao rezoluciju kojom izjednačava i osuđuje nacistički i komunistički režim

>Što stoji u Rezoluciji o osudi komunističkih zločina?

>Lustracija: Otvaranje arhiva preduvjet je za sučeljavanje s komunističkom prošlošću

>Mesić opet protiv Europe: Po Rezoluciji Vijeća Europa Tito je zločinac

“Europski je Parlament u svojoj Rezoluciji o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe od 19. rujna o.g. vrlo jasno potvrdio povijesnu činjenicu „da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti“ te na osnovu toga najoštrije osudio zločine nacističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režim. Štoviše, napomenuo je da „u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi“, što je nažalost još uvijek slučaj u Hrvatskoj. Hoće li to dovesti kraju neokomunističku harangu u Hrvatskoj, pisanje falsificirane povijesti, veličanje Tita? Bojim se da ne će.”

Nadalje prof. Banac upozorava na pojedince koji novu rezoluciju nazivaju revizionizmom.

“Pogledajte samo reakciju jednog lijevog agitpropovca u manjinskom tjedniku „Novosti“ od 5. listopada. Dotični piše kako je nova europska rezolucija „najniži oblik povijesnog revizionizma“ te „nedvosmisleno, apsolutno i apsurdno revizionistička“. On je u šoku jer je na djelu „trpanje epohalnih rezultata socijalističkog razvoja u isti koš sa staljinističkom diktaturom“.

“Ovo je mjera evolucije totalitarne svijesti naših neokomunista: priznaju da je postojala staljinistička diktatura, nešto na čemu su Tito i Hruščov stali prije nešto manje od sedam desetljeća! Možda će za sedamdeset godina njihovi idejni nasljednici priznati da je sâm komunistički sustav bio neljudski i kao takav zasnovan na nasilju. Na takvu epifaniju nemamo vremena, jer nam po svemu sudeći sjeme starih totalitarizama prijeti novim urodom.”, zaključio je za Narod.hr prof. Banac.

Podsjetimo, Rezolucijom se poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim.

> Kumrovec: Načelnik najavljuje ‘feštu’ za rođendan komunističkog diktatora Tita

> Marcel Holjevac: Hoće li na ulazu u tematski park ‘Titoville’ u Kumrovcu Kineze dočekivati Šerbedžija u uniformi maršala, ili Manolić osobno?

U njoj se, između ostalog, izražava zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola.

Također se napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr