Dinamova lekcija engleskim medijima: S podcjenjivanjem su pisali o hrvatskim klubovima, hrvatskoj reprezentaciji, a onda su se silom prilika morali korigirati…

Foto: fah

Kako smo već pisali, nogometaši Dinama sjajnim su igrama ove sezone u Ligi prvaka privukli na sebe pozornost europske nogometne javnosti. Čak i oni koji su podcjenjivački, s visina, pisali o Dinamu ustuknuli su, ili su barem korigirali svoj stav o hrvatskom prvaku, nakon remija Modrih u Harkivu protiv Šahtara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, Šahtar nije klub razine Real Madrida, ali se radi o klubu koji ima određeni, ne baš mali, rejting u Europi, i takav se Šahtar doslovce izvukao protiv kluba iz Hrvatske koji nikada do sada nije prošao grupnu fazu Lige prvaka. K tome Modri do prošle sezone pola stoljeća nisu igrali europske kupove u proljeće. Dakle, Dinamo je ipak uspio privući pozornost na sebe, pa čak i kad su u pitanju poslovično nekorektni engleski mediji, podcjenjivački nastrojeni, kad su klubovi iz Hrvatske u pitanju.

Podsjetimo, nakon poraza Dinama na Etihadu od mega momčadi Manchester Cityja 2:0, a nakon što su drugi gol Englezi zabili tek u sudačkoj nadoknadi, engleski mediji nisu štedjeli Modre, pisali su kako se ”takvi klubovi pojave, uglavnom izgube, prihvate to, sretno uzmu novac i nadaju se da će naći dobrog kupca za bilo kojeg mladog igrača kojeg imaju…”

Poslije tri kola Lige prvaka, nakon što je Dinamo stigao na korak do osmine finala spomenutog natjecanja, i Englezi mijenjaju ploču, naravno, Dinamo i dalje nema, niti će vjerojatno ikada imati, u Engleskoj status Reala, Bayerna, Barcelone, no, ipak se nešto mijenja, a i to je kad su Englezi u pitanju puno. Uostalom, ne zaboravimo, engleski mediji u više su navrata nekorektno pisali, s podcjenjivanjem, o hrvatskoj reprezentaciji, a onda su na vlastitoj koži u više navrata naučili koliko to može biti opasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, većina engleskih medija, a onda i portal Caughtoffside (hrvatski prijevod – ”Uhvaćen u zaleđu”) fokusiran je na najboljeg igrača Dinama, španjolskog mladog reprezentativca, Danija Olma:

”Prema The Sunu, Dinamov Olmo identificiran je kao transfer meta Manchester Uniteda tijekom ljetnog prijelaznog roka, nakon što je sjajno igrao za španjolsku U-21 reprezentaciju za vrijeme njihova uspjeha na Europskom prvenstvu ranije ove godine. Sada je 21-godišnjak nastavio svoj meteorski uspon napravivši vrhunsku predatorsku završnicu kojom je Dinamo izjednačio na 1:1 protiv Šahtara.”

Engleski mediji, uz Olma, hvale i igru 26-godišnjeg hrvatskog reprezentativca, koji pravo otkriće Lige prvaka, Mislava Oršića. Naime, Hrvat je u prva tri kola Lige prvaka zabio četiri gola i pri samom je vrhu ljestvice najboljih strijelaca. Mislav Oršić je dobio osmicu protiv Šahtara. Englezi opisuju njegovu “savršenu loptu s lijeve strane”, i “senzacionalnu vratnica nakon super slaloma”, Olmu, kojem je dali sedmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska Marca također, posve razumljivo, Olma vidi kao središnju figuru Dinamovog preporoda:

“Dani Olmo ostao je nevoljko u zagrebačkom Dinamu. Samome sebi je priznao: ‘Bio sam odlučan napustiti klub, ali tražili su mnogo novca za mene.’ Cijena, 40 milijuna eura, uplašila je klubove koji su željeli njegove usluge i na kraju je ostalo u Hrvatskoj. Nije spustio ruke: ‘Dat ću apsolutno sve u svakoj utakmici kako bi Dinamo postigao najbolji mogući rezultat.’ Suočen sa Šahtarom 21-godišnjak je napravio još jedan korak na svojoj, za sada rastućoj putanji: debitirao je kao strijelac u grupnoj fazi Lige prvaka.”

Pitanje je koliko je stvarno Olmo ”nevoljko” ostao u Dinamu, a koliko se zapravo radi o činjenici, a o čemu se također puno govorilo prošlog ljeta, da Španjolac ipak nije ima ponude koje bi zadovoljile i njega i Dinamo. Naime, Španjolcu se nije isplatilo, a iskreno rečeno ni dalo, ići u klub koji eventualno igra Europsku ligu. Želio je igrati u Ligi prvaka i to je dobio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom kako je jedan od protivnika Dinama u Ligi prvaka i Atalanta iz Bergama razumljivo je zanimanje talijanskih medija za igre hrvatskog prvaka. Prije svih Gazzette dello Sport, koja, unatoč katastrofalnim porazima još uvijek ne otpisuje Atalantu, klub koji u prva tri kola Lige prvaka nije osvojio ni boda, a ima gol razliku katastrofalnih 2:11.

“Remi između Šahtara i Dinama održava nade Gasperinijeve ekipe živima. Međutim, u drugom krugu trebat će im najmanje sedam bodova, točnije dvije pobjede i jedan neodlučeni ishod. Teško, i zato što će na San Siru protiv Građana 6. studenoga nedostajati Zapata, ali nije nemoguće”, piše Gazzetta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.