Nacionalno svetište sv. Josipa opet pohode hodočasnici

Nacionalno svetište sv. Josipa opet prima hodočasnike
Foto: Marta Marinović

Hodočasnici iz raznih krajeva Hrvatske i dalje dolaze svetom Josipu. Nakon zaustavljanja velikih hodočašća diljem domovine, manje restriktivne epidemiološke mjere trenutno omogućuju vjernicima dolazak u svetišta. Takva su i hodočašća u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kao rektor Nacionalnog svetišta posebno sam radostan. Čini mi se kako je ovo, nakon korone i nemogućnosti hodočašća, prva hodočasnička subota ispunjena hodočasnicima. Drago mi je što ovom prilikom mogu pozdraviti članove Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa, na čelu s ocem provincijalom Darijom Tokićem i svom njegovom subraćom. Lijepo je što novo razdoblje hodočasnika otvaraju karmelske provincije, koji sami na osobit način časte svetog Josipa, kojega mi nastojimo posebno štovati ovdje u Nacionalom svetištu“, kazao je u svom pozdravu okupljenim hodočasnicima mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta.

Svetom Josipu su 12. lipnja 2021. godine u njemu posvećenom Nacionalnom svetištu u Karlovcu hodočastili braća karmelićani te članovi karmelskog svjetovnog reda iz Zagreba, Splita, Sombora. Uz članove karmelske obitelji svetom su Josipu hodočastili i župljani Uznesenja BDM iz Končanice predvođeni svojim župnikom Tomislavom Sanićem. Misno slavlje predvodio je o. Stanko Pažin, karmeličanin i mladomisnik, a propovijedao je o. Stjepan Vidak, prior karmelskog samostana u Remetama.

O. Stjepan u svojoj je homiliji s hodočasnicima podijelio razmatranje krunice svetom Josipu, u kojemu je svaku deseticu posebno razlomio i tumačio, a između ostaloga je rekao: „Trebamo pošteno raditi, ne pokazivati djeci da olako mogu nešto dobiti. Nema kruha bez motike, niti iskrenog znanja bez knjige. Lijepi primjer imamo u svetom Josipu za naše obitelji naše redovničke zajednice i društvo.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetu misu pjesmom su uveličali karmelićani Hrvatske karmelske provincije svetog O. Josipa. Nakon mise uslijedio je hod oko zavjetnoga kipa svetog Josipa. Hodočasnici su nakon dugog puta i duhovne okrijepe imali i ručak u dvorištu svetog Josipa. Uz to, razgledavali su novootvorenu izložbu u Galeriji Martin Borković „Ljepota svetog Josipa“ i za kupnju prigodnih Josipovih suvenira.

U popodnevnim satima svetom Josipu iz Krašića pješice je hodočastilo dvadeset članova zajednice muškaraca iz župe Svetog Josipa sa zagrebačke Trešnjevke sa svojim župnikom vlč. Damirom Ocvirkom.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.