Nadbiskup San Francisca: Kristov je nauk bezvremenski, a Sinodalni put u Njemačkoj sije zablude

Salvatore_J._Cordileone
Foto: commons.wikimedia.org

Nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone, jedan od biskupa koji je potpisao pismo upozorenja njemačkim biskupima zbog njihovih predloženih reformi, naglasio je da je Katolička crkva trajna i postojana, piše quovadiscroatia.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kristov nauk je bezvremenski. Nije vezan ni za jednu generaciju, ni za jedno vrijeme ili kulturu“, rekao je 12. travnja nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone, jedan od potpisnika, za EWTN News Nightly. „To je univerzalni nauk, odnosi se na sva vremena, sva mjesta i sve kulture”.

Bratsko pismo biskupa

Cordileone je govorio nakon što je više od sedamdeset biskupa, uključujući njega samog, potpisalo otvoreno pismo njemačkim biskupima u kojem upozoravaju da bi temeljite promjene u crkvenom nauk koje zagovara trenutni proces poznat kao „Sinodalni put“ mogao dovesti do raskola u Crkvi. Sve više potpisnika dodaje svoja imena pismu od njegovog objavljivanja.

Iako se Cordileone složio da ovo nije prvi put da se postupci njemačkih biskupa dovode u pitanje, rekao je da je ovo „svakako najočitiji primjer toga“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Potpisao sam pismo jer njemački Sinodalni put sije sjeme zablude o tome što Crkva doista naučava i… što je njezin davno uspostavljeni nauk”, rekao je. „To svakako uzrokuje veliku zbrku unutar Njemačke i postoji opasnost da se proširi na ostatak Crkve”.

Kontroverzne izjave kardinala Marxa

Pismo je nastalo nakon što je skupština njemačkog Sinodalnog puta u veljači glasovala za nacrte tekstova koji pozivaju na blagoslove istospolnih zajednica i izmjenu Katekizma Katoličke crkve kao dio „ponovne evaluacije homoseksualnosti“. U novije vrijeme, u intervjuu objavljenom 31. ožujka, njemački kardinal Reinhard Marx ustvrdio je da učenje Katekizma „nije uklesano u kamen” i „da je dopušteno sumnjati u ono što kaže (Katekizam)”.

Cordileone je njemački Sinodalni put identificirao kao višegodišnji proces razgovora i donošenja odluka biskupa, klera, redovnika/redovnica i laika o „onome što oni nazivaju ‘reformama Crkve’“. Rekao je da su te reforme „zapravo izazov za već uspostavljene reforme, doktrine i disciplinska pitanja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mislim da je važno da biskupi diljem svijeta govore jednim glasom kako bi bili vrlo jasni o našoj vjernosti vjeri koju je Krist povjerio apostolima i preko njih cijeloj Crkvi, posebno njihovim nasljednicima, nama biskupima”, rekao je nadbiskup Cordileone. „Dali smo obećanje da ćemo biti vjerni poučavanju Kristovog nauka i pridružujem se drugoj braći biskupima u tome”.

Rekao je da su ljudi u njegovoj vlastitoj nadbiskupiji, zajedno s njegovim kontaktima u Njemačkoj, zbunjeni postupcima njemačkih crkvenih velikodostojnika. I vjerni njemački katolici i nekoliko biskupa u Njemačkoj šalju pozive u pomoć, dodao je nadbiskup.

„Isto tako se nadam, da ću uz podršku katolicima u Njemačkoj – vjernim katolicima u Njemačkoj – jasno poučavati svoj narod ovdje u svojoj nadbiskupiji, što će i katolicima diljem svijeta jasno pokazati da njihovi biskupi još uvijek stoje s naukom koji je Krist povjerio svojim apostolima i, preko njih, sve do našeg vremena nama“, zaključio je nadbiskup Cordileone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.