Najavljena predstava “Bitka za Vukovar” i promocija dvije nove knjige o stradanjima u Vukovaru

Zagreb, 22.10.2015. - Braniteljska glazbeno scenska predstava "Bitka za Vukovar - kako smo obranili Grad i Hrvatsku" autora Damira Plavšiæa (L) i Damira Markuša (D) bit æe održana u subotu 24. listopada u Gradskom kazalištu Komedija (Kaptol 9) s poèetkom u 19 sati uz slobodan ulaz, a predstavljena je na konferenciji za novinare u èetvrtak u prostoru Specijalne policije. foto HINA / Davor MARKOVIÆ / mm

Braniteljska glazbeno scenska predstava “Bitka za Vukovar – kako smo obranili Grad i Hrvatsku” autora Damira Plavšića i Damira Markuša bit će održana u subotu 24. listopada u Gradskom kazalištu Komedija (Kaptol 9) s početkom u 19 sati uz slobodan ulaz, a predstavljena je na konferenciji za novinare u četvrtak u prostoru Specijalne policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstavi na gledatelja djeluju svjetlosni efekti koji izviru iz potpuno zamračenog prostora, zvukovi sirene opće opasnosti, eksplozije granata, prelijetanja zrakoplova, urlika i laveža pasa. Na njega djeluju i mirisi svijeća i dima, glasovi glumaca koji se isprepliću sa svjetlosnim i zvučnim efektima dok istodobno prate video sadržaj na video zidu, kazao je suautor Damir Plavšić.

U predstavi, među ostalima, sudjeluju članovi KUD-a “Dragutin Domjanić” iz Vugrovca, a dijelove knjiga čitaju glumci.

U sklopu predstave i promocija dvije nove knjige – “58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, autora Damira Markuša i “Ne plači, dobri moj anđele” Damira Plavšića

U predvorju kazališta Komedija bit će postavljena i izložba ratnih fotografija nastalih na prvoj crti obrane grada Vukovara na Sajmištu. Knjige opisuju obranu najkrvavijeg dijela vukovarskog bojišta Sajmište, presijecanje komunikacije Vukovar – Borovo, predaju Borova naselja i preživljavanje u srpskim koncentracijskim logorima – Stajićevo kod Zrenjanina, Niš i Srijemska Mitrovica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjigama se također nalaze i izvorne ratne fotografije s prve crte obrane naselja Sajmište. Oba autora istaknuli su kako je motiv za pisanje bio da se sjećanja na te ratne događaji u borbi za Vukovar i obranu Domovine sačuvaju od zaborava i to osobito za mlađe naraštaje rođene nakon ratnih godina.

Govoreći o svojoj knjizi “58” Damir Markuš je rekao kako ona opisuje skupinu od 58 dragovoljaca HOS-a koji su samoinicijativno i dragovoljno došli braniti Vukovar gdje su odmah po dolasku bili raspoređeni na najteži dio vukovarskog ratišta – Sajmište. HOS-ovci su nadljudskim naporima branili tu liniju i ginuli jedan za drugim, jer za njh nije postojala riječ – povlačenje, istaknuo je Markuš.

Kada je postalo jasno da se Vukovar više ne može obraniti , a neprijateljske snage prodirale su prema središtu grada, preživjeli HOS-ovci odlaze u proboj gdje se nastavlja njihova kalvarija, jer nailaze na neprijateljska zasjede i minska polja, dodao je Markuš. Napomenuo je kako u svemu tome govori u svojoj knjizi na 247 stranica uz 107 fotografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor knjige “Ne plači, dobri moj anđele” Damir Plavšić naveo je kako kroz deset kratkih priča opisuje ratne akcije na zapadnom dijelu Sajmišta, uništenje prvog tenka u Vukovaru, presijecanje komunikacije Vukovar Borovo, ratne akcije u Borovu naselju i njegovu predaju 20. studenoga. Plavšić je dodao kako je nastojao opisati trenutke kada nakon zarobljavanja više nije bio gospodar vlastitog života pa sve do razmjene zarobljenika kada je dočekao konačnu slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.