Napadi na kršćanske zgrade u Jeruzalemu: Uništen kip Isusa, oskvrnuto groblje, natpis ‘Smrt kršćanima’

jeruzalemu
Montaža: Narod.hr, izvor: Snimka zaslona(abouna.org, iStock)

Turist, prema policijskim navodima, radikalni židov iz Amerike, u četvrtak 2. veljače ujutro srušio je s postolja Kristov kip u crkvi bičevanja u starom dijelu Jeruzalema, unakazivši pritom lice kipa. Čuvar u svetištu u Jeruzalemu počinitelja je ubrzo svladao i predao izraelskoj policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije otprilike dva tjedna oskvrnjeno je i protestantsko groblje na brdu Sionu. Na zidovima samostana u armenskoj četvrti ispisani su pak grafiti “Smrt kršćanima”, a vandalizirane su i prostorije koje se koriste kao crkva u maronitskom središtu Ma’alot. Ciljevi napada bili su i kršćanski restorani na Novim vratima u kršćanskoj četvrti, javlja HKM.

>Jakov Blagojević (U ime obitelji): Paradoksalno, katolici su daleko najnapadanija vjerska zajednica u Hrvatskoj

“Sa zabrinutošću pratimo i snažno osuđujemo ovaj rastući niz ozbiljnih djela mržnje i nasilja protiv kršćanske zajednice u Izraelu. Nije slučajno da se legitimizacija diskriminacije i nasilja u javnom mnijenju i u trenutnom izraelskom političkom okruženju također pretvara u djela mržnje i nasilja protiv kršćanske zajednice.

Očekujemo i zahtijevamo da izraelska vlada i agencije za provođenje zakona djeluju odlučno kako bi zajamčili sigurnost svim zajednicama, zajamčili zaštitu vjerskih manjina i iskorijenili vjerski fanatizam. Osobito mislimo na ove ozbiljne incidente netolerancije, zločine mržnje i vandalizma usmjerene protiv kršćana u Izraelu”, ističe se u priopćenju Franjevačke kustodije Svete Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Zabrinjavajuć trend: Progon kršćana dodatno porastao u posljednje dvije godine

Sa zabrinutošću pratimo i snažno osuđujemo ovaj rastući niz ozbiljnih djela mržnje i nasilja protiv kršćanske zajednice u Izraelu.

Latinski patrijarh Jeruzalema nadbiskup Pierbattista Pizzaballa nedavno je upozorio na rastuće napetosti između vjerskih zajednica u Svetoj Zemlji i izrazio zabrinutost zbog mogućih posljedica. “Radikalne snage u Izraelu mogle bi biti ohrabrene ponašanjem dijelova izraelske vlade i nastaviti napadati kršćane”, poručio je kardinal.

O napadima u Jeruzalemu

Njemački benediktinac Nikodemus Schnabel za KNA komentirao je “ciljane napade”. “Mora se postaviti pitanje postoji li povezanost osjetnog povećanja protukršćanskog nasilja iz mržnje i stanovite retorike kakva se čuje od određenih članova vlade”, rekao je o. Schnabel, koji obavlja dužnost patrijarhalnog vikara za dušobrižništvo migranata i azilanata u Jeruzalemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva bičevanja u Jeruzalemu, u kojoj se dogodio najnoviji napad, pripada svetim mjestima kojima upravlja Franjevačka kustodija u Svetoj Zemlji. Na tome se mjestu nalazi i Franjevački biblijski studij (Studium Biblicum Franciscanum), kao i najstariji jeruzalemski muzej koji se bavi poviješću i kulturom kršćanstva u Svetoj Zemlji, s ranokršćanskom arheološkom zbirkom otvorenom 1902. godine. Ondje je proteklih godina otvoren i Muzej Svete Zemlje s arheološkim i povijesnim odjelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.