Jakov Blagojević (U ime obitelji): Paradoksalno, katolici su daleko najnapadanija vjerska zajednica u Hrvatskoj

blagojević
Montaža: Narod.hr, izvor: Narod.hr, Fah

U srijedu 23. studenog 2022. u Hrvatskom saboru održao okrugli stol pod nazivom „Progonjeni i zaboravljeni“ posvećen progonu kršćana i poštivanju vjerskih sloboda. Okrugli stol je organizirala nezavisna zastupnica Marijana Petir u povodu Crvene srijede – dana kada se od 2015. godine u cijelom svijetu zgrade osvjetljavaju crvenom bojom kako bi se podigla svijest o važnosti poštivanja ljudskog prava na slobodu vjeroispovijedi i prisjeća na žrtve vjerskog nasilja. Na okruglom stolu govorio je i Jakov Blagojević, predstavnik udruge U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagojević se osvrnuo na izjavu Alena Tahirija, ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH koji je ustvrdio da u 2021. godini nije bilo fizičkih nasrtaja na katolike u Hrvatskoj.

Blagojević: Katolici su u javnom prostoru  daleko najnapadanija vjerska zajednica u Hrvatskoj

‘Ja bih se usudio reći da su unatoč tomu u javnom prostoru katolici daleko najnapadanija vjerska zajednica u Hrvatskoj što mi u Udruzi U ime obitelji smatramo paradoksalnim da je najbrojnija vjerska zajednica ujedno i najnapadanija. Upravo iz tog razloga izdali smo Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020. godini. U tom izvješću predložili smo mjere i metodologiju istraživanja koja bi se trebala implementirati kako bi se unaprijedilo stanje vjerskih sloboda u Hrvatskoj što se tiče Katoličke Crkve i katoličkih vjernika”, kazao je Blagojević na okruglom stolu.

Najavio je, budući da nikakvih značajnijih pomaka od strane državnih institucija nije bilo, da će udruga U ime obitelji za nekoliko mjeseci izdati isto izvješće za 2021. i 2022. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je još nekoliko najznačajnijih trendova koje smo uočili u protekle tri godine.

Blagojević: Postoje institucije i tijela koji sustavno blate i difamiraju Crkvu, katoličke vjernike i svećenike

”Sustavnim praćenjem uočili smo da u medijskom i javnom prostoru postoje institucije i tijela koji sustavno blate i difamiraju Crkvu, katoličke vjernike i svećenike, a to su specijalizirane udruge civilnog društva, dio glavnostrujaških medija i političkih stranaka koji se koriste stereotipima, predrasudama, lažnim, klevetničkim, i prije svega neutemeljenim optužbama kako bi se Crkvu lažno prikazalo u suprotnoj stvarnosti pritom ne spominjući dobrobiti Crkve poput Caritasa i svog humanitarnog rada”, kazao je Blagojević.

Blagojević: Crkva kao žrtveni janjac

”U izazovnim godinama – 2021. i 2022. uočili smo i zabrinjavajuć porast tzv. scapegoatinga odnosno Crkva je predstavljala žrtvenog jarca za mnoge izazove s kojima se suočavalo hrvatsko društvo, pogotovo za najveće izazove poput potresa, pandemije, potresa i depopulacije”, upozorio je Blagojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i da je jedan od najvećih promjera diskriminacije nedavno objavljen pogrešan broj katolika u rezultatima Popisa stanovništva kada je broj katolika umanjen za četiri posto.

”Unatoč ranijim preporukama Državni zavod za statistiku nije revidirao popisni list i pitanje vjerskoj pripadnosti bilo je postavljeno krivo odnosno bilo je postavljeno kao pitanje otvoreno tipa, što je u konačnici rezultiralo objavljivanjem umanjenog broja katolika. Ti podaci poslani su Eurostatu i drugim međunarodnim institucijama te do danas nisu korigirani. Mi postavljamo pitanje bi li takva reakcija odnosno nepostojeća reakcija tj. ignoriranje pogrješke bilo isto i da je broj katolika prikazan za četiri posto većim umjesto četiri posto manjim?”, pitao se Jakov Blagojević, predstavnik udruge U ime obitelji.

”Na kraju bih još samo dodao činjenicu da smo u protekle dvije godine uočili da su najnapadanija profesija, osim naravno svećenika, bili liječnici katolici koji su najprije bili napadani u kontekstu pandemije zbog pohođenja mise za vrijeme pandemije koronavirusa, a zatim u protekloj godini zbog pozivanja na priziv savjesti što smatramo nedopustivim i vrlo opasnim”, zaključio je Blagojević čije izlaganje možete poslušati u videu od 2:05.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je na okruglom stolu pojasnila Marijana Petir, cilj okruglog stola bio je skrenuti pažnju na progone koji se događaju zbog vjere diljem svijeta, a o čemu redovito izvještavaju organizacije poput Aid to Church in Need i Opeen Doors International.

Jedan od sedam kršćana je progonjen zbog vjere

Petir je podsjetila kako su prema tim izvješćima, kršćani najprogonjenija vjerska skupina na svijetu, pa je tako 300 milijuna kršćana svake godine u opasnosti od različitih oblika progona zbog svoje vjere. To znači da jedan od sedam kršćana živi u zemlji u kojoj vjera u Isusa Krista uključuje rizik od proizvoljnog raseljavanja, uhićenja, različitih kršenja ljudskih prava, pa čak i smrti.

” Ako želimo da kršćani ostanu u svojim domovima, moramo ih ohrabriti, zaštiti i pomoći im da ostanu na svojim ognjištima, a ne da odlaze. To su na mnogobrojnim sastancima rekli čelnici različitih kršćanskih crkava na Bliskom Istoku, u Africi i Aziji, kao i predstavnici vjerskih te nevladinih organizacija”, rekla je Petir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Zabrinjavajuć trend: Progon kršćana dodatno porastao u posljednje dvije godine

Istaknula je da je Europska unija najveći donator humanitarne pomoći u svijetu, no da novac sam po sebi nije dovoljan za rješavanje problema ako izostaje jasna i solidarna politika. – Europa, kao “kolijevka”, a tako i zaštitnica demokracije, mora biti glavni protagonista zaštite i promicanja osnovnih ljudskih sloboda i prava, pa tako i slobode savjesti i vjerovanja, promičući univerzalne humane vrijednosti i pokazujući u tome primjer, rekla je Marijana Petir.

Istaknula je da se ponekad stječe dojam da u našoj zapadnoj civilizaciji ne postoji svijest da se u Nigeriji, Pakistanu, Indiji, Kini i mnogim drugim državama vjernici suočavaju s kršenjem njihovih prava.

Položaj kršćana bitno se pogoršao

Nadalje je kazala: „Kršćane ubijaju diljem Afrike, napadaju njihove crkve, a sela sravnjuju sa zemljom. U Pakistanu su kršćani nepravedno pritvoreni pod lažnim optužbama za bogohuljenje. Maloljetne kršćanske djevojke otimaju, siluju, prisiljavaju na preobraćenje i udaju za sredovječne muškarce u zemljama kao što su Egipat, Mozambik i Pakistan. U Kini i Sjevernoj Koreji, totalitarne vlade doslovce gaze vjernike, prateći svaki njihov korak. Zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji objavila je najnovije izvješće koje pokazuje da se u protekle dvije godine u 75 posto od 24 zemlje u kojima je najteže biti kršćanin, položaj kršćana bitno pogoršao“.

”Progonjeni vjernici trebaju ljude koji će govoriti za njih. Da bi se ubijanje zaustavilo, mora se objaviti istinu o onome što se događa kršćanima diljem svijeta. Ako to ne učinimo, oni će ostati progonjeni i zaboravljeni”, rekla je Marijana Petir.

‘Vjerska sloboda je jedna od temeljnih prava svakog čovjeka i nju uvijek iznova treba čuvati i braniti’

U pozdravnom govoru, vlč. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije istaknuo je važnost održavanja ovog okruglog stola u Hrvatskom saboru.  ”Vjerska sloboda je jedna od temeljnih prava svakog čovjeka i nju uvijek iznova treba čuvati i braniti, a u tome posebno odgovornu ulogu u društvu imaju oni koje su građani svojim izborom ovlastili da donose zakone”, rekao je vlč. Novak, javlja IKA.

> Nakon pokolja katolika u Nigeriji: Koliko je islamski terorizam raširen u toj afričkoj zemlji?
> Kršćanin Pakistanac, kojemu je Švicarska odbila dati azil, dobio spor na Europskom sudu
> Katolici mole ispred crkve koju su kineske komunističke vlasti zatvorile

Republika Hrvatska se opredijelila za izravnu potporu kršćanima kroz dodjelu stipendija

Ivan Picukarić, savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova zahvalio je zastupnici Marijani Petir na njenoj inicijativi koju je Vlada RH i usvojila da se uvedu stipendije za mlade koji su progonjeni zbog svoje vjere na području Afrike, Azije i Bliskog Istoka, a koji će se potom nakon školovanja u Hrvatskoj vratiti u svoje države kako bi tamo gradili bolje društvo.

”Republika Hrvatska se protivi svim oblicima diskriminacije, mržnje i sistematskom progonu kojima su mnoge vjerske manjine izložene diljem svijeta. Na međunarodnim konferencijama i forumima dosljedno ukazujemo na težak položaj kršćana u svijetu, pored toga Republika Hrvatska se opredijelila za izravnu potporu kršćanima kroz dodjelu stipendija mladim kršćanima studentima s Bliskog istoka, Azije i Afrike te pružanje pomoći obiteljima žrtava nedavnog terorističkog napada u Nigeriji”, rekao je Picukarić.

”Sloboda vjerovanja temeljna odrednica svakog ljudskog bića i osobe”

Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, referirajući se na Opću deklaraciju o ljudskim pravima UN-a i Deklaraciju Dignitatis Humane Drugog Vatikanskog sabora, rekao je kako je sloboda vjerovanja temeljna odrednica svakog ljudskog bića i osobe koja se ne može ničim dovesti u pitanje.

Dodao je da se gotovo svi slažu da su temeljna ljudska prava utemeljena na dostojanstvu ljudske osobe, ali da smo svjedoci danas da je narav tog dostojanstva predmet rasprave i tema protivljenja.

Upozorio je da se sloboda vjerovanja pokušava svesti na „obrednu slobodu“ ili se pod izlikom uvođenja i promoviranja nekih drugih prava za koje nismo sigurni mogu li se definirati kao temeljna ljudska prava, pokušava ograničiti.

”Sloboda vjerovanja, savjesti i uvjerenja temelj je svih drugih sloboda jer ona zapravo određuje čovjekovu nutrinu, njegovo biće i odnose unutar zajednice”, rekao je Tanjić i istaknuo da zato zaslužuje našu punu zaštitu.

”Oni koji smatraju da su njihova prava povrijeđena, neka nam se obrate”

Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH naglasio je da je u Republici Hrvatskoj uspostavljen učinkovit mehanizam praćenja zločina iz mržnje i usvojen Protokol postupanja čija je svrha osigurati uvjete za cjelovit rad nadležnih tijela koja sudjeluju u otkrivanju, evidentiranju i praćenju zločina iz mržnje te je pozvao sve one koji smatraju da su njihova prava povrijeđena da se obrate Uredu.

Zamjenica pučke pravobraniteljice RH Dijana Kesonja rekla je kako vjera predstavlja bit jednog od temeljnih ljudskih prava, slobode mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi, koja je priznata brojnim međunarodnim dokumentima o ljudskih pravima te čini jednu od sloboda propisanih Ustavom. ”Na žalost, u svijetu je danas sve više prisutna mržnja prema raznim vjerskim, nacionalnim i drugim manjinama, što je potrebno zaustaviti, osim procesuiranjem počinitelja, također i podizanjem razine svijesti građana o takvim događajima i njihovim iznimno štetnim posljedicama. A to se čini i kroz današnji okrugli stol”, rekla je Kesonja.

Caritas pomaže svim ljudima u potrebi

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik rekao je kako je Caritas kao druga po veličini humanitarna organizacija u Svijetu posvećena davanju cjelovitog ljudskog dostojanstva konkretnim osobama i tako daje svjedočanstvo blizine svim ljudima u potrebi bez obzira na vjersku, nacionalnu ili koju drugu određenost.

Na taj način Caritas ostaje vjeran Isusovoj zapovijedi: “Što god učiniste jednome od moje najmanje braće, meni učiniste!” Mt 25,45. Slijedeći evanđeosko poslanje Caritasovo djelovanje može se sažeti u sedam koraka: 1) brz, konkretan i uključiv humanitarni odgovor; 2) utjecaj na društvene norme i ponašanje; 3) izgradnja mira, posredovanja i pomirenja; 4) jačanje demokratskog upravljanja kroz sudjelovanje svih segmenata društva; 5) govor istine moćnicima svijeta, svjedočenje i podrška onima koji pate; 6) pružanje kvalitetne i inkluzivne zdravstvene zaštite i obrazovanja; 7) podržavanje održivog načina života.

”Republika Hrvatska, primjer sa svojim standardima po poštivanju vjerskih prava i sloboda”

Kirko Velinski, protojerej-stavrofor Makedonske pravoslavne Crkve u RH zahvalio je zastupnici Petir za organizaciju ovog okruglog stola i naglasio da kao predstavnik Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj može slobodno iz iskustva reći da je Republika Hrvatska, primjer sa svojim standardima po poštivanju vjerskih prava i sloboda.

”Velika odgovornost je i na nama, predstavnicima vjerskih zajednica, da svatko u svojoj vjerskoj zajednici poduči svoje vjernike, prije svega da budu lojalni građani, časni i odgovorni na svojim radnim mjestima i da u jednoj takvoj sinergiji možemo živjeti u demokratskom društvu s visokim standardima međusobnog uvažavanja i poštivanja bez razlika na vjersku ili bilo koju drugu različitost”, rekao je Velinski.

”Kršćanske crkve u Hrvatskoj trebaju nastaviti moliti za progonjene kršćane”

Vatroslav Župančić, Predsjednik Hrvatske protestantske konferencije i predstavnik organizacije Open Doors International rekao je kako težak primjer Katra zemlje domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva pokazuje da kršćanske crkve u Hrvatskoj trebaju nastaviti moliti za progonjene kršćane te još aktivnije ukazivati u javnosti na ove probleme.

”Osobito se nadam da će se dobro započeti projekt stipendiranja kojeg je pokrenula gospođa zastupnica Petir ne samo nastaviti već i progresivno jačati u narednom razdoblju”, rekao je Župančić.

”Na slobodi se gradi i nju je vrlo lagano i izgubiti što je pokazala i pandemija”

Željko Mraz, predsjednik Udruge za vjersku slobodu u RH i glavni tajnik Saveza baptističkih crkava u RH istaknuo je da je sloboda krhka i da kroz 30 godina hrvatske demokracije, može se vidjeti da napredujemo. ”Naš Božićni Ustav je izvrsno postavio vjerske slobode, ali to ne znači da su one došle same po sebi. Na slobodi se gradi i nju je vrlo lagano i izgubiti što je pokazala i pandemija. U Hrvatskoj trebamo biti zahvalni Bogu za našu zemlju u kojoj živimo i za naše odnose, čemu svjedoči i današnji skup na kojem jedni druge obogaćujemo”, rekao je Mraz.

Novinar Glasa Koncila Ivan Tašev govoreći kako se u medijskome svijetu pristupa vjerskoj slobodi, istaknuo je da ta tema u hrvatskome medijskome prostoru dobiva mjesta kada se dogodi kršenje vjerske slobode, ali nedostaje sustavno praćenje.

Iznio je poziv i sugestiju prema državnim instancama da se pristupi izradi ozbiljnijih analiza i izvješća o slučajevima nasilja, napada, netolerancije i diskriminacije na temelju vjeroispovijesti.

”Konkretna pomoć onima koji su progonjeni zbog vlastite vjere”

”Važno je da se unatoč pozitivnim pomacima u Hrvatskoj s deklarativne potpore vjerskoj slobodi okrene stvarnoj i konkretnoj pomoći onima koji su progonjeni zbog vlastite vjere, a institucionaliziranje pitanja promicanja vjerske slobode u osobi posebnoga povjerenika za slobodu vjeroispovijesti koje imaju mnoge europske zemlje dobra je praksa te poticaj i Hrvatskoj da razmisli o nužnosti takve političko-društvene uloge”, rekao je Tašev.

Predsjednik Centra za međureligijski dijalog Vedran Obućina naglasio je kako se Europa suočava sa sve većim zatiranjem kršćanskog identiteta i izvora vrijednosti, što se osobito vidi u stavovima političkih institucija i medija.

”Teolozi bi trebali uložiti dodatne napore u vidljivosti svojih poruka, napustiti stroge teološke okvire djelovanja i pronijeti glas o vrijednostima i normama vezanim za kršćansku vjeru u sve dijelove društva”, rekao je Obućina.

Tomislav Kovač, pročelnik Katedre fundamentalne teologije KBF-a Sveučilišta u Zagrebu rekao je da u sve više multikulturalnoj Europi, međukulturalni i međureligijski dijalog su nužni za izgradnju skladnog i pravičnog društva.

”Suradnja između državnih institucija, različitih društvenih čimbenika i vjerskih zajednica je u tome ključna. Izazovi suživota jednako se tiču i domaće i sve brojnije imigrantske populacije. Primjeri dobre prakse u slobodnoj i demokratskoj Europi mogu potaknuti druge zemlje diljem svijeta da i one više poštuju ljudska, građanska i vjerska prava svojih manjina”, rekao je Kovač.

”Novu generaciju važno odgajati tako da se ne boje ni reći ni čuti i neke neugodne stvari”

Dan Đaković, asistent na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je kako odgoj djece i mladih uvijek predstavlja ključ dobre budućnosti, a da pritom odgoj za autentičnu slobodu predstavlja najveći izazov. Autentična sloboda pak nije odvojiva od vrlina. Sloboda je naime vrlo ”krhka biljka” i ako je ne čuvamo brzo je gubimo, a ne možemo je čuvati bez vrlina.

”U kontekstu vjerskih sloboda, koje nužno pretpostavljaju slobodu govora, to sve znači da je novu generaciju važno odgajati tako da se ne boje ni reći ni čuti i neke neugodne stvari. To pretpostavlja tzv. vrlinu zamjeranja koja je zapravo protuotrov diktaturi političke korektnosti”, rekao je Đaković.

Održavanju ovog okruglog stola svojom nazočnošću podršku je dao i glavni rabin Židovske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotel Da Don, zastupnici Nadica Dreven Budinski, Davor Ivo Stier, Stephen Nikola Bartulica, Hrvoje Zekanović i Marin Miletić.

U raspravi su sudjelovali zastupnica Nadica Dreven Burinski, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice p. Stanko Perica, predstavnik udruge “U ime obitelji”, Jakov Blagojević te Nolan Sharp iz Udruge Partner.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.