Nastavlja se snimanje filma o Jean-Michelu Nicolieru

U produkciji tovarničke Udruge dr. Ante Starčević, nastavlja se snimanje dokumentarnog filma posvećenog vukovarskom branitelju Jean-Michelu Nicolieru, koji je rođen u Francuskoj, a ubijen na Ovčari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi kadrovi snimljeni su 2012. godine prigodom boravka Lyliane Fournier, majke ubijenog branitelja Jean-Michela. Ona je pred kamerama iznijela svoja sjećanja na sina, njegov odlazak u Hrvatsku, te je progovorila o vlastitim osjećajima prema sinu i njegovoj želji da pomogne Hrvatskoj u Domovinskom ratu.

Vukovar je moj izbor, i u dobru, i u zlu

Svoje će mjesto u filmu svakako naći i kadrovi nastali samo nekoliko sati prije nego što je Jean-Michel odveden na Ovčaru, a u podrumu bolnice su ih snimili francuski reporteri. „Više puta su mi predložili da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. U Vukovar sam došao kao dragovoljac. Mislim da im trebam pomoći. Vukovar je moj izbor, i u dobru, i u zlu”, riječi su francuskog borca, čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ove i slijedeće godine snimanje će biti nastavljeno na nekoliko lokacija: u Karlovcu, Zagrebu, Vukovaru, Mejaškom selu i francuskom gradu Vesoulu. Završetak filma i premijerno prikazivanje očekuje se na obljetnicu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara 2015. godine.

Priča o mladom Francuzu koji je osjetio poziv braniti Hrvatsku pretočena je i u roman naslovljen ‘Jean ili miris smrti’. Na njemu je dugo radila Nevenka Nekić, želeći progovoriti o životu i smrti mladoga francuskoga dragovoljca i hrvatskoga branitelja. Roman je utemeljen na osobnim istraživanjima, iskazima sa suđenja u Beogradu, pismima Jeanove majke i isječcima iz francuskih novina. Izdan je u nakladi Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

Jean-Michel Nicoliera je Hrvatska posmrtno odlikovala, te je na taj način iskazala poštovanje i zahvalnost mladom čovjeku koji je dao život za Hrvatsku koja nije bila zemlja njegovih predaka, ali je postala njegova!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.