Nigerijski biskup pozvao na molitvu krunice i zazvao Božju zaštitu naroda zbog Boko Harama

Foto: HazteOir.org

Nigerijski biskup, Oliver Dashe Doeme, koji je pokrenuo akciju svakodnevnog moljenja krunice za zaštitu svoga naroda od Boko Harama, poručio je kako će ta teroristička skupina „uskoro nestati“, prenosi Vatikanski radio.

U razgovoru za Catholic Herald, biskup dijeceze Maiduguri je rekao: „I dok su prije pripadnici Boko Harama bili posvuda, sada su potisnuti u šume.

Biskup Doeme kazao je da je 2014. godine imao viziju Krista kako mu uručuje mač, koji se pretvorio u krunicu čim ga je primio. Krist mu je potom ponovio riječi: „Boko Haram je nestao“, što je biskup protumačio kao poziv da širi pobožnost krunice.

Biskup je potaknuo svakodnevno moljenje krunice u procesijama diljem svoje dijeceze, u školama, domovima i župama. Otad je Boko Haram doživio brojne neuspjehe. U prosincu prošle godine nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari je rekao da je teroristička skupina „formalno pobijeđena“ jer više nije sposobna izvoditi konvencionalne napade te zato što su se ljudi – koji su napustili svoju domove zbog napada Boko Harama – vratili svojim kućama.

Boko Haram je svoje napade usmjerio naročito na dijecezu Maiduguri. Tako je 2014. godine više od 80 tisuća katolika moralo napustiti svoje domove zbog napada te terorističke skupine, a više od 25 svećenika i 45 časnih sestara su bili prisiljeni pobjeći. Sada se mnogi raseljeni vraćaju svojim kućama i biskup Doeme je istaknuo kako je briga za povratnike veći izazov negoli terorističko nasilje, dodavši da je Boko Haram, tijekom posljednjih nekoliko godina, uništio mnoge kuće, usjeve i stoku.

U intervjuu za Catholic Herald biskup Doeme podsjetio je kako su se kroz povijest po krunici „dogodila brojna čuda, a po njoj su se oslobađale i zemlje“. Naveo je tako bitku kod Lepanta iz 1571. godine kad je flota Svete lige pobijedila otomansku flotu, kao i svrgnuće bivšeg predsjednika Filipina, Ferdinanda Marcosa, 1986. godine. Oba događaja pripisuju se snazi krunice.

Biskup Doeme je istaknuo da vjeruje kako mu se Krist ukazao 2014. godine „kako bi utješio svoj narod, da Njegova Majka bude uz nas“. Biskup je rekao da je vizija ohrabrila narod Maidugurija „kako će se u konačnici po krunici ostvariti pobjeda nad ovim zlom. Boko Haram je zlo kao i ISIL. Stoga, dokle god budemo zajedno išli s Njegovom Majkom, posebno moleći krunicu – tim najizraženijim oblikom marijanske pobožnosti – pobjeđivat ćemo“, zaključio je biskup.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hr.radiovaticana.va