‘Noć istraživača’ i ove godine u Zagrebu i Split

Europska noć istraživača održat će se i ove godine u više od 300 gradova diljem Europe zadnjeg petka u rujnu, 26. rujna. Zagreb i Split već dvije godine zaredom su domaćini ovog projekta. Glavna tema ovog događaja je promicanje znanosti pod geslom “Istraživanje za inovacije, inovacije za javnost”. Početak jedinstvene manifestacije predviđen je u 18 sati u Zagrebu u Avenue Mallu i u Splitu u Marmontovoj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano otvorenje je u 19 sati, dok se posebno iznenađenje za posjetitelje može očekivati u 21 sat. Glavne aktivnosti će se odvijati kroz interaktivne Eureka module na malim pozornicama na kojima će istraživači predstavljati svoja znanstvena dostignuća i izazove za budućnost. Posjetitelje očekuje mnoštvo nagrada poput mini laboratorija, mikroskopa, detektora i sličnih znanstveno-popularnih igračaka.

U zagrebačkom Avenue Mallu predstavit će se pametni podvodni robot koji bi mogao spašavati živote ronilaca, mali Lego robot koji traži izlaz iz labirinta, računalni vid za praćenje lica koristan u medicini ili detekciji umora vozača, projekt GlowBrain koji istražuje moždani udar.

Posjetitelji će, među ostalim, saznati kako uz pomoć elektromagnetskih struktura i senzora napraviti neki predmet nevidljivim, koje sile otkrivaju tajnu života, kako uz pomoć računala proizvesti više, a trošiti manje energije, kako računala vide ili upoznati sustav za praćenje kvalitete zraka pomoću senzora i pametnih telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj manifestacije je na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo kako bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstveno-istraživačkoj zajednici te povećala zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.

Noć istraživača 2014. organizira Udruga Znanost.org u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Manifestaciju sufinancira Europska komisija kao prvi hrvatski projekt prihvaćen kroz program Obzor 2020. Medijski pokrovitelj projekta je portal Narod.hr.

“Znanstvenici će kroz neposredan razgovor, kontakt s građanima moći prikazati svoja istraživanja, zašto se bave znanošću i zašto je znanost važna za društvo. I to je glavno geslo ove godine – veza između znanosti i inovacije, tj. primjena znanosti na dobrobit društva”, istaknuo je Damir Kovačić s Medicinskog fakulteta u Splitu i glavni organizator manifestacije Noć istraživača ispred Udruge Znanost.org.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako će kroz dvadesetak Eureka modula u Zagrebu i Splitu pokazati razne teme koje uključuju robote, kvalitetu zraka, infracrveni svemir itd. Također tu si i mnoge nagradne igre kroz koje, ako posjetitelji skupe točne odgovore tj. pečate kroz module, moći će dobiti vrijedne nagrade.

Vedran Bilas s FER-a istaknuo je kako su FER-ovi istraživači sudjeluju u različitim organizacijskim aktivnostima.

“Naš je interes pokazati najmlađima i zainteresirati ih za izbor tehničkih zanimanja kao i studij elektrotehnike računarstva, ali isto tako pokazati javnosti kako smo javnim sredstvima u suradnji s industrijom razvili neke inovacije u domeni robotike, novih izbora energije, računalnog vida, različitih senzora..”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Drago nam je da možemo dati podršku ovakvom projektu gdje vidim zapravo veliku mogućnost za približavanje znanosti društvu i mladim naraštajima. Upravo mladi naraštaji su temelj razvoja ovoga društva i trebaju biti uključeni u razne razvojno istraživačke aktivnosti”, istaknuo je Goran Becker član Uprave HAMAG-BICR-a te dodao kako će oni uskoro lansirati institut garancija koji je cilj privući jake korporativne igrače s većim kapitalnim fondovima i da ulažu u temeljni kapital inovativnih tvrtki u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.