Novi roman Ivane Šojat Kuči ‘Jom Kipur’ – o problematici Domovinskog rata

Novi roman poznate osječke književnice Ivane Šojat Kuči “Jom Kipur”, u kojem autorica snažno progovara o problematici Domovinskog rata, predstavljen je u utorak navečer u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Osijeku. Knjigu je izdala nakladnička kuća “Fraktura”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o dosadašnjem bogatom književnom opusu Ivane Šojat Kuči, urednik Seid Serdarević istaknuo je roman “Unterstadt” koji je dobio niz prestižnih nagrada, a po njemu je rađena i kazališna predstava u osječkom HNK.

I dok je tematika toga romana vezana za Drugi svjetski rat i bazirana uglavnom na ženskim likovima u novoj knjizi “Jom Kipur” Šojat Kuči snažno progovara o problematici Domovinskog rata kroz muške likove. Riječ je o hrvatskom branitelju Josipu Matijeviću koji u ordinaciji psihijatra Grgura Romića otkriva svoj intimni svijet proživljenih ratnih strahota.

Urednik Serdarević ocijenio je da roman ima “veliku epsku snagu” te “odlično kombinira suvremenu temu s bibijskim motiva kazne i progona”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Književnica Ivana Šojat Kuči naglasila je kako je roman pisala pod snažnom emocijom, te je pokušala reči da je Dan pomirbe – Jom Kipur moguć, ali je i postavila pitanje: ‘kako to da još uvijek zločinci ne traže oprost, jer i ako ga dobiju od žrtve, ne može se govoriti o pravom pročišćenju’.

Jom Kipur je židovski praznik u kojem čovjek traži oprost od Boga, ali i od čovjeka kojega ga je povrijedio, dodala je.

Predstavljanje knjige održano je u predvečerje vukovarske tragedije, na dan kada su prije 23 godina jedan grad i njegovi stradalnici ušli u povijest pred kojom uvijek moramo stajati mirno, rekla je autorica romana “Jom Kipur”, koja je ratnu tematiku oblikovala nizom nezaraslih rana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulomke iz romana čitali su glumci osječkog HNK-a Aleksandar Bogdanović i Aljoša Čepl, a pjesmu “Heroji ne plaču” izveo je Miroslav Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.