Objavljena imena dobitnika nagrada HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je u četvrtak imena dobitnika nagrada za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu.

Nagrada za područje društvenih znanosti dodijeljena je prof. dr. sc. Mirjani Polić Bobić za knjigu “Kalifornijski zapisi oca Ferdinanda Konšćaka iz Družbe Isusove”, koju je objavila Hrvatska sveučilišna naklada.

Za područje prirodnih znanosti i matematike nagrađeni su prof. dr. sc. Eduard Marušić-Paloka i dr. sc. Tvrtko Krobar.

Marušić-Paloka nagrađen je za rad koji daje teorijsko opravdanje matematičkog modela toka kroz tanko područje, koji je objavljen u nizu od 11 članaka objavljenih u periodu od zadnjih 5 godina u prestižnim međunarodnim časopisima, među kojima “Journal of Non-Newtonian Fluid Mechanics”, a Korbar za rad “Potential Cretaceous-Paleogene boundary tsunami deposit in the intra-Thetyan Adriatic Carbonate Platform section of Hvar (Dalmatia, Croatia)” – Geological Society of America Bulletin, 127/11-12, 1666-1680.

Dr. sc. Lovorka Grgurević nagrađena je za područje medicinskih znanosti za znanstveni doprinos izuzetnog značenja objavljen u znanstvenom radu (Grgurević L. et al. Journal of American Society of Nephrology 22 : 681-692, 2011) za otkriće BMP1 enzima u cirkulaciji bolesnika s kroničnom bolesti bubrega koji uzrokuje stvaranje fibroznog tkiva te ubrzava gubitak bubrežne funkcije. Time je nađena nova ciljna molekula za razvoj prvog lijeka protiv stvaranja fibroznog tkiva u kroničnim bolestima čovjeka.

Dr. sc. Bojan Marotti dobio je nagradu za područje filoloških znanosti za djelo “Značenje nadslovaka u Vitezovićevu Lexiconu” (ArTresor, Zagreb, 2013.), a za područje književnosti nagrađen je prof. dr. sc. Antun Česko za knjigu “Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije” (Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik, Zagreb, 2015.).

Za područje likovnih umjetnosti nagradu dobiva dr. sc. Dragan Damjanović za izložbu “Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole”, a za područje glazbene umjetnosti prof. dr. sc. Davorin Kempf za djelo “Simfonijski stavak za orgulje i orkestar”, u izdanju Muzičkog informativnog centra, 2015.

Za područje tehničkih znanosti nagrađen je prof. dr. sc. Dragan Kovačević za djela nastala u razdoblju od 2011. do 2015. među kojima se posebno ističe njegova recentna knjiga “Tehnologija kulena i drugih fermentiranih kobasica” (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, 2014.) jedinstveno djelo na nacionalnoj razini iz područja unapređenja tehnologije, kvalitete i sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda.

Odluku o nagradama jednoglasno je donijelo predsjedništvo HAZU na sjednici održanoj 30. ožujka i na temelju prijedloga i mišljenja razreda HAZU, izvješća Odbora za nagrade od 21. ožujka te članka 10. stavak 1. Pravilnika o radu Odbora za nagrade u postupku dodjeljivanja nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah