Objavljena knjiga ‘Religija i ljudska prava – međunarodna perspektiva’

Prorektor za organizaciju i poslovanje i pročelnik Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta izv. prof. dr. sc. Gordan Črpić u suuredništvu s prof. dr. sc. Hansom-Georgom Ziebertzom s Julius-Maximilians Sveučilišta u Würzburgu u Njemačkoj objavio je knjigu Regligija i ljduska prava – međunarodna perspektiva, Religion and Human Rights – An International Perspective, u izdanju renomiranog nakladnika Springer. Knjiga je rezultat međunarodnog empirijskog istraživanja provedenog u Hrvatskoj i više od 30 zemalja diljem svijeta. Osim što je urednik knjige izv. prof. dr. sc. Gordan Črpić jedan je od autora rada Religion and Human Rights in Croatia zajedno s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta izv. prof. dr. sc. Željkom Tanjićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga nudi pregled odnosa između ljudskih prava i religioznosti, raspravlja o tome je li utjecaj religioznosti na ljudska prava oslobađajući ili potiskujući i istražuje načine na koji bi se odnos između religije i ljudskih prava mogao razviti. U knjizi se postavljaju pitanja: Koja je pozicija ljudskih prava koje crkva i religijske zajednice zastupaju? Postoje li tenzije između crkava, religijskih zajednica i države? Koja su prava posebno važna za mlade? Uključujući 17 država, ova knjiga opisuje zasebna, a ipak povezana istraživanja. Prvi dio knjige se bavi istraživanjem zasebnih zemalja opisujući stanje ljudskih prava u njima i njihovih „neuralgičnih točki“. Dok se u drugom dijelu knjige predstavljaju specifični rezultati o odnosu između ova dva društvena fenomena, dobiveni iz emprijskih istraživanja na populaciji srednoškolaca. Proučavanje ove određene populacije omogućava uvid u društvene trendove, vrijednosne sisteme i stavove o ljudskim pravima, te ukazuje na moguće smjerove razvoja i prostor za potencijalne promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.