Odgovor Zagrebačke nadbiskupije na Vladine mjere: Povećanje broja svetih misa

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački održao je, s pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, redoviti susret s arhiđakonima i dekanima Zagrebačke nadbiskupije, u četvrtak 26. studenoga ove godine, u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta. Tema susreta bili su pastoralni izazovi i djelovanje u trenutnim epidemiološkim okolnostima, s naglaskom na razdoblje došašća i božićnih blagdana, izvijestila je Zagrebačka nadbiskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Plenković: Zatvaraju se kafići, restorani, zabranjuju svadbe, mise moguće uz epidemiološke mjere…

Pozdravljajući okupljene, Kardinal je istaknuo da aktualnu situaciju nije potrebno ni dramatizirati niti relativizirati, već joj prikladno pristupiti adekvatnim djelovanjem u skladu s, iz dana u dan, promjenjivim i drugačijim okolnostima. Slikovito je, pritom, kao primjer, podsjetio na nezaštićeno Djetešce u jaslicama kojim se Bog približio čovjeku. Također je zahvalio dekanima Nadbiskupije na njihovoj raspoloživosti, predanosti i marljivosti u pogledu pravovremene komunikacije i djelovanja na svojim područjima. Istaknuo je da su trenutne okolnosti pokazale koliko je za život Crkve važna služba dekana, osobito kad je posrijedi omogućivanje primanja duhovnih dobara u svim župama dekanata.

Dekani su zatim pojedinačno ukratko iznijeli svoja zapažanja u dekanatu o pastoralnoj praksi s naglaskom na potrebe redovitoga pastoralnog djelovanja. Kardinal je, pak, naglasivši, kako treba čuvati ono što je vrijednost i dragocjenost, po pitanju slavlja svetih misa, pozvao na međusobnu solidarnost i odgovornost te prilagodbu epidemiološkoj situaciji. Uz slavlje svetih misa prema epidemiološkim mjerama i preporukama, preporučeno je da se predvidi veći broj slavlja svetih misa te eventualno i njihovo internetsko prenošenje za one koji nisu u mogućnosti prisustvovati misnom slavlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede sakramenta pomirenja i pohoda bolesnika u božićno vrijeme, rečeno je da se treba prilagoditi okolnostima te da se vjernike ne zakida za ova duhovna dobra. Štoviše, da se čim bolje u svakoj zajednici osmisle načini djelovanja i skrbi za one kojima je to u ovim trenucima osobito potrebno. Potrebno je očitovati obazrivost, razumijevanje i blizinu prema medicinskome osoblju, koje već mjesecima podnosi veliko breme pandemije.

Uz poštivanje epidemioloških preporuka i mjera, i ove godine će se održati pastoralni pohod svećenika obiteljima, koji se treba prilagoditi novonastalim okolnostima. Stoga se ne treba držati uobičajenih dosadašnjih termina, nego se pohod može obaviti u dužem vremenskom razdoblju i tijekom prvih mjeseci nadolazeće godine. Svakako, potrebno je da se dobro informiraju vjernici. Neka se oni po mogućnosti prijave za pohod i neka se on izvodi na način kako odgovara samim vjernicima. Preporučljivo je da se, što se tiče i božićnog pohoda obiteljima, novonastale okolnosti razmotri eventualno i sa župnim pastoralnim vijećem kako bi se našla najprikladnija rješenja u ovom vremenu pandemije, imajući u vidu odgovornost za zdravlje, kako čitave zajednice, tako i svećenika.

Organizacija župne kateheze za djecu i mlade također se prilagođava u skladu s okolnostima, slijedeći mjere koje provode škole na dotičnom području. Diljem Nadbiskupije nastavlja se s dosadašnjim načinima održavanja toga važnog oblika crkvenoga djelovanja koje, kako je istaknuto na prethodnom susretu, uvodi u istinski rast u vjeri i zajedništvo s Isusom Kristom. Svećenici su stoga pozvani na supsidijarnost i uzajamnu bratsku pomoć glede organizacije župnih kateheza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bogatoj bratskoj raspravi dekani su izmijenili svoje prijedloge i svoja dosadašnja iskustva u vremenu pandemije, naglasivši da je razdoblje toplog i lijepog vremena pružilo i priliku za programe na otvorenom. Zaključci sa susreta u skorije vrijeme bit će dostavljeni u dopisu župama i drugim ustanovama Crkve zagrebačke te u božićnoj poruci vjernicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.