Održan susret mladih na temu “Šta se treseš?”

Susret mladih
Foto: Danijela Musulin

U srijedu, 17, studenoga, na internetskim platformama održao se novi susret Hrvatskog nadzemlja. Teme ovomjesečnog susreta pod naslovom „Šta se treseš?“, bile su strah i samopouzdanje, a predavač je bio profesor socijalne pedagogije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Toni Maglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Danijela Musulin

Strah je osnovna emocija s kojom se rađamo

U svom predavanju profesor navodi kako je strah osnovna, primarna emocija s kojom se rađamo te je u tom smislu i egzistencijalan, dio je naše prirode i biologije, jer ima svrhu zaštititi naš život budući da nas tjera na budnost prilikom neke opasnosti. Ipak, ističe kako postoje i neki iracionalni, neutemeljeni strahovi, koji spadaju u kategoriju fobija. O njima govorimo kada ne postoji realna, objektivna opasnost, a znaju se pojaviti kao posljedica nekih ranijih traumatskih iskustava.

Foto: Danijela Musulin
Foto: Danijela Musulin

Kao neke korake u nošenju sa svojim osobnim strahovima profesor Maglica navodi da prvo uopće osvijestimo što je naš strah, a zatim ga prigrlimo, prihvatimo kao dio sebe, dio svog trenutnog identiteta, a ne da ulazimo u borbu s njim i dodatno ga potenciramo, ali isto tako da ga ne poistovjetimo s cijelim svojim identitetom jer je on samo dio nas, nije cijela naša osobnost. Dalje navodi i kako postoje razne tehnike disanja kojima se možemo smiriti, ali da je važno i taj strah izreći, podijeliti ga s drugim ljudima od kojih možemo dobiti emocionalnu podršku, a na kraju uvijek postoje i terapijski postupci koje uvijek treba provoditi sa stručnjacima.

> Hrvatsko nadzemlje: Održan susret mladih na temu ‘Tetovaža ili blamaža?’
> Don Damir Stojić na susretu mladih: ‘Ovisnost o pornografiji moguće je pobijediti’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvene mreže koje sve idealiziraju

Također, dr. sc. Maglica ističe kako danas postoji puno straha i anksioznosti, posebno kod mladih, a kao neke razloge koji doprinose tome iz svoga iskustva i rada s mladima navodi medije koji danas dosta plaše sa svojim raznim naslovima, društvene mreže koje sve idealiziraju i predstavljaju najljepšim, popustljivost prema djeci i mladima, dostupnost svega. Kada želimo sve odmah i danas, to na kraju rezultira time da se mladi boje uopće živjeti život, svoju svakodnevicu, strah ih je donošenja važnih odluka. Profesor na kraju predavanja sve poziva da budu hrabri, strpljivi, da žive život koji je savršen u svojoj nesavršenosti, koji se sastoji od raznih uspona i padova, gubitaka i pobjeda.

Foto: Danijela Musulin
Foto: Danijela Musulin

O samopouzdanju

U razgovoru s voditeljem, profesor se dotakao i teme samopouzdanja, odnosno samopoštovanja kao slike koju imamo o sebi, a koja se sastoji od samosvijesti, po kojoj smo svjesni da smo važni i vrijedni samim time što smo ljudsko biće, i samopouzdanja, odnosno svijesti o onome što dobro radimo. Ističe kako danas mladi imaju lošu sliku o sebi, nisko samopoštovanje, što uvelike utječe na uspjeh ili neuspjeh, mentalno zdravlje, ovisnosti i brojne druge probleme. Za kraj, kao poruku mladima, opet je ponovio da budemo hrabri i imamo svijest o sebi i svome strahu te da živimo život i radimo stvari koje nas razvijaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Danijela Musulin

Na susretu su standardno prikazani filmovi u produkciji Hrvatskog nadzemlja „Šta se treseš!?“,

„Tko se boji Sare još?“ i „Duh Straško“ te pjesme „Miserere“ i „Grad heroj“. S

ve je zaključeno prigodnom meditacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni koji susret nisu pratili putem livestreama, mogu ga pogledati na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskog nadzemlja te Nadzemlje pratiti na Instagram profilu.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 15. prosinca.

Foto: Danijela Musulin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.