Održane duhovne vježbe za vjeroučitelje Sisačke biskupije

Foto: Sisačka biskupija

Skupina vjeroučitelja Sisačke biskupije predvođena predstojnicom s. Smiljom Čirko, započela je u petak, 26. kolovoza, duhovne vježbe u Veternici, Duhovnom centru Varaždinske biskupije. Vodio ih je predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije i ravnatelj Centra vlč. Damjan Koren, a trajale su do nedjelje 28. kolovoza 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz ta tri dana vjeroučitelji su bili pozvani poslušati razmatranja temeljena na odabranim biblijskim izvješćima, provoditi vrijeme u tišini i molitvi razmišljajući o stanju svoje duše u odnosu prema Bogu i bližnjemu. Prvi dan razmatralo se o križu te o pravom značenju križa u životu kršćanina. Križ je za nas postao simbol Isusova nauka zbog kojega je on bio razapet stoga je pravo značenje križa u trpljenju koje podnosimo zbog vjere u Isusov nauk i istinu. Drugi dan se razmatralo o značenju grijeha, kušnji i krizi vjere. Prema biblijskim primjerima očito je da se grijeh sastoji u slobodnoj neposlušnosti Božjem savjetu i napuštanju njegove blizine. Nakon tog razmatranja vjeroučitelji su imali priliku za sv. ispovijed. U kušnjama, koje su redovita pojava u životu, naša ljubav prema Bogu i bližnjemu prolazi kroz ispit. Kroz izvještaj o Isusovim kušnjama dolazimo do tri osnovne kušnje u čovjeku: materijalizam, humanizam i ateizam. Prema primjeru sv. Tome apostola koji prolazi kroz krizu vjere, zaključujemo da je to nešto što u životu smijemo proći, ali u tom stanju ne smijemo odustati od vjere nego postavljati pitanja i tražiti odgovore. Kriza vjere ne može trajati predugo ili čitav život, potrebno je dati svoj vlastiti odgovor. Treći dan, u nedjelju, tema razmatranja bilo je poslanje. Neke kršćane Bog poziva na službeno, institucionalno, poslanje u Crkvi, ali svi imamo i neinstitucionalno poslanje – svaki dan osluškivati gdje nas Bog treba.

Na nedjeljnoj svetoj misi vjeroučiteljima su se pridružili biskup Vlado Košić i kancelar Marko Cvitkušić. U svojoj propovijedi biskup Košić se osvrnuo na temu poniznosti. „Poniznost se sastoji u promatranju i prihvaćanju sebe u istini i stvarnosti u kojoj se nalazimo. Potrebno je prepoznati se u Božjem planu i otkriti Božju volju kroz molitvu te prihvatiti svoje poslanje u Crkvi i svijetu svjesni da ga od Boga primamo. Služenje Bogu i pripadnost zajednici spašenih velika je milost. U tom pogledu kršćani ne trebaju sebe držati bezvrijednima. Vjera u Krista i pripadanje njemu naša je istina, u isto vrijeme izvor ponosa, ali i poniznosti“, poručio je okupljanjima biskup.

Nakon zajedničkog ručka, duhovno i tjelesno okrijepljeni, vjeroučitelji su napustili Veternicu sa željom da se tamo jednom ponovno sretnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.