Odžak – Dani sjećanja na 3361 žrtvu ubijenu od partizana

Foto: www.radioorasje.com

U općini Odžak odvijaju se sadržaji tradicijske 21. po redu manifestacije „Dani sjećanja“ koje organiziraju župe Doborskog dekanata, HKD Napredak Odžak i Udruga „Fra Grga Vilić”, javlja radioorasje.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelokupni program, održava se od 18. – 28. svibnja a ispunjen je vjerskim, znanstvenim, kulturnim i športskim sadržajima. U četvrtak je blagoslovljen početak gradnje spomen parka svim poginulima u Drugom svjetskom ratu.

> Milas i Čović odali počast žrtvama Domovinskog i Drugog svjetskog rata

U programu odvijanja manifestacije „Dani sjećanja 2017“, na hrvatske žrtve iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata odžačkog i podvučjačkog kraja započeli su blagoslovom gradilišta kojim je označen početak izgradnje Spomen parka, a nastavljeni su procesijom do Nujića groblja, polaganjem vijenaca, te svetom misom za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća koju je predvodio mons. dr. sc. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događanjima je bio nazočan veliki broj gostiju i dužnosnika, među kojim su dr. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH sa izaslanstvom HDZ BiH, Zvonko Milas, državni tajnik Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Marijan Klaić predsjednik Vlade ŽP s ministrima u Vladi, Joso Marković predsjednik Skupštine ŽP sa skupštinskim zastupnicima, zatim dopredsjednik RS Josip Jerković i ministar za izbjeglice i raseljene osobe Vlade RS Davor Čordaš, te općinski dužnosnici i predstavnici institucija.

Blagoslovom gradilišta označen je početak izgradnje Spomen parka, zatim procesija do Nujića groblja, polaganje vijenaca, sveta misa za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća koju je predvodio mons. dr. sc. Tomo Vukšić vojni ordinarij u BiH, sadržaji su odvijanja manifestacije „Dani sjećanja 2017“ kojima su pribivali visoki dužnosnici.

–„Župnik vlč. Pavo Brajinović okupio nas je oko izuzetne ideje da oživimo i otrgnemo od zaborava sjećanje na 3361 žrtvu koje su u ovo vrijeme prije 72 godine dale svoj život samo zbog toga što su trebali kazati da su bili svoj na svome, da su branili svoj dom, da su štitili svoju obitelj i nosili hrvatsko ime uz sebe. Postoji jako puno još stratišta, križnih putova hrvatskog naroda diljem ovog prostora i ne samo BiH, koji se dostojanstveno obilježavaju. Naša želja je ne korigirati povijest i razgovarati previše o tome, to su povijesne razine, nego prije svega zabilježiti svako od tih imena, jer sve su to osobe koje su imale svoj život, svoje obitelji, čiji veliki dio njih još ne može naći ostatke svojih najmilijih. Na tome radimo i dat će Bog da vrlo skoro, nakon 72 godine i mi u Odžaku na jedan ovakav način možemo se okupiti, prisjetiti i napraviti jedno spomen obilježje, da se na neki način zabilježi svaka žrtva svakog režima, osobito ovih totalitarnih“, kazao je dr. Dragan Čović i dodao,- „Nama je interesantno da otrgnemo od zaborava sve ono što se dešavalo uz Drugi svjetski rat, a da to bude poruka svakom zločinu, brz obzira tko ga je činio, u ime čega, u ime koga i da se prisjetimo svake žrtve. Time ćemo na najbolji način jednostavno namjeru zločina i ruku zločina ostaviti negdje po strani i osigurati normalan život svih na ovim prostorima, bez obzira tko su, kako se predstavljaju, kojem se Bogu mole i kako se zovu. Zato mi je drago da sam danas ovdje da damo doprinos, da otrgnemo jednu ogromnu žrtvu hrvatskog naroda u odžačkom kraju od zaborava“, poručio je dr. Dragan Čović u Posavskoj Mahali u općini Odžak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-„Ovo je prilika prisjetiti se žrtava odžačke Posavine, kao i žrtava cijele Bosanske Posavine, onih koji su izgubili svoje živote na križnome putu, kao što je i Bleiburg. Hrvatski narod je doživio jedan teški masakr u to vrijeme, kazao je premijer Klaić i podsjetio na vrijeme Domovinskoga rata jer upravo je ovo vrijeme kada brigade HVO-a obilježavaju svoje obljetnice. –„Ovdje smo, kao što je načelnik rekao između ostalog da potpomognemo izgradnju Spomen obilježja vječnog svjedoka svih stradanja Hrvata prvenstveno u Bosanskoj Posavini, odnosno odžačkoj Posavini. Temelji tog objekta su urađeni, na nama je da taj objekt završimo i da ostane trajno u sjećanju, kako našim generacijama tako i onima koji dolaze. Vlada Županije Posavske će svojim sredstvima potpomoći nicanje ovog spomenika, odnosno spomen parka“, kazao je premijer Marijan Klaić.

U izjavi za medije Zvonko Milas, državni tajnik Ureda za Hrvate izvan RH je naglasio da je njegov dolazak u znaku iskazivanja poštovanja i ne sjećati se smrti svih tih ljudi, nego sjećati se njihovih života, biti tu, izraziti poštovanje njihovim obiteljima i svim onima koji su ostali iza njih, posebno onima kojima još ne znaju i na neki način traže one koji su pobijeni 1945. godine. –„Hrvatski narod imao je puno križnih putova, a nama preostaje da budemo što više zajedno, da nemamo zajedništvo samo u nevolji, nego u životu kad nam se nudi i kad nam je dobro. Potrebno je da to dobro uzmemo zajedno, da živimo skupa i da si pomažemo, jer mislim da samo takav život ima smisla“, naglasio je Milas. U sklopu manifestacije predavanje je sinoć održao dr.sc. Tome Vukšića, na temu „Žrtva života i kršćansko mučeništvo“. U subotu je programom predviđen odbojkaški turnir u Posavskoj Mahali, a u nedjelju, završnog dana obilježavanja Dana sjećanja, bit će služena sveta misa kod Spomen kapele „Burića štala“ u Garevcu.

Bitka za Odžak je posljednja bitka koju su na prostoru NDH organizirano vodile oružane snage NDH protiv partizanske Jugoslavenske armije. Bitka je također poznata i kao jedna od posljednjih bitaka Drugog svjetskog rata na tlu Europe. Partizani su nakon ulaska u Odžak počinili mnoge zločine. Poubijali su sve koje su zatekli u prudskoj bolnici (80 ranjenika i 4 bolničara).  Vršena su masovna strijeljanja zarobljenika i civila (naročito muškaraca iznad 15 godina), a opljačkano je sve što se opljačkati dalo.  Prema matičnim knjigama odžačkih župa, tada je ubijen 3361 Hrvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.