Opljačkana i oskvrnuta crkva u Crikvenici uoči Božića: Prizor ispred crkve zgrozio vjernike!

Foto: ŽUPA Uznesenja BDM Crikvenica, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Svete hostije razbacane po podu ispred crkve prizor je koji je u petak dočekao i zgrozio vjernike i župnika crkve Uzvišenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici koji su rano ujutro pristigli na zornicu. Netko je, naime, tijekom noći razbio prozor sakristije, razvalio ormar i pokrao novac od godišnjih kalendara, milostinje i tiskovnih crkvenih novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Napravili su nam materijalnu i duhovnu štetu! I to baš u vrijeme došašća, vrijeme velike žrtve te mira, u isčekivanju rođenja Gospodina!“, kaže za Večernji list Ana-Marija Cetinjanin, jedna od zgroženih župljanki koja za ovaj bizarni čin kaže da je riječ o “vandalizmu ili sotonizmu”.

Provalnici su u crkvu ušli kroz mali prozor koji su divljački razbili, a zaštitu iščupali iz zida. Za ulazak su koristili plastičnu stolicu koju su našli kraj crkve, piše 24sata.

Prvi je stigao župnik oko 5:20, a uskoro su pristigli i ostali župljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na liječenju sam s kćerkom u Thalassotherapiji i idem svako jutro na zornicu u crkvu. Jutros smo došli i stvorila se gužva jer je netko provalio kroz prozor uz samu šetnicu”, rekla je žena koja bila svjedokom ovog vandalskog čina.

“Skupilo nas se tridesetak ispred i nismo mogli vjerovati što se dogodilo. Posvuda su bile razbacane hostije, kao da se netko s tim igrao. Zornica se održala, ali u samostanu Krista Kralja, 50-ak metara od crkve, jer je iznutra bila devastirana“, rekla je druga gospođa, ljuta što je netko ponizio sakralnu ustanovu prije Božića.

U župi sumnjaju da se radi o barem dvoje ljudi koji su razbili prozor i ušli u crkvu. Uzeli su oko 1500 kuna milodara, i razbili škrabicu u kojoj je bilo 30-ak kuna. Pronašli su laptop i mikrofon koji su uzeli sa sobom, a videonadzor su skinuli i bacili u more kraj crkve. Sa sobom su ponijeli i kalež u kojem se nalaze svete hostije i porazbacali ih po cijelom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva oskvrnuta i prošle godine

I prošle je godine počinjeno oskvrnuće crikveničke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Riječka nadbiskupija objavila je 2018. na svom Facebooku da je nepoznati počinitelj kamenom razbio prozor sv. Mateja na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici. Djelatnici Policijske postaje u Crikvenici tada su napravili očevid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najstarija sačuvana crkva u Crikvenici

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije najstarija je sačuvana crkva u Crikvenici te, uz nekadašnji pavlinski samostan u neposrednoj blizini, predstavlja staru jezgru grada.

Prekrasna crikvenička crkva nalazi se na ušću potoka Dubračine u more, na mjestu stare crkvice iz XIV. stoljeća po kojoj Crikvenica dobiva ime (crikva).

Dao ju je 1412. godine sagraditi Nikola IV. Frankopan i proširuje crkveno zdanje u gotičkom stilu (sačuvan svod u svetištu) te podiže samostan koji su nastanili redovnici pavlini („bijeli fratri“). U kasnijem razdoblju crkva je prožeta baroknim stilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U crkvi se nalaze mnoge vrijedne slike i kipovi, među kojima treba izdvojiti sliku Sv. Šimuna, jedini sačuvani predmet iz stare Župne crkve Sv. Šimuna i Jude Tadeja, koja je izgorjela u požaru na Kotoru u 18. stoljeću.

Glavni barokni oltar s kipovima, dva bočna oltara (sv. Jelene Križarice i sv. Nikole) i propovjedaonica djela su pavlinskih kipara i drvorezbara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.