Oto Reisinger ovogodišnji je dobitnik nagrade ‘Andrija Maurović’ za životno djelo

Oto Reisinger ovogodišnji je dobitnik nagrade „Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa koju tradicionalno dodjeljuje udruga za popularizaciju i očuvanje baštine hrvatskog stripa „Art 9“ iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

87-godišnji Oto Reisinger u javnosti je s pravom ponajprije percipiran kao jedan od najvažnijih i najutjecajnijih hrvatskih karikaturista svih vremena, s međunarodnim ugledom, ali se u svojoj impozantnoj i svestranoj umjetničkoj karijeri koja je započela 1942. godine u listu „Šilo“, a koja u kontinuitetu traje više od sedam desetljeća, bavio i drugim umjetničkim granama.

U devetoj umjetnosti, Oto Reisinger je ostvario opus koji je kvantitativno bitno skromniji od njegovih generacijskih kolega (Neugebauer, Dovniković, Delač, Radilović…), ali stripove koje je uradio svojom kakvoćom, ujednačenošću, humorom, dramaturškom ingenioznošću i scenarističkom duhovitošću, crtačkim majstorstvom, vizualnom prepoznatljivošću, ali i ugođajnoću kojom je savršeno oslikao „duh vremena“, zasigurno su jedan od vrhunaca hrvatskog stripa druge polovice 20. stoljeća – ravnopravni najboljim europskim i svjetskim ostvarenjima svog žanra.

Pogotovo se to odnosi na Reisingerovo remek-djelo „Štefekove pustolovine“, serijal objavljivan 60-ih godina u „Plavom vjesniku“. Osim toga, ništa manje nije fundamentalan Reisingerov doprinos stripu kojeg je ostvario na stranicama humorističkog tjednika „Kerempuh“ kada je u razdoblju tzv. „stripovske antihisterije“, počevši od 1946. pa do ranih 50-ih godina sa svojim strip-gegovima kontinuirano komentirao aktualne društvene i političke događaje. Oto Reisinger okušao se je i u realističkom stripu – 1952. godine je po scenariju Nikše Fulgosija nacrtao povijesno-avanturistički strip „Propast Kamen – vrha“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, dosadašnji laureati nagrade „Andrija Maurović“ (jedine te vrste u našoj zemlji) su bili Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker i Nedeljko Dragić, te Fadil Hadžić i Ivica Bednjanec (posmrtno).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.