Otvorena izložba ‘Skulpture ili Sjećanje na jedno ljeto’

Izložba “Skulpture ili Sjećanje na jedno ljeto” Renate Azinović Vranyczany, s tridesetak engobiranih terakota koje je umjetnica napravila od 2009. do danas iz ciklusa “Riblja jata” i “Sunčači”, otvorena je u četvrtak u Studiju Moderne galerije “Josip Račić”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azinović Vranyczany predstavlja se na izložbi najnovijom fazom u kojoj se bavi temom jata riba, odnosno istraživanjem prostornih odnosa između pojedinca i skupine.

“Promatrajući podmorje maskom umjetnica je opazila mnoge karakteristične formacije malih riba, pratila animaciju zatvaranja u čvrstu skupinu, rastvaranja, prikupljanja u brzom plivanju i položaje u slobodnom”, ustvrdila je Branka Hlevnjak u predgovoru kataloga.

“Stilizacijom i oblikovnom igrom ukiparila je ponešto od te egzistencijalne i instinktivne organiziranosti koja zadivljuje svojom uigranošću”, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, izložba donosi reljefe nastale iz mnoštva pojedinačnih oblika i ukiparene u formacijama kugle, elipse, ili u slobodnom paralelnom plivanju.

Drugi dio izložbe posvećen je temi kupača, odnosno ljudi koji se sunčaju na plaži, za koje Hlevnjak kaže kako su modelirani na tipično duhoviti i pitak način i pripadaju ciklusu građanstva, kojim se po raznim etapama, uz animalizam, umjetnica bavi od 1989. godine.

“S jedne strane, oslonjena na stvarnosne motive, s druge otvorena kreativnoj radosti ‘ružićevske kiparske škole’ ili one kratkotrajne i plodonosne zagrebačke Primijenjene akademije koja je napravila utjecaj i na crtani film i ostavila duboki trag u kiparskom stvaralaštvu, umjetnica plijeni pozornost originalnošću i sasvim prikrivenom angažiranošću za neizostavno uključivanje dobrote u kriterije ljepote”, ocijenila je Hlevnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Renata Azinović (Zagreb, 1950.) počela se baviti umjetničkom keramikom 1986., a od te je godine do 1989. studirala slikarstvo kod profesorice Vjere Lalin. Keramiku usavršava tijekom 1987. i 1988. kod Ivane Jelačić.

Ostvarila je niz ciklusa sitne plastike i reljefa, “Iz Agramerskog spomenara”, “Radnici”, “Vježbači”, “Mornari”, “Franjevci”, “Svećenici”, “Časne sestre”, “Anđeli”, “Mladenci”, “Animalistički ciklus”, “Prijatelji”, “Pingvini”, Kupači, u keramici, engobiranoj keramici i bronzi.

Osim sitnom plastikom, bavi se slikanjem, fotografijom, oblikovanjem kazališnih lutaka, ilustracijom. Dosad je imala 45 samostalnih izložba i više od 200 žiriranih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Zajednice umjetnika Hrvatske sa statusom samostalne umjetnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina izložba u Studiju Moderne galerije bit će otvorena do 29. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.