Papa: Ako doista volimo bližnjega, onda ćemo s njime podijeliti Isusa i Evanđelje

Papa Franjo slavio jučer je na Trgu svetoga Petra, pred oko 50 tisuća vjernika, misu kanonizacije šest novih svetaca: talijanâ Giovannija Antonija Farina, Ludovica de Casoria, Nicole da Longobardija, Amata Roncanija te dvoje indijskih svetaca Kuriakosu Eliasa Chavarea od Svete Obitelji i Eufrasiju Eluvathingala od Prevetoga Srca, prenosi Radio Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnja svetkovina Krista, kralja svega stvorenja, kazao je Papa u homiliji, uči nas kako Isus ostvaruje svoje kraljevstvo blizinom i nježnošću, poput pastira, koji prema proroku Ezekielu, traži, skuplja, vodi, povija ranjene i liječi bolesne ovce… Sve to ispunja Isus Krist, kao istinski Pastir, a pastiri Crkve ne smiju se od toga primjera udaljiti – da sami ne postanu najamnici. Božji narod ima nepogrješiv osjećaj za razlikovanje dobrih pastira od najamnika, primijetio je Papa.

“Isus nije kralj po uzoru na zemaljske kraljeve”, nastavio je. „Za njega, vladati ne znači zapovijedati, već slušati Oca, predati mu se, kako bi se ispunio njegov plan ljubavi i spasenja“. Evanđelje nas nadalje uči što Isusovo kraljevstvo od nas traži. Podsjeća nas kako su blizina i krotkost mjerila po kojima ćemo biti suđeni. U prispodobi o posljednjem sudu u Evanđelju po Mateju, Kralj prima u blaženstvo one koji su iskazivali milosrđe bližnjemu, a na taj način, samome Isusu.”

„Početna točka spasenja nije ispovijedanje Isusova kraljevanja, već nasljedovanje njegovih djela milosrđa po kojima je uspostavio svoje kraljevstvo. Onaj tko ova djela ostvaruje, pokazuje da prima Kristovo kraljevanje“, kazao je papa Franjo. O iskazanoj ljubavi će ovisiti naš ulazak ili isključenje iz Božjega kraljevstva. Isus je po svojoj pobijedi Kraljevstvo otvorio, ali na nama je u njega ući. Ulazak u kraljevstvo započinjemo konkretnim djelima ljubavi prema bližnjemu, a ako bližnjega doista volimo, onda ćemo s njime podijeliti i „ono što nam je najdragocjenije, samoga Isusa i njegovo Evanđelje.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je nadalje istaknuo kako su novi sveci služili Božjem Kraljevstvu. „Odgovorili su izvanrednom kreativnošću na zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Posvetili su se, bez zadrške, služenju najmanjima i pomaganju siromašnima, bolesnima, starima i hodočasnicima.“ Njihovo davanje prednosti najmanjima i najsiromašnijima odraz je neuvjetovane ljubavi Božje – rekao je Sveti Otac. Zbog toga su u trenutku suda čuli: „Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta!“

Neka novi sveci svojim svjedočanstvom i zagovorom u nama uvećaju radost evanđeoskoga hoda i odlučnost da Evanđelje prihvatimo za „kompas svoga života“. Ne dopustimo da nas odvuku zemaljski i prolazni interesi – dodao je Papa, povjeravajući naš put u Kraljevstvo nebesko zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke i Kraljice svih svetih.

Pri završetku misnoga slavlja, papa Franjo je zahvalio svima koji su došli častiti nove svece, osobito talijanskom i indijskom izaslanstvu te izrazio želju da primjer svetaca pomogne oživjeti duh suradnje i zajedništva, kao i misijski poticaj te nadahnuće za pomirenje i bratski suživot. Konačno Papa je pozdravio i sve okupljene hodočasnike te je – prije otpusnoga blagoslova – predvodio molitvu Angelusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.