Papa će beatificirati poljsku obitelj sa sedmero djece, među njima i nerođeno dijete

Foto: javno vlasništvo

Prvi put će i nerođeno dijete biti beatificirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo priznao je mučeništvo poljskog bračnog para sa sedmero djece, među kojima je jedno bilo još u majčinoj utrobi, koje su ubili nacisti jer su skrivali Židove u svom domu u Poljskoj.

Papa je 17. prosinca potpisao dekret o mučeništvu Józefa i Wiktorije Ulma koji su ubijeni skupa sa svom svojom djecom 1944.

Židovski memorijalni centar Yad Vashem proglasio je 1995. obitelj Ulma „Pravednicima među narodima“, a 2003. u poljskoj biskupiji Pelplin pokrenut je postupak za njihovo proglašenje blaženima. Nakon Papina subotnjeg dekreta, oni sada mogu biti beatificirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rano ujutro 24. ožujka 1944. nacistička patrola opkolila je dom Józefa i Wiktorie Ulme na periferiji sela Markowa u jugoistočnoj Poljskoj. Otkrili su osam Židova koji su našli utočište na farmi Ulma i pogubili ih.

Nacistička je policija zatim ubila Wiktoriju koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, i Józefa. Kada su djeca počela vrištati vidjevši ubojstvo svojih roditelja, nacisti su ubili i njih – to su bili: Stanisława (8 godina), Barbara (7 godina), Władysław (6 godina), Franciszek (4 godine), Antoni (3 godine) i Maria (2 godine).

Potpisano ukupno 16 dekreta za proglašenje blaženima – među njima i “apostol Kine”

Papa Franjo potpisao je ovaj dekret na svoj 86. rođendan, zajedno s još 15 novih dekreta Dikasterija za kauze svetaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je i onaj koji priznaje “herojske kreposti” Mattea Riccija, isusovačkog misionara u Kini u 17. stoljeću.

Matteo Ricci rođen je 6. listopada 1552. u Macerati. Godine 1571. stupio je u Družbu Isusovu. Tijekom studija filozofije i prirodnih znanosti zamolio je poglavare da ga pošalju u misije. U Goi je studirao teologiju te je 1580. godine zaređen za svećenika. Zatim je poslan u Maccao odakle je 1583. godine ušao u Kinu. Kao dobar poznavatelj kineskog jezika pisao je knjige i držao predavanja o prirodnim znanostima, matematici i zemljopisu, kao i o kršćanstvu.

Na carev poziv došao je 1601. u Peking. Cijenio je kinesku kulturu, filozofiju i religiju. Uočio je povezanost konfucijanizma i kršćanstva te uveo obrede na kineskom. Postao je most između dviju međusobno nepoznatih kultura. Kini je donio zapadne znanosti i kršćanstvo, a Zapadu nove znanstvene spoznaje o Kini te omogućio dijalog i međusobno obogaćivanje. Kinezi ga zovu Li Madou, smatraju ga najuglednijim strancem koji je ikad boravio u Kini, dolaze na njegov grob, a uvršten je i u kinesku nacionalnu enciklopediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kome su priznate “herojske kreposti”

U dekretu je papa Franjo potvrdio herojske kreposti 13 slugu Božjih. Časnim su priznata sljedeća četiri katolička svećenika i jedan brat:

Otac Aleksander Woźny, dijecezanski svećenik iz Poznana, Poljska, koji je preživio zatočeništvo u koncentracijskim logorima u Buchenwaldu i Dachauu (1910. – 1983.)

Otac Ignacy Posadzy, svećenik koji je bio suosnivač Družbe Kristove za služenje poljskim izbjeglicama tijekom Drugog svjetskog rata i pod komunističkom vlašću (1898. – 1984.)

Otac Martin Benedict, fratar konventualac iz Rumunjske (1931. – 1986.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac Ugo de Blasi, dijecezanski svećenik koji je služio u Lecceu, Italija (1918. – 1982.)

Brat José Marcos Figueroa, brat isusovac u Argentini (1865. – 1942.)

Redovnice

Časnim je proglašeno i sljedećih šest redovnica i jedna posvećena žena:

Majka Miradio od Providnosti sv. Kajetana, utemeljiteljica Kongregacije siromašnih kćeri sv. Antuna u Italiji (1863.–1926.)

Majka Maria Ignazia Isacchi, talijanska utemeljiteljica Kongregacije sestara uršulinki Presvetog Srca iz Asole (1857. – 1934.)

Majka Margherita Crispi, utemeljiteljica Kongregacije sestara oblatica Božjoj ljubavi u Italiji (1879. – 1974.)

Sestra Margherita Maria Guaini, talijanska utemeljiteljica Družbe sestara misionarki svećenika Isusa vječnog (1902. – 1994.)

Sestra Magdalena Aulina Saurina, španjolska utemeljiteljica Svjetovnog instituta Señoritas Operarias Parroquiales (1897.–1956.)

Sestra Teresa Veronesi, zavjetovana redovnica Kongregacije sestara Minime Žalosne Gospe u Italiji (1870. – 1950.)

Luisa Guidotti Mistrali, talijanska posvećena žena aktivna u Udruzi ženskih medicinskih misija koja je umrla dok je služila u Zimbabveu (1932. – 1979.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.