Papa danas u Palermu odaje počast svećeniku kojeg je smaknula Cosa Nostra

Foto: Fah

Papa Franjo putuje u subotu u Palermo gdje će odati počast sicilijanskom svećeniku kojeg je prije 25 godina ubila mafija jer je iz njezina smrtonosnog zagrljaja htio izbaviti mlade u siromašnoj četvrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa u 10,45 sati treba stići u sicilijansku prijestolnicu gdje će u 11,45 sati predvoditi svečano misno slavlje na spomendan blaženog Giuseppea Puglisija. Tijekom poslijepodneva će posjetiti župu u kojoj je taj svećenik radio a njegov povratak u Rim planiran je oko 18,30 sati.

Giuseppe Puglisi, nazvan “prvim mučenikom Cosa Nostre” smaknut je po naredbi sicilijanske mafije hitcem u vrat 15. rujna 1993., na dan kada je navršio 56 godina.

U to je vrijeme već dvije godine djelovao u župi u četvrti Brancaccio, u predgrađu Palerma, gdje je svojim socijalnim radom nastojao izbaviti mlade iz vlasti droge, što se nije svidjelo mafijaškim kumovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Očekivao sam vas”, rekao je sa smiješkom kada je ubojicama otvorio vrata svoga skromnog doma.

Papa Benedikt XVI. proglasio ga je 2012. “mučenikom” ubijenim iz “mržnje prema vjeri”, a u svibnju 2013. “Don Pino” proglašen je blaženim u Palermu u prisutnosti 40 biskupa i 750 svećenika, ali i talijanskih ministara unutarnjih poslova i pravosuđa.

Papa Franjo se od svog izbora izravno sukobljavao s mafijašima, koji su nerijetko praktični vjernici i dobročinitelji u svojim župama, pozivajući katolike da prekinu svaku vezu s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Otac koji je rođen u Argentini i koji će u subotu u Palermu uputiti poruku Cosa Nostri, već je pohodio dvije južne pokrajine koje su povijesno pod kontrolom klanova organiziranog kriminala.

U Napulju, uporištu Camorre, 2015. osudio je organizacije koje “iskorištavaju i kvare mlade, siromašne i slabe”.

Deset mjeseci ranije, u Kalabriji, pozvao je katolike na “borbu” sa svemoćnom ‘Ndranghetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni koji su u svom životu izabrali put zla, poput mafijaša, nisu u zajedništvu s Bogom, nego su ekskomunicirani”, rekao je, što je pljeskom pozdravilo 100.000 ljudi.

Papa je također više puta osudio “vlast i krvavi novac” mafijaša, pozivajući ih “na promjenu života, odricanje od zla i obraćenje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.