(FOTO, VIDEO) Papa Franjo je stigao u Fatimu

Foto: Fah

Papa Franjo je stigao u Fatimu, u kojoj se obilježava 100. godišnjica Gospina ukazanja. Tomu je, 1917. svjedočilo dvoje pastira vidjelaca, kojima su vjernici pripisali čudesna ozdravljenja. Papa će ih sutra proglasiti svetima, i to pred stotinama tisuća vjernika koji su došli u marijansko svetište u malom portugalskom mjestu, javlja HRT.

Desetci tisuća vjernika okupili su se kako bi nazočili dolasku pape Franje u portugalsko svetište Fatimu koja je osvanula pod kišom uoči stote obljetnice ukazanja Djevice Marije.

Usprkos pljusku koji je nastavio padati u jutarnjim satima, prostrani plato svetišta bio je pun vjernika iz čitavog svijeta koji su se slijevali prema Kapelici Ukazanja kako bi se pomolili i poklonili pred kipom Gospe Fatimske.

Skupine hodočasnika pristiglih pješice iz nekoliko područja Portugala nastavile su pristizati prema svetištu, a neki su zadnje metre koji vode u kapelicu prelazili na koljenima.

Papa je najprije sletio u vojnu bazu Monte Real pokraj Lisabona. Dočekao ga je portugalski predsjednik d Souza. Dogovorili su privatni susret, nakon kojeg je papa helikopterom u Fatimu. Čekao ga je 71 biskup, 8 kardinala i pola milijuna hodočasnika.

Papa Franjo, kojeg su vjernici oduševljeno pozdravljali dok je u petak navečer ispred crkve u Fatimi ulazio u svoj papamobil, molio je zajedno s 400.000 hodočasnika i u poruci mira pozvao ih da mu pomognu “srušiti sve zidove”.

Nakon dolaska u Kapelu ukazanja, u središtu fatimskog svetišta, Papa rođen u Argentini dugo je molio pred kipom fatimske Gospe, u potpunoj šutnji koju je poštovalo vjerničko mnoštvo, neki sa suzama u očima, a neki stišćući krunicu na prsima.

Ta je malena kapela podignuta na mjestu gdje se Djevica Marija prije sto godina, 13. svibnja 1917. ukazala trima malenim pastirima u jeku Prvog svjetskog rata.

“Za svijet, molim za slogu svih naroda”, rekao je na portugalskom izgovarajući naglas molitvu u kojoj je upozorio da se “Jaganjčeva krv i danas prolijeva u svim ratovima koji uništavaju svijet u kojemu živimo”.

Sveti Otac je pozvao vjernike da se vode “primjerom Francesca i Jacinte”, dvaju pastirića koji će u subotu biti proglašeni svetima.

Tako ćemo “srušiti sve zidove i pobijediti sve granice, idući prema svim periferijama i navješćujući u njima Božju pravdu i mir”, istaknuo je, najvjerojatnije smjerajući na migrantsko pitanje koje mu leži na srcu.

U subotu će, na stotu obljetnicu prvih ukazanja troje djece, bit će vrhunac hodočašća. Francisca i njegovu sestru Jacintu, preminule vrlo mlade od španjolske gripe, Papa će proglasiti svetima na misi. Treća vidjelica, Lucia, umrla je 2005. u 97. godini. Postupak njezine beatifikacije je u tijeku.

Gospino ukazanje dogodilo se prije 100 godina. Ukazanja su se pojavila u šest navrata od svibnja do listopada 1917. Jacinti, Franciscu i njihovoj rođakinji Luciji, starima od 7 do 10 godina. Otkrila im je poruku podijeljenu na tri “tajne” koje je Katolička crkva ocijenila proročkim u povijesti 20. stoljeća.

U Fatimu, grad s 12.000 stanovnika, stiglo je i 2000 novinara, 2000 svećenika, 71 biskup i osam kardinala te 350 teških bolesnika koji se nadaju čudesnom ozdravljenju. Franjo je papa koji je došao u Fatimu u posljednjih pola stoljeća. Prvi je stigao Pavao VI., na 50. godišnjicu ukazanja 1967.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt