(FOTO, VIDEO) Papa Franjo je stigao u Fatimu

Foto: Fah

Papa Franjo je stigao u Fatimu, u kojoj se obilježava 100. godišnjica Gospina ukazanja. Tomu je, 1917. svjedočilo dvoje pastira vidjelaca, kojima su vjernici pripisali čudesna ozdravljenja. Papa će ih sutra proglasiti svetima, i to pred stotinama tisuća vjernika koji su došli u marijansko svetište u malom portugalskom mjestu, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetci tisuća vjernika okupili su se kako bi nazočili dolasku pape Franje u portugalsko svetište Fatimu koja je osvanula pod kišom uoči stote obljetnice ukazanja Djevice Marije.

Usprkos pljusku koji je nastavio padati u jutarnjim satima, prostrani plato svetišta bio je pun vjernika iz čitavog svijeta koji su se slijevali prema Kapelici Ukazanja kako bi se pomolili i poklonili pred kipom Gospe Fatimske.

Skupine hodočasnika pristiglih pješice iz nekoliko područja Portugala nastavile su pristizati prema svetištu, a neki su zadnje metre koji vode u kapelicu prelazili na koljenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je najprije sletio u vojnu bazu Monte Real pokraj Lisabona. Dočekao ga je portugalski predsjednik d Souza. Dogovorili su privatni susret, nakon kojeg je papa helikopterom u Fatimu. Čekao ga je 71 biskup, 8 kardinala i pola milijuna hodočasnika.

Papa Franjo, kojeg su vjernici oduševljeno pozdravljali dok je u petak navečer ispred crkve u Fatimi ulazio u svoj papamobil, molio je zajedno s 400.000 hodočasnika i u poruci mira pozvao ih da mu pomognu “srušiti sve zidove”.

Nakon dolaska u Kapelu ukazanja, u središtu fatimskog svetišta, Papa rođen u Argentini dugo je molio pred kipom fatimske Gospe, u potpunoj šutnji koju je poštovalo vjerničko mnoštvo, neki sa suzama u očima, a neki stišćući krunicu na prsima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je malena kapela podignuta na mjestu gdje se Djevica Marija prije sto godina, 13. svibnja 1917. ukazala trima malenim pastirima u jeku Prvog svjetskog rata.

“Za svijet, molim za slogu svih naroda”, rekao je na portugalskom izgovarajući naglas molitvu u kojoj je upozorio da se “Jaganjčeva krv i danas prolijeva u svim ratovima koji uništavaju svijet u kojemu živimo”.

Sveti Otac je pozvao vjernike da se vode “primjerom Francesca i Jacinte”, dvaju pastirića koji će u subotu biti proglašeni svetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako ćemo “srušiti sve zidove i pobijediti sve granice, idući prema svim periferijama i navješćujući u njima Božju pravdu i mir”, istaknuo je, najvjerojatnije smjerajući na migrantsko pitanje koje mu leži na srcu.

U subotu će, na stotu obljetnicu prvih ukazanja troje djece, bit će vrhunac hodočašća. Francisca i njegovu sestru Jacintu, preminule vrlo mlade od španjolske gripe, Papa će proglasiti svetima na misi. Treća vidjelica, Lucia, umrla je 2005. u 97. godini. Postupak njezine beatifikacije je u tijeku.

Gospino ukazanje dogodilo se prije 100 godina. Ukazanja su se pojavila u šest navrata od svibnja do listopada 1917. Jacinti, Franciscu i njihovoj rođakinji Luciji, starima od 7 do 10 godina. Otkrila im je poruku podijeljenu na tri “tajne” koje je Katolička crkva ocijenila proročkim u povijesti 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Fatimu, grad s 12.000 stanovnika, stiglo je i 2000 novinara, 2000 svećenika, 71 biskup i osam kardinala te 350 teških bolesnika koji se nadaju čudesnom ozdravljenju. Franjo je papa koji je došao u Fatimu u posljednjih pola stoljeća. Prvi je stigao Pavao VI., na 50. godišnjicu ukazanja 1967.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.