Papa Franjo krenuo na 40. apostolsko putovanje: Boravit će u DR Kongu i Južnom Sudanu

papa
Foto: fah

Papa Franjo krenuo je na 40. apostolsko putovanje. DR Kongo i Južni Sudan su 59. i 60. zemlja koju će Sveti Otac posjetiti. Prema glavnom gradu DR Konga, Kinshasi, krenuo je jutros u 8:29 iz talijanske zračne luke Fiumicino, prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Otac se prije polaska susreo s desetak migranata i izbjeglica iz DR Konga i Južnog Sudana u Domu sv. Marte. Susretu je nazočio i prefekt Dikasterija za službu milosrđa kardinal Konrad Krajewski.

Na putu prema Fiumicinu Papa se zaustavio kod Spomenika palima u Kinduu, 13 talijanskih zrakoplovaca poginulih u DR Kongu 11. studenog 1961. gdje se kratko pomolio za žrtve tog masakra i sve koji su izgubili živote sudjelujući u humanitarnim i mirovnim misijama.

Peto putovanje u Afriku

Prva postaja putovanja mu je kongoanskog glavni grad Kinshase gdje će Papa boraviti do petka 3. veljače. Potom će se uputiti prema Jubi, glavnom gradu Južnoga Sudana. Posjetit će ga zajedno s canterburyjskim nadbiskupom Justinom Welbyjem i moderatorom Opće skupštine škotske Crkve Iainom Greenshieldsom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Što je papa Franjo stvarno rekao o homoseksulanosti?

Papa je u DR Kongo i Južni Sudan trebao putovati u srpnju 2022. Međutim, putovanje je odgođeno zbog njegovoga zdravstvenog stanja. Tada je te srednjoafričke zemlje kao njegov izaslanik posjetio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.

Za taj termin planiran je i Papin odlazak u Gomu, glavni grad kongoanske provincije Nord-Kivu. Ovoga puta taj dio nije uvršten u program putovanja zbog nestabilnih sigurnosnih prilika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa u Afriku putuje peti put. Godine 2015. posjetio je Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku, 2017. Egipat, u ožujku 2019. Maroko, te u rujnu 2019. Mozambik, Madagaskar i Mauricijus. Na afričkom kontinentu oko 20 % pučanstva je katoličko, a taj broj je u porastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.