Papa Franjo pozvao na odgovorno korištenje umjetnom inteligencijom

papa
Foto: fah

Papa Franjo osvrnuo se na korisnost umjetne inteligencije i strojnog učenja, ali i na važnost njihova etičnog i odgovornog korištenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom govoru sudionicima inicijative Minerva Dialogues, istaknuo je da je tehnologija od velike pomoći za čovječanstvo, osobito u poljima medicine, inženjerstva i komunikacija. Minerva Dialogues godišnja je inicijativa u organizaciji Dikasterija za kulturu i obrazovanje, koja okuplja vodeće znanstvenike, inženjere, pravnike, poduzetnike, filozofe i predstavnike Crkve s ciljem promicanja svjesnosti o društvenom i kulturnom utjecaju digitalnih tehnologija, a posebno umjetne inteligencije.

Razvoj digitalnih tehnologija treba biti orijentiran čovjeku i općem dobru

Dodao je kako se u praktičnim blagodatima znanosti i tehnologije ogleda kreativnost ljudskog bića, kao i plemenitost njegova poziva da odgovorno sudjeluje u Božjem kreativnom djelovanju. “U tom smislu”, rekao je, “uvjeren sam da razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja posjeduje potencijal za blagotvoran doprinos budućnosti čovječanstva”. “Istovremeno”, upozorio je, “siguran sam da taj potencijal može biti ostvaren samo ako se razvoju ovih tehnologija pristupa etično i odgovorno”. Papa je izrazio i zahvalnost za sve one koji se u svom djelovanju zalažu da tehnologija zadrži ljudski orijentiran pristup, usmjeren k općem dobru. Podržao je i napore međunarodnih organizacija u regulaciji tehnologija s ciljem autentičnog napretka i bolje kvalitete života.

Urođeno dostojanstvo svakog muškarca i žene

“Ohrabrio bih Vas stoga, da se urođeno dostojanstvo svakog muškarca i svake žene učini ključnim mjerilom u vrjednovanju novih tehnologija”, rekao je, istaknuvši duboku zabrinutost oko do sada prikupljenih podataka, koji pokazuju da su digitalne tehnologije pridonijele povećanju nejednakostî i razlike u svijetu. “Ne samo razlike u materijalnom bogatstvu, nego i one u pristupu političkom i društvenom utjecaju”, kazao je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup podataka ne može biti mjerilo ljudskog dostojanstva

Podsjetio je i da koncept urođenog dostojanstva svake osobe od nas traži da prepoznamo i poštujemo činjenicu da ljudska temeljna vrijednost ne može biti svedena na skup podataka. Upozorio je i da u procesima donošenja važnih gospodarskih i društvenih odluka valja biti oprezan, osobito u povjeravanju prosudbi o karakteristikama pojedinaca računalnim algoritmima. Naglasio je da podatci mogu biti kontaminirani različitim društvenim predrasudama i predodžbama te da je nedopustivo da kao takvi isključuju suosjećanje, milosrđe i oprost, a napose nadu u promjenu osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.