Papa Franjo u Ženevi: ‘Ako nas neprijatelj ujedinjuje u smrti, tko smo mi da se dijelimo za života?’

Foto: Fah

Papa Franjo stigao je u četvrtak u Ženevu kako bi promicao dijalog i jedinstvo s protestantskom i s pravoslavnom “braćom”, što je glavna zadaća njegova pontifikata obilježenog nasiljem nad kršćanima u raznim dijelovima svijeta.

Poglavar Katoličke crkve koja ima 1,3 milijarde vjernika, najslavniji glasnogovornik kršćana, stigao je u Ženevu na poziv Ekumenskog vijeća Crkava (COE), koje slavi 70 godina rada i sa svojih 350 Crkava članica zastupa oko 500 milijuna protestanata i pravoslavaca.

U Ženevi, gdje je djelovao francuski teolog i reformator Jean Calvin, Papa će se u okviru COE-a sastati s predstavnicima kršćanskih Crkava, pa tako s luteranima, anglikancima i evangelicima.

Papin dolazak pruža “nadu”, rekao je glavni tajnik COE-a, norveški luteranski pastor Olav Fykse Tveit, jer pokazuje “da se dijalogom mogu nadići čak i duboke podjele i sukobi”.

Dakako, “nije teško pronaći teme oko kojih su kršćani i dalje podijeljeni”, kao što je ljudska spolnost, rekao je za AFP uoči Papina dolaska. No “mnogi kršćani, ne samo katolici, vide ga kao snažan glas koji govori ono što želimo reći”, istaknuo je.

Sveti Otac je više puta upotrijebio izraz “ekumenizam u krvi”, izrazivši žaljenje zbog ubojstva kršćana, bez obzira jesu li katolici, pravoslavni ili protestanti.

“Ako nas neprijatelj ujedinjuje u smrti, tko smo mi da se dijelimo za života?”, rekao je.

Papa je četvrtak ujutro u Ženevi uz 230 sudionika sudjelovao na “ekumenskoj molitvi”, koju će u kapeli Ženevskog ekumenskog središta predvoditi američka metodistička biskupica Mary Ann Swenson.

U svojih 70 godina postojanja, COE je najaktivniji bio na polju mira. Papa se u četvrtak treba sastati s izaslanstvima dviju Koreja koja će ovog tjedna biti prisutna u njegovu glavnom odboru.

Katolička crkva nije članica COE-a, u kojemu su zastupljene neke veoma lokalne nacionalne Crkve koje ne priznaju Papin primat i međusobno se podosta razlikuju u nauku. No prije pedeset godina je ipak počela suradnju s tom organizacijom, napose što se tiče humanitarnog rada i školstva.

Papa Franjo će svoj kratki posjet, 23. putovanje u inozemstvo, završiti misom na francuskom i na latinskom, na kojoj će sudjelovati 41.000 katolika mahom francuskog jezika.

Od oko 8 milijuna stanovnika u Švicarskoj, 41 posto se izjašnjavaju kao katolici, a četvrtina kao protestanti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr