Papa Franjo uz oduševljenje mnoštva stigao u New York

epa04947107 Pope Francis is greeted by Trenton Shepherd of Washington DC, who kisses his hand on his arrival at St. Patrick's Church in Washington DC, USA, 24 September 2015. Pope Francis is on a five-day trip to the USA, which includes stops in Washington DC, New York and Philadelphia, after a three-day stay in Cuba. Pope Francis added the Cuba visit after helping broker a historic rapprochement between Washington and Havana that ended a diplomatic freeze of more than 50 years. EPA/MIKE THEILER / POOL

Papa Franjo je uz povike dobrodošlice stigao u četvrtak u New York, drugu postaju svog pohoda Sjedinjenim Državama koji su obilježili oduševljenje mnoštva i govori o temama koje su mu na srcu, od useljeništva preko socijalne pravednosti do klimatskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetog Oca su po izlasku iz zrakoplova u zračnoj luci Johna F. Kennedyja – nazvanoj po prvom američkom predsjedniku koji je bio katolik – dočekali predstavnici mjesne Crkve i djeca koja su ga pozdravljala mašući vatikanskim zastavicama. Papa se zatim helikopterom trebao uputiti na Manhattan.

Tisuće ljudi su ga dočekale na V. aveniji kojom je prošao idući u Katedralu svetog Patrika, gdje je zajedno s 2500 mjesnih svećenika molio večernju molitvu.

U govoru u katedrali Papa je izrazio “veliku zahvalnost” američkim redovnicama koje je Sveta Stolica u prošlosti kritizirala zbog njihova socijalnog radikalizma, istaknuvši da su “hrabro” stajale “na prvoj crti” u naviještanju Evanđelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želim vam reći hvala, velika vam hvala, i želim vam reći da vas jako volim”, rekao je, u više navrata prekidan gromoglasnim pljeskom.

“Što bi Crkva bila bez vas? Snažnih žena, boraca odvažna duha koji vas smješta na prvu crtu u naviještanju Evanđelja”, upitao se sedamdesetosmogodišnji poglavar Katoličke Crkve.

Papa je usto izrazio žaljenje zbog žrtava stampeda na hadžu u Meki, gdje je poginulo više od 700 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći na španjolskom, Papa je izrazio solidarnost s muslimanima i žaljenje zbog “tragedije koja je danas pogodila vaš narod u Meki”.

U New Yorku, središtu financijske moći i prihvatilištu za milijune imigranata, Papa će proboraviti više od 36 sati.

Na njegovu programu u New Yorku je šest točaka, među kojima govor u UN-u u petak ujutro, ekumensko slavlje u muzeju 11. rujna i misa u Madison Square Gardenu, na kojoj se očekuje 20.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo je četvrti papa u zadnjih 50 godina koji boravi u posjetu New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.