Papa u Budimpešti: Koliko se Krist razlikuje od moćnih mesija kojima se klanja svijet!

papa franjo
Foto: snimka zaslona

Papa Franjo završio je svoj posjet Budimpešti tijekom kojega je predvodio završno misno slavlje Svjetskog euharistijskog kongresa. Prije misnog slavlja susreo se pak s Budimpešti s predstavnicima Ekumenskog vijeća Crkava i s nekim židovskim zajednicama u Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Židovima i kršćanima: Bog otaca uvijek otvara nove putove

Tijekom susreta u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti s predstavnicima Ekumenskog vijeća Crkava i s nekim židovskim zajednicama u Mađarskoj u nedjelju, 12. rujna, papa Franjo je rekao da „Bog otaca uvijek otvara nove puteve“: „kao što je pustinju pretvorio u put prema Obećanoj zemlji, tako nas želi odvesti iz suhih pustinja mržnje i ravnodušnosti u žuđenu domovinu zajedništva“.

U svom govoru Papa je govorio o „putu zajedništva“ ekumenizma. Ekumenizam je putovanje „katkad mukotrpno, u prošlosti zamorno“. Kad god smo bili u napasti apsorbirati drugoga, nije se gradio most među nama, nego se jedne druge uništavalo; isto vrijedi i kad smo ga htjeli getoizirati, a ne integrirati. Koliko se puta u povijesti to dogodilo! Moramo budno paziti i moliti da se to ne ponovi. I zalagati se za zajedničko promicanje odgoja u bratstvu, kako izljevi mržnje koji ga žele uništiti ne bi prevladali. Tu mislim na prijetnju antisemitizma, koja još uvijek vreba u Europi i drugdje. Taj žar koji tinja mora se ugasiti. No, najbolji način da se to ublaži jest zajednički pozitivan rad, promicanje bratstva, rekao je Sveti Otac u svom govoru na susretu s predstavnicima Ekumenskog vijeća Crkava i židovskih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most, rekao je Papa, povezuje dvije obale. Bog saveza traži od nas da ne popuštamo logici izolacije i prizemnim interesima. Ne želi saveze s jednima na štetu drugih, već ljude i zajednice koji su mostovi zajedništva sa svima. U ovoj zemlji vi, koji predstavljate većinske religije, imate zadatak stvarati uvjete da se vjerska sloboda poštuje i promiče za sve. Riječi koje teku s usana Božjih ljudi, uvijek moraju biti poruke otvorenosti i mira. U svijetu razdiranom sukobima, to je najbolje svjedočanstvo koje moraju dati oni koji su primili milost da upoznaju Boga saveza i mira, rekao je Papa.

Bog otaca uvijek utire nove puteve: kao što je pustinju pretvorio u put prema obećanoj zemlji, tako nas želi odvesti iz suhih pustinja mržnje i ravnodušnosti u žuđenu domovinu zajedništva… Od nas se traži da ostavimo iza sebe nesporazume iz prošlosti, tvrdnje da smo mi u pravu, a drugi u krivu, kako bi zajedno kročili prema njegovu obećanju mira, jer Bog uvijek ima planove mira, nikad nesreće, istaknuo je Sveti Otac.

Papa u propovijedi pred tisućama vjernika: Gospodin ostaje tu, u jednostavnosti Kruha koji se daje lomiti, dijeliti i blagovati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred više od stotinu tisuća vjernika, papa Franjo slavio je u nedjelju, 12. rujna „Statio Orbis“ na završetku 52. Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti, koji je po drugi put održan u Mađarskoj nakon 1938. U homiliji je Papa pozvao vjernike da se otvore Božjoj „sablažnjivoj novosti“: On je „raspeti sluga“, a ne „moćni mesija“, prenosi Vatican News.

Dunav, najveća rijeka u Europi, dijeli Budimpeštu na dva dijela, ali mostovi ovoga grada vraćaju jedinstvo koje je znak njegovog urođenog poziva: da bude spona između Istoka i Zapada. Poziv je to koji se ovoga tjedna mogao opipljivo doživjeti na 52. Međunarodnom euharistijskom kongresu zaključenim upravo misom kojom je predsjedao Papa na Trgu heroja u glavnome gradu Mađarske. Idući će se održati u Quitu u Ekvadoru.

Papa je na Trg heroja, simbolično mjesto mađarske prijestolnice, njezine povijesti i njezine vjere, stigao papamobilom. Papin prolazak vjernici su pratili burnim pljeskom, povicima oduševljenja, mahanjem zastavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liturgijskim prostorom na kojem se održavala misa dominirala je bijela boja liturgijske odjeće koncelebranata i članova zbora od tisuću ljudi kojim je ravnao maestro Marco Frisina, rektor bazilike Santa Maria in Trastevere i osnivač zbora Rimske biskupije. Dar sudjelovanja na slavlju je opći oprost s otpuštanjem grijeha podijeljenim na kraju Statio Orbis.

Papa je u homiliji s oltara poručio svim Kristovim vjernicima da obnove svoje učeništvo kroz tri momenta: naviještanje Isusa, razlučivanje, nasljedovanje. Homiliju je započeo izravnim pitanjem, istim onim koje Isus postavlja svojim učenicima i koje Papa poziva da postavimo samima sebi. I danas nas Gospodin, upirući svoj pogled u svakoga od nas osobno, pita: „Tko sam ja zapravo za tebe?“ Tko sam ja za tebe? To je pitanje koje, upućeno svakome od nas, ne traži samo točan odgovor, kao da odgovaramo na vjeronauku, već osobni odgovor, životni odgovor.

Odgovara se, dakle, životom, a ne naučenim formulama, pa bile one ispravne i točne. Petar, naime, dobro odgovara kad kaže da je Gospodin Krist, ali kod tog učenika „nedostaje odlučujući iskorak, onaj s divljenja Isusu na oponašanje Isusa“. To je Mesija koji u euharistiji objavljuje svoj identitet, onaj uskrsni. Isus objašnjava „da će njegovo poslanje imati, istina, vrhunac u slavi uskrsnuća, ali prolazeći putem poniženja križa“. „Zapanjujući“ je to navještaj koji mijenja povijest.

I mi bismo više voljeli moćnog mesiju, a ne raspetog slugu. Euharistija stoji tu pred nama kako bi nas podsjetila tko je Bog. Ne čini to riječima, nego konkretno, pokazujući nam Boga kao razlomljeni Kruh, kao Ljubav raspetu i darovanu. Možemo dodati mnogo ceremonije, ali Gospodin ostaje tu, u jednostavnosti Kruha koji se daje lomiti, dijeliti i blagovati. On je tu da nas spasi, postaje sluga; da bi nama dao život, on umire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar je sablažnjen, odbija patnju križa koji je Božji put „uvijek usmjeren k dobru drugih, sve do žrtvovanja samoga sebe“. Put je to koji se protivi logici svijeta, svjetovnosti „privrženoj časti i privilegijama, okrenutoj prestižu i uspjehu“.

Križ nikada nije u modi, draga braćo i sestre, križ nikada nije u modi: danas kao i u prošlosti. Nego ozdravlja iznutra. Pred Raspetim doživljavamo blagotvornu unutarnju borbu, nesmiljeni sukob između „misliti po Božjemu“ i „misliti po ljudskom“.

U toj borbi Isus nas ne ostavlja same, želi da se „poput apostola opredijelimo za njega“. On je uz Petra kad ga ovaj prekorava, kad ga ostavlja „po strani“, kao što se događa mnogima koji ostavljaju Isusa „u zapećku svoga srca“, misleći tako da su „pobožni i dobri“ – kaže Papa – i nastavljajući ići naprijed „svojim putem ne dopuštajući da ih pobijedi Isusova logika“.

Ključna razlika je razlika između pravog Boga i boga našeg ja. Koliko je dalek Onaj koji vlada u tišini na križu lažnome bogu za kojega bismo htjeli da vlada silom i ušutka naše neprijatelje! Koliko se Krist, koji se nudi samo s ljubavlju, razlikuje od moćnih i pobjedničkih mesija kojima se klanja svijet!, rekao je Papa u homiliji na Završnoj misi 52. Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti.

Posvetimo vremena klanjanju, tome načinu molitve koji se previše zaboravlja. Posvetimo vremena bogoslužju. Neka Isus kruh živi ozdravi naše zatvorenosti i otvori nas za dijeljenje, izliječi nas od ukočenosti i od okrenutosti nama samima; neka nas oslobodi paralizirajućeg ropstva branjenja svoje slike, neka nas nadahne da ga slijedimo tamo gdje nas želi odvesti.

Kršćanski put nije trčanje za uspjehom, već počinje korakom unatrag – zapamtite to – kršćaninovo putovanje počinje korakom unatrag, oslobađajućom decentralizacijom, uklanjanjem sebe iz središta života.

Draga braćo i sestre, dopustimo da nas susret s Isusom u euharistiji preobrazi, kao što je preobrazio velike i hrabre svece koje častite, tu mislim na svetog Stjepana i svetu Elizabetu. Nemojmo se poput njih zadovoljiti s malim; nemojmo se prepustiti vjeri koja živi od ritualâ i ponavljanjâ, otvorimo se sablažnjivoj novosti raspetoga i uskrsloga Boga, kruha koji se lomi da svijetu dadne život. Bit ćemo tada u radosti; i mi sami ćemo donositi radost, rekao je Papa u homiliji.

Na kraju je Papa izrazio želju da Međunarodni euharistijski kongres u Budimpešti bude „polazište“ za prihvaćanje „zaokreta milosti“.

Na početku mise sve je okupljene pozdravio mađarski kardinal Péter Erdő, dok se na kraju zahvalio predsjednik Papinskog odbora za međuanrodne euharistijske kongrese, mons. Piero Marini.

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, papa Franjo je također uputio riječi zahvale te dodao i kako su danas u Varšavi blaženima proglašeni kardinal Stefan Wyszyński i sestra Elizabeta Ruža Czacka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.