Papin apel uoči Svjetskog dana Alzheimerove bolesti: ‘Oboljeli su često žrtve nasilja, zlostavljanja i zloupotreba koji narušavaju njihovo dostojanstvo’

epa07849989 Pope Francis on his arrival in Saint Peter Square to lead his General audience in the Vatican, 18 September 2019. EPA/CLAUDIO PERI

Na općoj audijenciji u srijedu 18. rujna 2019. papa Franjo uputio je apel da se više pomogne osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti i njihovim njegovateljima, upozorivši da su oboljeli često žrtve zlostavljanja.:

“21. rujna se obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti koja pogađa mnoge muškarce i žene koji su zbog ove bolesti često žrtve nasilja, zlostavljanja i zloupotreba koji narušavaju njihovo dostojanstvo. Molimo se za obraćenje srcâ i za one koji su oboljeli od Alzheimerove bolesti, za njihove obitelji i za one koji se s ljubavlju brinu za njih. Ovoj molitvi također pridružujem sjećanje na oboljele od tumorskih patologija, kako bi i oni uživali sve veću potporu i u prevenciji i u liječenju ove bolesti.”, istaknuo je papa, prenosi IKA.

Progresivna i teška bolest

Svake godine javi se 4,6 milijuna novih slučajeva demencije u svijetu: svakih sedam sekundi jedna nova osoba oboli od Alzheimerove bolesti. Procjenjuje se da ce do 2050. godine u svijetu biti 100 milijuna osoba s demencijom.

Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije i čini 60-70% svih demencija. Alzheimerova bolest i druge demencije su progresivne degenerativne bolesti mozga. Demencija utječe na mnoge aspekte života oboljele osobe kao i osoba koje ju okružuju, a posebice onih koji ih iz dana u dan njeguju.

Nedostatak osviještenosti i nerazumijevanje doveli su do nedostatka resursa za rješavanje ove krize. U svijetu je briga o ovom rastućem problemu tako mala da većina oboljelih i dalje pati bez potrebne pomoći i i nade. To se mora promijeniti. Kvaliteta života osoba s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama može se promijeniti. Prečesto oni, njihove obitelji i njegovatelji nemaju podršku koju trebaju i zaslužuju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da će ta brojka oboljelih biti još i viša – 152 milijuna do 2050.

WHO je u svibnju objavio prve smjernice za smanjenje rizika od obolijevanja od demencije ističući važnost zdrave prehrane, redovite fizičke aktivnosti i zabrane pušenja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/IKA