Pasionska baština: Večeras koncert Akademskog zbora Palma na Jordanovcu – dođite!

Foto: Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu ''Palma''

U petak, 17. ožujka, u crkvi Bezgrješnog srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu bit će održan koncert Akademskog zbora bazilike Srca Isusova “Palma”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenosimo poziv:

“Srdačno pozivamo sve zainteresirane na koncert pod nazivom “Libera me, Domine” u petak, 17. ožujka u 19:30h u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu.
Program se izvodi u sklopu manifestacije Pasionska baština 2023.

Događaji vezani uz Kristovu muku i smrt imaju posebno mjesto i značaj za svakog vjernika. Oni u njemu pobuđuju skrušenost, poniznost, kajanje i vjeru u Uskrsnuće koje očekuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će se na programu naći probrana djela utjecajnih europskih skladatelja i njihov doživljaj molitve i obreda Velikoga tjedna.

Program:

Sergej Rahmanjinov: Cjelonoćno bdijenje, op.37 – Pridjite
Franz Schubert: 6 Antiphonen zum Palmsonntag, D.696
– Hosanna filio David
– In monte Oliveti
Lajos Bárdos: Missa Tertia II. – Kyrie
Christoph Willibald Gluck: De profundis, Wq.50
Anton Bruckner: Asperges me, WAB 3
Alfred Schnittke: Tri duhovna zbora – 2. Gospodi, Isuse
Lajos Bárdos: Missa Tertia II.
– Sanctus
– Benedictus
Igor Stravinski: Otče naš
Lajos Bárdos: Missa Tertia II. – Agnus Dei
Franjo pl. Lučić: Elegija za orgulje (izvodi Hrvoje Trinki)
Zoltán Kodály: Stabat mater
Lajos Bárdos: Libera me I.
Maurice Duruflé: Quatre Motets sur des thèmes grégoriens, op. 10 – 1. Ubi caritas
Déodat de Séverac: Tantum ergo
Gabriel Fauré: Rekvijem, op.48 – 7. In Paradisum

Dirigent: Franjo Klinar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pridružite nam se u glazbenoj meditaciji!”

O AZBSI “Palma”

Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu „Palma“ osnovan je krajem Drugog svjetskog rata s ciljem glazbenog oblikovanja liturgije u matičnoj crkvi, što mu je i danas osnovna djelatnost. Bogati repertoar zbora posvećen je duhovnoj glazbi u rasponu od gregorijanskog korala do djela suvremenih skladatelja, dok osobitu pažnju poklanja hrvatskoj glazbenoj baštini.

Uz redovitu aktivnost vezanu uz liturgiju zbor ostvaruje i niz zapaženih nastupa u crkvenim i koncertnim prostorima u Hrvatskoj i inozemstvu, a dobitnik je i brojnih nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima. Neka od najznačajnijih nagrada zbora: višestruko osvajanje zlatne i srebrne plakete s Natjecanja pjevačkih zborova u Zagrebu, nagrada „Zlatni lav” s Međunarodne smotre zborova u Lavovu u Ukrajini (1998. godine), zlato s Međunarodnog natjecanja zborova u Rimu, „G. P. da Palestrina“, 2006. godine nastup u finalu “Festivala katedrala” u gradu Saint-Quentinu u Francuskoj, a 2009. zbor osvaja zlatnu plaketu na Međunarodnom natjecanju zborova u Ohridu. Na XI. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Zadru 2018. godine zbor osvaja brončanu plaketu. Na 13. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih skupina „Zlatna lipa Tuhlja“ 2022. zbor je osvojio srebrnu plaketu, dok je, također 2022., na 16. natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova u organizaciji KD Vatroslav Lisinski, zbor osvojio zlatno priznanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbor je dosad ostvario suradnju s Hrvatskim komornim orkestrom (Ivan pl. Zajc: Missa solemnis), Varaždinskim komornim orkestrom i Mostarskim simfonijskim orkestrom s kojima su izveli Requiem W. A. Mozarta, Zagrebačkim solistima i Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske (Antonio Vilardi: Judas), Simfonijskim orkestrom HRT-a i Akademskim zborom „Ivan Goran Kovačić” (G. Verdi: Quattro pezzi sacri), Hrvatskim baroknim ansamblom (M. A. Charpentier: Te deum i D. Zipoli: Misa San Ignacio) te s Puhačkim ansamblom orkestra HNK u Zagrebu (Anton Bruckner: Misa u e-molu). Na Dušni dan 2020. godine zbor je izveo Requiem G. Fauréa.

Prošle godine u ožujku zbor je nastupio u KD Vatroslav Lisinki gdje je izveo Requiem W. A. Mozarta. Koncert je održan na 2. godišnjicu zagrebačkoga potresa u kojem je stradala matična bazilika zbora te u sjećanje na 15-godišnju župljanku Anamariju Carević koja je poginula u potresu.

Zbor je snimio četiri nosača zvuka: „Hrvatska liturgijska glazba XX. st.“, „U slavu Svetog Srca“, Judas Antonija Vilardija te „Koncert u prigodi 400. obljetnice dolaska isusovaca u grad Zagreb“.

Od 2015. godine zbor vodi Franjo Klinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.