Peti sastanak komisije HBK i SPC o Stepincu održan u Podgorici

Foto: fah

Peti sastanak Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Srpske pravoslavne Crkve čija je zadaća zajednički razmotriti ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca prije za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata održan je u srijedu i četvrtak 7. i 8. lipnja u Sabornom hramu Kristovog Uskrsnuća u Podgorici, a tema sastanka je bila: “Nadbiskup i kardinal Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960.”, izvijestio je u petak Tiskovni ured HBK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime Svete Stolice sastanaku je predsjedao predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti otac Bernard Ardura.

Kao predstavnici Srpske pravoslavne Crkve u radu Komisije sudjelovali su: mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej, episkop slavonski Jovan, Darko Tanasković, veleposlanik, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u, i za ovu prigodu pozvani stručnjaci, Ljubodrag Dimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Milan Koljanin, viši stručni suradnik na Institutu za suvremenu povijest u Beogradu, i Radmila Radić, znanstveni savjetnik na Institutu za noviju povijest Srbije u Beogradu.

Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije u spomenutoj Komisiji sudjelovali su: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, kao i znanstveni savjetnici s Hrvatskog instituta za povijest Jure Krišto i Mario Jareb. Član Komisije biskup požeški Antun Škvorčević bio je opravdano odsutan, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako je predviđeno da će se posljednji sastanak Komisije održati u Rimu, 12. i 13. srpnja 2017. na kome će se sažeti dosadašnji rad Komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.