Placido Domingo obilježio više od 4 tisuće nastupa: ‘Jedan od najvećih tenora svih vremena’

epa06756436 Spanish tenor Placido Domingo performs at Auditorio de Zaragoza during a special play in memory of the 80th anniversary of the death of Spanish tenor Miguel Fleta, in Zaragoza, Spain, 22 May 2018. EPA/Javier Cebollada

Njegova karijera duga je gotovo koliko i vladavina Elizabete II. U 78. godini Placido Domingo obara rekorde i ne pokazuje namjeru da stane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni španjolski tenor koji je prije deset godina počeo pjevati kao bariton prošli je vikend nastupio u Orangeu na večeri zarzuele, na najstarijem ljetnom opernom festivalu u Francuskoj te tako oživio španjolski operetni žanr u kojemu je uživao kao dijete.

Domingo, kojega smatraju najvećom živućom opernom zvijezdom, nije želio razgovarati s novinarima prije koncerta kako bi sačuvao glas.

Kralj opere, čiji je karakter kombinacija karizme i skromnosti, u svibnju ove godine otpjevao je 151. ulogu u karijeri, što je povijesni rekord. Mjesec prije toga obilježio je 4000. nastup na pozornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrelo mladosti

U srpnju Domingo ima zakazane nastupe u Baden-Badenu gdje će pjevati naslovnu ulogu u Verdijevoj operi “Simon Boccanegra”, potom će u Kraljevskom kazalištu u Madridu pjevati u također Verdijevoj “Giovanni d’Arco”, a zatim putuje u Prag na Operaliju, međunarodno pjevačko natjecanje koje je osnovao 1993. Mjesec će zaključiti režijom i nastupom u “La Traviati” u Veroni.

“Ako se odmaram, hrđam”, rekao je Domingo prije koju godinu. Rođen je 21. siječnja 1941. u Madridu, a s osam se godina s obitelji preselio u Meksiko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na početku mojega mandata kao glavnog ravnatelja njurorškog Metropolitana 2006., jedna od zadaća mi je bila pripremiti Placidov oproštaj”, kazao je Peter Gelb koju tu dužnost obnaša i danas. “U to vrijeme bilo je nezamislivo da će nastaviti pjevati nakon tako duge karijere u Metu u kojoj je otpjevao sve glavne uloge”, dodao je.

“Ali umjesto da se umirovi, Placido je otkrio vrelo mladosti i krenuo kao bariton”, kaže Gelb. “To je kao da Roger Federer za deset godina i dalje osvaja Wimbledon”.

Operaholičar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domingo, kojega američki mediji nazivaju operaholičarom, u studenome prošle godine obilježio je 50. godišnjicu nastupanja u Metu, “pothvat koji ne mogu zamisliti u budućnosti”, kazao je Gelb.

Na pjevačevoj internetskoj stranici može se vidjeti da je zauzet do studenoga 2020. i da nastupa od milanske Scale do Kraljevske opere u Londonu. U karijeri je snimio više od sto albuma i osvojio 12 Grammyja.

“Osim duge karijere, Placido će biti zapisan kao jedan od najvećih tenora svih vremena”, kaže Gelb.

“On je najbolji Otello drugog dijela 20. stoljeća i nitko od tenora još nije dosegao tu razinu do danas”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.