Počeli radovi na vinkovačkoj crkvi sv. Ilije

Počeli su radovi na zaštiti temelja vinkovačke ranoromaničke crkve sv. Ilije iz 12. stoljeća koje Grad Vinkovci provodi u suradnji s vukovarskim Konzervatorskim odjelom Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, a kojima je cilj zaštititi te na primjereniji način predstaviti javnosti taj vrijedni dio povijesne baštine na području Vinkovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se upoznao s tijekom radova, pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Mario Banožić, na konferenciji za novinare održanoj uz temelje crkve sv. Ilije, podsjetio je na 8.300 godina dugu povijest življenja na prostoru grada Vinkovaca rekavši kako su ostaci temelja ranoromaničke crkve sv. Ilije uz gotičku crkvu sv. Ilije čiji je sjeverni zid izgrađen na južnom zidu ranoromaničke crkve, biseri bogate vinkovačke kulturne i povijesne baštine.

Po riječima ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci Danijela Petkovića, ranoromanička crkva sv. Ilije predstavlja mjesto na kojem su začeti srednjovjekovni Vinkovci. Prema svim standardima ondašnjeg vremena i broju stanovnika kojih je u naselju sv. Ilija, kako su se zvali srednjovjekovni Vinkovci, bilo oko 160, riječ je o župnoj crkvi čija se gradnja datira u vrijeme oko 1100. godine, kazao je Petković rekavši kako su posljednji puta ostaci te crkvene građevine sanirani prije točno pedeset godina.

“Ovo su temelji suvremenih Vinkovaca i nužno ih je bolje zaštiti”, ustvrdio je Petković upozorivši i na potrebu završetka obnove gotičke crkve sv. Ilije, koja je izgrađena početkom 14. stoljeća i to na način da je za sjeverni zid crkve “uzet” južni zid istoimene ranoromaničke crkve. Obnova gotičke crkve sv. Ilije provedena je nakon Domovinskog rata, a izvedbeno rješenje koje je realizirano i danas izaziva prijepore među Vinkovčanima. Danas se u prostoru te nekadašnje crkve, koja se za crkvenu službu koristila sve do 1777. godine, nalazi Galerija fotografije “Meraja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatke ranoromaničke crkve sv. Ilije otkrio je 1965. godine poznati vinkovački i hrvatski arheolog Stojan Dimitrijević, podsjetila je arheologinja vinkovačkog muzeja Anita Rapan Papeša ustvrdivši kako je riječ o jednoj od rijetkih sačuvanih ranoromaničkih građevina na tlu istočne Hrvatske, makar se radilo samo o ostacima temelja.

Viši stručni savjetnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Vukovaru Marko Mikolašević objasnio je kako će se obnova temelja ranoromančke crkve sv. Ilije provesti na način da će se skinuti sva opeka te nakon temeljitog čišćenja, ponovno posložiti i povezati vapnenim mortom, što tijekom obnove od prije pedeset godina nije bio slučaj.

“Tada je opeka samo posložena bez ikakvog veziva tako da je u godinama koje su uslijedile došlo do oštećenja temelja raznim prirodnim nepogodama, kišom i blatom”, kazao je Mikolašević rekavši kako se obnovom želi postići uključivanje povjesne baštine ostataka ranoromaničke crkve sv. Ilije u suvremeni život s ciljem podizanja svijesti građana Vinkovaca o vrijednosti vlastite baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.