Popularni svjetski volonterski projekt oduševio Split

Studentski katolički centar Split (Skac_St) organizator je prve akcije međunarodnog volonterskog projekta za mlade u Hrvatskoj pod nazivom „72 sata bez kompromisa“ koji se održao od 24. 10. do 26. 10. 2014. na području Splitsko-makarske nadbiskupije. Tri dana volontiranja i druženja mladih zaključeno je misnim slavljem u Splitskoj prvostolnici kojeg je predslavio mons. Marin Barišić, Splitsko-makarski nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lidija Piskač, koordinatorica projekta istaknula je za narod.hr da se radi o sve popularnijem volonterskom projektu za mlade, ali i za sve generacije koji se uspješno provodi već desetak godina diljem Europe. Kao deseta zemlja u ovaj se projekt uključila i Hrvatska.

„Projekt je započeo u Njemačkom, u opuštenoj atmosferi među nekoliko kreativnih mladih katolika koji su htjeli smisliti učinkoviti način na koji bi potaknuli svoje vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, nadasve onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima“, rekla je ocijenivši kako je projekt naišao na veliki odaziv i sjajne reakcije mladih. U ovih desetak godina projekt proširio te se provodi u deset zemalja: Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Švicarskoj, Poljskoj, a od sada i u Hrvatskoj.

Cilj projekta je razvijati solidarnost, posebno ovu međugeneracijsku, povezivati starije i mlađe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Glavni cilj projekta je mobilizirati mlade ljude i potaknuti u njima volju da se trude oko dobra, da pomažu drugim ljudima i da razvijaju ‘oko’ za njih, tj. da ih počnu primjećivati i  prepoznavati u svojoj okolini te se aktivno zauzeti za njih. Danas kada mediji prenose društvu negativnu sliku o mladima i kada uvjeravaju mlade da ne mogu i da ne smiju biti protagonisti i donositelji novih ideja i promjena, ovaj projekt pokazuje njima samima ali i široj zajednici da su, osim što su lijepi, mladi i radosni, vrlo sposobni i jako dobri!”, rekla nam je Lidija istaknuvši kako ju je do suza ganula scena u staračkom domu gdje su mladi momci grlili starije i nemoćne i nasmijavali ih, pjevali im, s nekima i plesali… “Dali su sve od sebe da osjete ljubav i prihvaćanje! Na koncu, štićenici doma su ih jedva pustili kući koliko svjetla su im donijeli u taj sivi subotnji dan”.

Pojasnila je kako je cilj projekta razvijati solidarnost, posebno međugeneracijsku, povezivati starije i mlađe jer to je tako prirodno i lijepo.

38 različitih projekata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na području Splita i okolice za naše smo volontere pripremili 38 različitih projekata: socijalnih, umjetničkih, kreativnih, medijskih, kulturnih, ekoloških itd. U suradnji s našim partnerima, raznim udrugama i socijalnim institucijama mladima smo otvorili vrata u nekoliko staračkih domova, trgovačkih centara, vrtića, župa, u siromašne obitelji, mladi su išli bolesnima, nepokretnima i osamljenima. Animirali su ljude u trgovačkim centrima i prikupljali donacije za štićenike Caritasa, pakirali su pakete i nosili u siromašne obitelji”, rekla je Lidija te dodala: “Krečili su i čistili stanove starijima i nemoćnima koji žive sami, opskrbljivali ih ogrjevom za zimu, provodili kvalitetno vrijeme s njima. Mladi su u brojnim kreativnim radionicama radili prigodne predmete koje će prodavati kroz nedjelje Došašća te se prikupljeno preusmjeriti za potrebite. Krečili su vrtić i kopali i uređivali vrt oko vrtića, sadili dalmatinsko bilje, uređivali i čistili okoliš. Odrađeno je nekoliko edukativnih radionica o volonterizmu mladim srednjoškolcima koji su nakon radionice pitali mogu li ostati s volonterima i pridružiti ima se…”

I mladi i stariji imali su na koncu isti zaključak: volontiranje je super i želi toga još!

“Malo je reći da su i mladi i stariji oduševljeni ovim projektom! Njihova pitanja: ‘Kada će opet biti 72 sata?’ i ‘Hoće li to sad biti češće?’ nama su povratna informacija da ima se svidjelo i da su uživali u radu, druženju i pomaganju te da ovaj projekt ima budućnost. I mladi i stariji imali su na koncu isti zaključak: volontiranje je super i želi toga još!”, zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko 200 mladih volontiralo puna 3 dana

Istaknula je kako je su u akciji imali preko 200 mladih koji su volontirali tri dana. “Naravno, volontiranje nije besplatni rad nego ono uključuje sve dimenzije čovjeka, fizičku, psihičku, duhovnu i socijalnu tako da smo u tih 72 sata imali i rada i opuštanja i zajedničkog druženja, ali i molitve i prijateljskih razgovora”, napomenula je.

Planiramo ovaj projekt provesti na nacionalnoj razini

“Planiramo ovaj projekt provesti na nacionalnoj razini. Uključiti što je moguće više volontera, udruga i ustanova koje brinu za ugrožene”, ustvrdila je te dodala: “Mladi su nam dali povratnu informaciju da žele i da očekuju ovakve akcije i bilo bi šteta da se ta snaga i potencijal ne iskoristi i usmjeri u nešto korisno i dobro”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.