Povodom stradanja nevinih žrtava film Luke Klapana Glas Medviđe prikazat će se u Benkovcu, Obrovcu i Biogradu na Moru

Dana 9. veljače 1993. godine u Medviđi, mjestu udaljenom svega petnaestak kilometara sjeverno od Benkovca, ubijeno je desetero mještana zaseoka Erstići. Najmlađa žrtva Mira Erstić imala je 18, a najstarija Šimica Erstić 88 godina. Masovni zločin u Medvđi koji su tada počinili pripadnici srpskih paravojnih jedinica tek je jedan u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu u dubini okupiranog teritorija tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor filma „Glas Medviđe“: Htio sam iz zaborava izvući zločin nad civilima za koji do danas nitko nije odgovarao

Mnogi su Medviđani Hrvati u osvit Domovinskog rata ostali u svom selu vjerujući kako se dugogodišnji zajednički suživot sa Srbima neće izokrenuti u mržnju i neprijateljstvo. Međutim, stvarnost se pokazala sasvim drukčijom od njihovih očekivanja, dio je to sinopsisa dokumentarnog filma Glas Medviđe autora Luke Klapana koji podsjeća na taj stravičan zločin počinjen nad hrvatskim civilima za vrijeme Domovinskog rata u Medviđi. Naime odmah nakon akcije Maslenica u tadašnjoj takozvanoj Krajini uz nedaleku liniju razgraničenja po selima su se učestalo čuli pucnji i granate jer se nad Hrvatima koji su ostali na svojim ognjištima provodila odmazda za tu uspješno provedenu oslobodilačku akciju Hrvatske vojske. Iako su počinitelji u većini ubojstava poznati nevine žrtve ni nakon četvrt stoljeća nisu dočekale pravdu.

Foto: snimka zaslona

U Medviđi je u Domovinskom ratu ubijeno ukupno 18 civila, a samo u zaseoku Erstići 9. veljače 1993. u četničkom napadu ubijeni su: Dujo Erstić (1937.), Jeka Erstić (1942.), Petar Erstić (1944.), Jeka Erstić (1947.), Ivan Erstić (1920.), Jeka Erstić (1929.), Stoja Erstić (1932.), Šimica Erstić (1905.), Stoja Erstić (1931.) i Mira Erstić (1975.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom rata ubijeno je još osam Medviđana:
Božo Demo (1910.), Ivan Mršić (1934.), Šime Serdarević (1912.), Ika Serdarević (1926.), Ivan Adžić (1959.), Marko Genda (1944.), Anka Pilipović (1936.) i Marko Šarić (1937.).

Povodom još jednog tužnog sjećanja na nevine civilne žrtve Medviđe u petak 9. veljače u Obrovcu je organizirano prikazivanje filma za učenike Srednje škole Obrovac u tamošnjem Domu kulture s početkom u 12 i 30 sati, istoga dana u 19 sati film Glas Medviđe također će se prikazivati i u benkovačkoj Gradskoj knjižnici te u Gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentarni film Luke Klapana Glas Medviđe snimljen je prošle godine u produkciji Udruge FFVAL i dijelom uz financijsku podršku Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije. Premijera filma održana je u Zadru, prikazivanje je potom uslijedilo u Drnišu, Vodicama, Zagrebu, Orahovici i Šibeniku, a vrijedno je spomenuti i to kako će priliku za pogledati dokumentarac imati i riječka publika gdje će se projekcija održati 1. ožujka u dvorani tamošnjeg Državnog arhiva. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.