Predstavljanje knjige ‘Amoris laetitia: vjernost ili lom?’ Hrvoja Vargića u ponedjeljak u Svetoj Mati Slobode

Salesiana je nedavno objavila knjigu Hrvoja Vargića “Amoris laetitia: vjernost ili lom?”, prvu značajniju raspravu o apostolskoj pobudnici pape Franje jednog hrvatskog autora. Iako sama Pobudnica nudi mnogo tema za razmatranje i promišljanje, knjiga se bavi njenim spornim mjestima, odnosno pitanjima koja su u javnosti izazvala najviše polemika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga će biti predstavljena kroz tribinu na kojoj će sudjelovati don Damir Stojić (studentski kapelan), don Mihovil Kurkut (nakladnik), doc.dr.sc. Mislav Kutleša (KBF) i, naravno, autor djela Hrvoje Vargić, jedan od pokretača Svjetskog saveza mladih u Hrvatskoj i regionalni direktor na području cijele Europe. Moderator tribine je Marin Periš.

Želja je potaknuti konstruktivnu raspravu s različitim stajalištima i argumentima koje će nedvojbeno imati spomenuti akteri tribine. Svi prisutni također će moći postavljati pitanja i iznositi svoje tvrdnje. Organizatori smatraju da je važno kritički promišljati o aktualnostima unutar Crkve, stoga vas sve pozivaju da prisustvujete tribini i donesete vlastite zaključke.

Brojne naše naslove, uključujući naravno i ovaj koji je razlog našeg okupljanja, imat ćete priliku kupiti po promotivnim cijenama – poručuju iz Salesiane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O knjizi:

Pripuštanje sakramentima rastavljenih i ponovno vjenčanih danas je jedno od izazovnijih pitanja crkvene pastoralne prakse. Dokaz je tomu i pobudnica Amoris laetitia (Radost ljubavi) pape Franje koja je po objavljivanju izazvala više rasprava i oprečnih mišljenja nego bilo koji papinski tekst do tada. Prijepori su se prije svega odnosili na njeno osmo poglavlje, točnije fusnotu u kojoj se govori o pripuštanju pričesti parova koji žive u tzv. neredovitim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je pobudnica pape Franje burno odjeknula u svijetu te izazvala četvoricu kardinala da izraze svoje neslaganje kroz pet pitanja nazvanih dubia, hrvatsku katoličku javnost kao da je ovakva vrsta rasprave zaobišla. Stoga je izdavanje knjige Amoris laetitia: vjernost ili lom? Hrvoja Vargića od iznimne važnosti jer prenosi taj dijalog u domaći intelektualni i duhovni prostor te potiče razgovor o pitanjima koja se tiču pastoralnog djelovanja Crkve.

Povezujući filozofsko-teološku misao Karola Wojtyłe i pastoralni rad pape Franje, Hrvoje Vargić u knjizi odgovara na dubia četvorice kardinala te stvara intelektualni okvir iz kojeg se mogu tumačiti i razumjeti tzv. sporna mjesta Pobudnice. Iako se u javnosti ta sporna mjesta često predstavljaju kao lom s tradicijom, autor u prvom dijelu knjige argumentira suprotno, izlažući temeljne postavke Wojtyline filozofije koje pokazuju kontinuitet Franjine pobudnice s naukom njegovih prethodnika.

Pobudnica Amoris laetitia, smatra autor, donosi mnogo tema za promišljanje i naputaka za djelovanje, no sve je to ostalo u drugom planu zbog nekoliko redaka koji su podigli prašinu. Međutim, sporni su se redci pokazali iznimno važnima jer su istaknuli kako Crkva izlazi u susret slabima i grešnima da bi ih privukla Kristu, istovremeno vjerno se držeći Kristova nauka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualna, zanimljiva i izvrsno napisana, knjiga Amoris laetitia: vjernost ili lom? bit će osobito poticajna onima koji djeluju u obiteljskome pastoralu, osobama ranjenima različitim nesavršenim situacijama, ali i svima ostalima koje zanima ova važna tema.

Iz recenzije:

Knjiga Amoris Laetitia: vjernost ili lom? napisana je razumljivim jezikom i čitkim stilom. Poslužit će i kao uvod u filozofsku misao Karola Wojtyłe i kao dobar komentar rasprava o spornim mjestima apostolske pobudnice Radost ljubavi pape Franje. Bit će od koristi svima koji žele produbiti svoje znanje o pastoralnom pristupu Crkve svakodnevnim poteškoćama ljudi. Nadasve će biti od koristi pastoralnim radnicima, posebno onima koji osjećaju kako se od njih očekuje razumijevanje i pomoć, a sami nisu sigurni kako to postići.
– Ante Vučković

Bilješka o autoru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoje Vargić rođen je 1989. godine u Đakovu, gdje je završio osnovnu školu i opću gimnaziju.
Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu stekao je bakalaureat iz poslovne ekonomije i magisterij iz ekonomije. Usporedno s upisom magisterija na Ekonomskom fakultetu, upisao je prvu godinu na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti (FFRZ), smjer filozofija stekavši bakalaureat iz filozofije, zatim i magisterij. Obranio je magistarski rad Transfenomenološki pristup filozofiji osobe u misli Karola Wojtyłe za što je dobio nagradu Fakultetskoga vijeća za najbolji magistarski rad naraštaja. Tijekom studija dobio je dvije Rektorove nagrade, jedna je od njih bila za znanstveni rad o filozofskoj metodi Karola Wojtyłe. Dva je puta dobio nagradu Fakultetskoga vijeća Fakulteta filozofije i religijskih znanosti za akademski uspjeh.

Na Katoličkom sveučilištu Ivana Pavla II. u Lublinu upisao je doktorski studij pod mentorstvom dr. Alfreda Wierzbickoga, Wojtyłina nasljednika na Katedri za etiku. Priprema doktorsku disertaciju o političkoj filozofiji Dietricha von Hildebranda.

Tri je godine sudjelovao na ljetnom seminaru Phoenix Instituta u Beču gdje je stekao diplomu iz naprednih društvenih, ekonomskih i političkih znanosti. Na tom je institutu bio i asistentom dr. Rodrigu Guerri na kolegiju Uvod u personalizam.

Suautor je knjige Praktični priručnik za Erasmus+, objavljivao je znanstvene i popularne članke iz područja filozofije, politike i religije, izlagao je na više od deset konferencija i simpozija.

Godine 2012. bio je među osnivačima Svjetskoga saveza mladih Hrvatske gdje je bio nacionalnim koordinatorom, potom potpredsjednikom. Jednu je godinu radio u privatnom sektoru na pripremi projekata za ESI fondove.

Trenutačno obnaša dužnost regionalnoga direktora za suradnju nevladine organizacije Svjetskoga saveza mladih Europe (World Youth Alliance Europe). Sretno je oženjen suprugom Majom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.