Predstavljanje knjige ‘Jasenovački popis – Lažne žrtve’ večeras u Rijeci

knjiga

četvrtak 23. svibnja 2024. godine u 20:00 u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci u auli Ivana Pavla II. održat će se predstavljanje knjige „Jasenovački popis – Lažne žrtve“. O knjizi će uz autore govoriti i povjesničar Stipo Pilić, a događaj će moderirati gđa. Andrea Černivec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga analizira popis jasenovačkih žrtava Javne-ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac i pokazuje da taj popis sadrži tisuće lažnih žrtava, odnosno osoba koje su stradale drugdje, preživjele su rat ili nisu ni postojale, a sadrži i desetke tisuća podataka koji su statistički nepouzdani ili praktički nemogući pri čemu se ništa od toga ne ispravlja. Upravo zbog tog nedostatka uklanjanja pogrešaka je popis žrtava JUSP-a Jasenovac moguće okarakterizirati kao svojevrsnu masovnu prevaru.

> Banić i Koić: Još lažnih jasenovačkih žrtava stradalih u Auschwitzu

Knjiga ima 792 stranice, 1.258 fusnota, 16 slika i tvrdi uvez, a nakladnik je Tkanica. Većina izvora koji su korišteni u knjizi je javno dostupna tako da je navode moguće i samostalno provjeriti. Ti izvori uključuju popise žrtava njemačkih, talijanskih i srpskih logora, digitalni arhiv Yad Vashema, mrežne stranice Američkog muzeja holokausta, digitalni arhiv Arolsen, popise pokopanih na grobljima, enciklopedije, biografske leksikone, povijesne knjige na temu Drugog svjetskog rata, mrežnu uslugu YouTube, mrežne stranice o sudbinama preživjelih i iseljenih osoba te mnoge druge. Analiza navedenih izvora je omogućena između ostaloga i prikladnom primjenom računalnih metoda obrade podataka.

Više o samoj knjizi je moguće pročitati na mrežnoj stranici https://jasenovac.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.