Predstavljanje monografije Hrvatsko kulturno društvo Ljudevit Gaj Donja Lastva

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore najavilo je predstavljanje monografije Hrvatsko kulturno društvo Ljudevit Gaj Donja Lastva  autorice mr. Anite Mažibradić koje će se održati u petak, 30. svibnja  u Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi s početkom u 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monografija je izašla u nakladi Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a njezino izdavanje financirao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

„Pjevačko društvo Ljudevit Gaj – Lastva osnovano je 2. 6. 1935. godine i u svom je sastavu imalo muški zbor i dramsku grupu“, ističu i navode kako je brojilo devedesetak članova.

Autorica monografije  mr. Anita Mažibradić inače je dugogodišnja djelatnica Istorijskog arhiva iz  Kotora, povijest Društva napisala  je kronološki,  na temelju sačuvanih arhivskih podataka i pisanih dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuli su kako su osnivači pjevačko društvo u Donjoj Lastvi nazvali po  Ljudevitu Gaju, središnjoj osobi Ilirskoga pokreta, vođi Hrvatskoga narodnog preporoda, lingvistu, pravopisnom  reformatoru, novinaru i književniku jer je Gaj upravo stotinu godina ranije 1835. godine,  pribavio  kraljevu suglasnost za pokretanje lista Novine horvatske s književnim prilogom Danica hrvatska, slavonska i dalmatinska.

HKD Ljudevit Gaj – Donja Lastva djelovalo je do početka Drugoga svjetskog rata  1941. godine.

„Bez obzira na to koliko je kratko bilo vrijeme djelovanja Društva – svega 6 godina, njegova je aktivnost ostavila traga na sredinu u kojoj je djelovalo, a isto je  tako i samo dobilo  pečat toga vremena između dva svjetska rata, kad su se već  nazirali  građanska pravila ponašanja u načinu života, čemu  nije samo doprinosilo pažljivo odijevanje, odabir mobilijara, posjećivanje koncerata, priredbi, plesova i slično, već i ponašanje, ophođenje prema drugima i međusobna tolerancija i uvažavanje“, zaključili su iz Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim autorice  o knjizi će govoriti i  povjesničarka umjetnosti  mr. Marija Mihaliček. Medijator promocije bit će Adrijan Vuksanović. Nakon službenog dijela promocije  uslijedit će neformalno druženje uz  VIS Lungomare iz Kotora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.