Predstavljena monografija ‘Kistanje – Novo Janjevo 1997. – 2017. Spomen na 20. obljetnicu dolaska Janjevaca u Kistanje’

Foto: IKA

Monografija ‘Kistanje – Novo Janjevo 1997. – 2017. Spomen na 20. obljetnicu dolaska Janjevaca u Kistanje’ čiji su urednici Zvonimir Ancić i Roko Antić, a nakladnik župa Prikazanje BDM u Kistanjama, predstavljena je u petak 11. listopada u Domu kulture u Kistanjama, a sav prihod od prodaje knjige koja je tiskana u 500 primjeraka ide za potrebe župe Kistanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U antologijskom djelu od 487 stranica u šest tematskih cjelina objavljeno je 38 stručnih i novinarskih tekstova 25 autora. Tekstovi opisuju sve sastavnice dva desetljeća života janjevačkih Hrvata s Kosova nastanjenih u Kistanjama od 1997., s uvidom u njihovu bogatu prošlost. Djelo je nadišlo prvotnu ideju da će se tiskati samo kao Zbornik radova sa Znanstvenog simpozija održanog 2017. u Kistanjama u spomen na 20 godina od doseljenja Janjevaca u Kistanje, prenosi Informativna katolička agencija.

Roko Antić, predsjednik Organizacijskog odbora tog simpozija, suurednik monografije, donačelnik Općine Kistanje, bio je pokretač ideje o tiskanju knjige „koji je okupio ljude i uložio cijeloga sebe u to“. Snažni zamah objavi monografije koja je veliki izdavački i financijski pothvat pružio je Zvonimir Ancić rekavši za izlaganja sa simpozija: „Ovo mi Janjevci moramo iznijeti na svjetlo dana“. Fotografije i tekstovi prikazuju svaki segment prošlosti Janjevaca, kontekst njihovog dolaska u Kistanje i izazove u sadašnjosti.

U prvom dijelu knjige ‘Znanstveni skup’ objavljeno je 11 izlaganja sa znanstvenog skupa iz 2017. i propovijed s mise koju je na kraju skupa slavio prvi kistanjski župnik mr. don Gašpar Dodić. Radovi su: Osamstoljetna neprekinuta nit ljubavi prema Hrvatskoj (Zvonko Milas), Kistanju u čast (Pavao Palić), Janjevo – kontinentalni odraz srednjovjekovnog Dubrovnika (Ivica Prlender), Povratak Janjevčana u domovinu (Sebastijan Palić), Tko smo i što želimo (Anton Palić), Zatvaranje povijesnog kruga (Stjepan Šterc), Župa Kistanje od doseljenja Janjevaca 1997. do danas (Zvonimir Ancić), Povijest Katoličke Crkve na kninskom području (Ante Nadomir Tadić Šutra), Rimski pape i janjevački Hrvati (don Josip Dučkić), Osnovne obavijesti o fondu sv. Izidora (Đuro Vidmarović), Komunističko – partizanske likvidacije u Dalmaciji prema objavljenim popisima Narodnooslobodilačkih odbora, vojnih komandi, vojnih sudova, komiteta Komunističke partije te OZN-e i UDB-e (1942.-1952.) – Nepotpun popis od 2156 osoba (Josip Dukić) te Nadahnuti življenjem iz vjere i po vjeri naših očeva i majki (don Gašpar Dodić).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu ‘Društveni život u Kistanjama od dolaska Janjevaca’ objavljeno je šest tekstova: Udruga ‘Novo Janjevo’ – Kistanje (Marijan Poturović), Klapa Zvono – vrijedan član hrvatske klapske pjesme (Nikola Urukalo, Sebastijan Dučkić), Mješoviti pjevački zbor ‘Sv. Cecilija’ (Antun Cirimotić), Nogometni klub ‘Janjevo’ – Kistanje (Roko Antić), Dobrovoljno vatrogasno društvo ‘Sveti Juraj’ (Paško Ivanović), Nikola Matić: Nužnost opstanka u Kistanju je otvaranje radnih mjesta za mlade (Zvonimir Ancić) te Postavljanje spomen obilježja ratnom ministru obrane Gojku Šušku (Roko Antić).

U trećem dijelu ‘Vjerski život u Kistanjama od dolaska Janjevaca’ objavljeno je deset tekstova: Mons. Nikola Dučkić – Život posvećen Bogu i vjerničkom narodu (Roko Antić, Sebastijan Dučkić), Zlatni svećenički jubilej mons. Nikole Dučkića (Ines Grbić), Janjevački sin mons. Petar Palić imenovan hvarskim biskupom (Zvonimir Ancić), Nastavljamo raditi Bogu na slavu, a ljudima na korist (s. Blaženka Delonga), Evo me, Gospodine, pozvao si me (s. Marija Elizabeta Glasnović), Marijanska vinkovska mladež (Marija Čibarić), Hodočašća župe Kistanje (s. Blaženka Delonga), Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina (don Ivan Perković), Posveta djece i mladih sv. Mariji Goretti (don Ivan Perković) te Jedan tihi i milosrdni život u našoj župi (s. Marija Elizabeta Glasnović).

U četvrtom dijelu ‘Crtice iz povijesti’ objavljeno je pet tekstova: Vjersko – duhovni život Hrvata u Janjevu na Kosovu (don Josip Dučkić), Kronika događanja u Janjevu neposredno prije, za vrijeme i nakon Domovinskog rata (don Josip Dučkić), Proslava jubilarne sedamstote godine prvog pisanog spomena Janjeva u Kistanjama (mons. Nikola Dučkić), Janjevo 1303. – 2003. (don Gašpar Dodić) te Kad se janjevački duh zasadi, on niče, raste i živi, pa čak i onda kada se čini da je to nemoguće (Pavao Palić).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petom dijelu ‘Janjevački blaženik i sluga Božji’ su četiri teksta: Janjevac fra Serafin Glasnović Kodić proglašen blaženim (Zvonimir Ancić), Kronologija štovanja bl. Serafina Glasnovića Kodića i Sluge Božjega fra Alojzija Palića u Kistanju (don Josip Dučkić), Sveti Serafin (Ante Nadomir Tadić Šutra) te Radujemo se što su našega roda – Prvi spomendan bl. Serafina Glasnovića Kodića u Kistanju (Ines Grbić). U šestom dijelu ‘Riječ prijatelja’ je tekst Moje je da otvaram vrata (Milivoj Bratinčević).

Prije predstavljanja knjige u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama misno slavlje predvodio je don Josip Dučkić, janjevački župnik u miru, desetogodišnji župni vikar u Kistanjama (2002.-2012.). Na predstavljanju je bio i mons. Nikola Dučkić, župnik u Kistanjama 15 godina (2002.-2017.), koji je 1978. u Janjevu dočekao sveticu, Majku Tereziju. Mons. Dučkić došao je u Kistanje 1999. te je tri godine bio sužupnik prvom župniku Kistanja, don Gašparu. U vrijeme mons. Dučkića izgrađena je velika nova župna crkva sv. Nikole i župna kuća u Kistanjama. Program je vodio Ante Nadomir Tadić Šutra. Glazbeno je nastupila klapa ‘Zvono’ iz Kistanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.