Roko Antić: ‘Zagreb i Split su pravi primjeri anacionalnih lokalnih vlasti’

Roko Antić
Foto: snimka zaslona

Roko Antić bivši čelnik općinske organizacije HDZ-a Kistanje, koji je dao neopozivu ostavku zbog odluke predsjedništva stranke o ratifikaciji Istanbulske konvencije, na društvenim je mrežama aktualizirao probleme koje proživljavaju hrvatske obitelji u Zagrebu i Splitu od, kako kaže, “političkih blizanaca” – Tomaševića i Puljka i dati im podršku. Antić je donačelnik općine Kistanje, inače Janjevac. Prenosimo njegovu objavu na Facebooku.

Drame za opstanak obitelji i elementarno ljudsko pravo – pravo na rad

“Premda ne pripadam glasačkoj skupini stranaka ili preciznije rečeno sektama: MOŽEMO, CENTAR I PAMETNO, vjerujem da probleme koje ću ovdje iznijeti nadilaze te uske okvire. Ovi problemi tiču se pitanja naše nacionalne svijesti i budućnosti našeg naroda.

Dok se narod nalazi u očaju zbog nelogičnih, konfuznih i kontradiktornih mjera državnog Stožera, u našim najvećim gradovima, Zagrebu i Splitu odvijaju se prave drame. Drame za opstanak obitelji i elementarno ljudsko pravo – pravo na rad. Tako grad Zagreb brojnim obiteljima ukida prava na demografsku mjeru roditelj – odgojitelj. S druge strane, splitska gradska vlast na čelu s dvojcem “Puljak – Ivošević” krenula je u obračun sa zakupcima poslovnih prostora na splitskoj tržnici, čime se izravno ugrožava egzistencija više od stotinu obitelji.

Prije nego navedem konkretne primjere, jasno je da se ovdje radi o odlukama s čistim ideološkim predznakom. Poznavajući kakvim su se performansima i aktivizmom prije stupanja na dužnost bavili aktualni gradonačelnici Zagreba i Splita, Tomašević i Puljak, samo naivne mogu začuditi njihovi prioriteti.

Prava LGBT osoba, rodna ravnopravnost, zauzetija briga za kućne ljubimce nasuprot obescjenjivanju roditeljskog poziva i odgojiteljskog rada (Zagreb), dok se perfidnim i podlim smicalicama malim obrtnicima u Splitu brani pravo na rad.

Zagreb

Netom završeni popis stanovništva uza svu tehnologiju i digitalizaciju, ni nakon dva mjeseca nisu bili dovoljni Državnom zavodu za statistiku da izađe s konkretnim brojkama. Tek preliminarni podatci stidljivo govore o velikom prirodnom padu stanovništva u odnosu na 2011. godinu.

Bez obzira na taj očekivani trend i mnogobrojna upozorenja, projekcije i katastrofalne statističke pokazatelje naših poznatih demografa ( Šterc, Strmota, Mišetić, Akrap) koji na to upozoravaju duži niz godina, dogodi se da u gradu Zagrebu imamo vlast koja protuzakonito smanjuje, odnosno ukida pravo na mjeru roditelj – odgojitelj.

Predstavnici nacionalne vlasti šute

Na stranu sada i to što su u predizbornoj kampanji MOŽEMO SI svjesno lagali (“nećemo dirati stečena prava”), a kad su došli na vlast bez trunka uzmaka i srama tvrde sasvim nešto drugo (“to nisu stečena prava – to je revidiranje”), jasno je da oni nisu imali nikakav razvojni plan već isključivo promoviranje njima svojstvene ideologije. Ciljanom i promišljenom kampanjom financiranom od strane fonda “vragova svih boja” na koje je tako znakovito upozoravao pokojni predsjednik Tuđman, performansima s valjanjem po trgu i vezanjem lancima dobili su ogromno povjerenje birača u Zagrebu, koji od svega do sada učinjenog nemaju ništa osim djelomične naslade da su udarili na temelj svakog zdravog društva, a to su život i obitelj.

Na sve ovo šute predstavnici nacionalne vlasti koje tjednima ne odgovaraju na dramatične pozive i dopise predstavnika Hrvatske udruge roditelja i odgojitelja.
Nije li prvorazredni primjer licemjerja kada se u situaciji nacionalnog demografskog sloma ne nalazi vrijeme za očajne roditelje, a u predizbornoj kampanji bila su im puna usta demografije uz konkretno obećanje: “demografska mjera roditelj odgojitelj na nacionalnoj razini”.

Hrvatska ustaljeno gubi svoj najvrjedniji potencijal, a ovakvim nečinjenjem i političkim nepostupanjem izravno se ugrožava hrvatska razvojna sadašnjost i budućnost i temelji nacionalnog opstanka. Utire li se ovime put da se sljedba MOŽEMO uskoro preseli i u Banske dvore, pitanje je koje treba sebi postaviti svatko dobronamjeran, ukoliko mu je stalo do Hrvatske?

Split

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak u namjeri da ukloni trgovce sa splitskog Pazara naredio je novom direktoru gradske tvrtke “Parkovi i nasadi d.o.o.”, Siniši Gašparoviću da zakupcima pošalje obrazloženje sa slijedećim sadržajem:

“Ovim putem obavještavamo sve korisnike prodajnih mjesta koji se nalaze na Hrvojevoj ulici i na Glavnoj tržnici, kako su najkasnije do 01.01.2022. godine dužni ukloniti stvari iz prodajnih prostora, štandova i sl., a kako bi ista mjesta bila uklonjena.
Naime, ugovor koji imate s Upraviteljem ističe 31.12.2021.. godine, te će se istekom istog pristupiti rekonstrukciji navedenih djelova tržnice te napraviti novi raspored prodajnih mjesta. Ukoliko ispraznite prodajna mjesta do 01.12.2021. neće vam se ispostaviti račun za mjesec prosinac 2021. godine.” U potpisu: Direktor, Siniša Gašparović.

Bez ikakvog smislenog plana i ponuđene alternative, evo oglednog primjera kako se bešćutno postupa s trgovcima koji tu svoj kruh zarađuju preko 40 godina. Kako se među njima nalaze i neke meni bliske osobe, za sve ovo znam od sredine studenoga. To su ljudi kojima je rad na tržnici osnovni izvor prihoda. Neki od njih su podstanari, neki pod kreditima, a mnogi i s obvezama prema dobavljačima.

“Puljak – Ivošević” žele njihovu trajnu eliminaciju

U međuvremenu je objavljen Javni natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora s brojnim formalnim i zakonskim propustima koji će potpuno blokirati rad tržnica i društvu “Parkovi i nasadi d.o.o.”, ali i Gradu donijeti zakonske kazne i sudske sporove.

Najveći propust je što nisu izvršili pregled poslovnih prostora u koje su trenutni zakupci izvršili znatna ulaganja, koja je potrebno utvrditi, evaluirati. Također, u određenom postotku priznati trenutnim zakupcima koji će po provedenom javnom najtječaju napustiti poslovni prostor. Ono što znam je da će zakupci braniti stečena prava i svoje ulaganje.

Zakupci poslovnih prostora na Pazaru suglasni su s rekonstrukcijom i u tome žele biti partneri Gradu, ali od same najave svjesni su da dvojac “Puljak – Ivošević” žele njihovu trajnu eliminaciju. Bešćutnost i podlost kojom se koriste samo potvrđuju njihovu bojazan.

Udar na materijalne vrjednote

Zato apeliram prije svega na savjest gradskih vjećnika iz različitih političkih opcija. Neka se jasno ograde od ove nakane i ne dopuste giljotinu trgovaca i njihovih obitelji. Također apeliram i na sve čimbenike u našem društvu, na ministre i saborske zastupnike iz X. izborne jedinice, splitsko dalmatinskog župana Blaženka Bobana i crkvene velikodostojnike koji će ovo pročitati da reagiraju.

Ovdje je riječ o udaru na materijalne vrjednote koje osiguravaju sredstva za život. One vrjednote koje čovjeku omogućuju da se ostvaruje kao čovjek i skrbi za svoju obitelj. Ovo o čemu svjedočimo u dva naša najveća grada jesu ideološka podloga i čisti partikularni interesi. Opomena čemu se sutra imamo nadati ako se konačno ne osvijestimo kao narod.

ZAKLJUČAK: Lako je Tomaševiću i Puljku igrati se s ljudskim sudbinama, dok prvoga čeka neko novo i skupo plaćeno valjanje po zagrebačkom asfaltu, a Puljka posao na splitskom FESB-u”, piše u objavi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Facebook

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.