Predstavljeno ”bogatstvo života i djela” kardinala Franje Kuharića

kuharića
Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Znanstveni teološki simpozij “Život i djelo kardinala Franje Kuharića” završio je u subotu 2. srpnja 2022. godine. Simpozij se održavao 1. i 2. srpnja u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugog dana održano je peto i šesto zasjedanje tijekom kojih su izlagali Lucija Boljat i Josip Horvat (Nadbiskup Franjo Kuharić i aktivnosti glede zakona u životu Crkve zagrebačke); Tomislav Hačko (Nadbiskup Franjo Kuharić i glavne teme božićnih i uskrsnih pastirskih poruka); Marija Pehar (Nadbiskup Franjo Kuharić i mariološko-marijanski naglasci u njegovim propovijedima i govorima); Josip Šimunović i Jelena Lončar (Nadbiskup Franjo Kuharić i Caritas Zagrebačke nadbiskupije); Josip Kuhtić (Nadbiskup Franjo Kuharić: biskup i pastir – duhovni lik svećenika); Jasna Krista Mijatović (Nadbiskup Franjo Kuharić i posvećeni život); Franjo Podgorelec (Nadbiskup Franjo Kuharić i duhovnost koju je živio); Tomislav Markić (Nadbiskup Franjo Kuharić u hrvatskom iseljeništvu); Tomica Plukavec (Nadbiskup Franjo Kuharić i obnova unutrašnjosti zagrebačke prvostolnice (1970.-1984.)); Nino Škrabe (Nadbiskup Franjo Kuharić – sin jaskanskog kraja).

Nakon plenarne rasprave na kraju svih izlaganja u ime programskog odbora zahvalio je predsjednik odbora prof. dr. sc. Tonči Matulić rekavši kako je simpozij bio planiran o 100. obljetnici rođenja kardinala Kuharića, no zbog pandemije morao je biti odgođen. Zahvalio je upravi Katoličkog bogoslovnog fakulteta na podršci u organizaciji te svim izlagačima i sudionicima. Također, prof. Matulić najavio je izdavanje zbornika koji će sadržavati duže verzije svih izlaganja, javlja Zagrebačka nadiskupija.

Na kraju se obratio i dekan KBF-a prof. dr. Josip Šimunović: “Na kraju Znanstvenoga teološkog simpozija koji je predstavio bogatstvo života i djela kardinala Franje Kuharića, vjerujem da smo uspjeli dozvati u sjećanje dragi lik novije crkvene povijesti Zagrebačke nadbiskupije, ali i novije crkvene i društvene povijesti Hrvatske uopće.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svako predavanje promatralo je osobu kardinala Franje Kuharića u dobivenoj temi te tako gradilo ljepotu privlačne jednostavnosti Evanđelja ostvarene u njegovu životu”, dodao je prof. Šimunović, zahvalio svima koji su se na bilo koji način uključili u ostvarivanje ovog simpozija te proglasio simpozij zatvorenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.