Premijera Hamleta na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dubrovnik, 27.07.2019. - Premijera tragedije "Hamlet" Williama Shakespearea, u režiji Paola Magellija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održana je u subotu navečer na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac kao središnji događaj 70. Dubrovačkih ljetnih igara. foto HINA/ DLJI/ Marko ERCEGOVIĆ/ ml

Premijera tragedije “Hamlet” Williama Shakespearea, u režiji Paola Magellija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održana je u subotu navečer na dubrovačkoj tvrđavi Lovrjenac kao središnji događaj 70. Dubrovačkih ljetnih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj predstave Paolo Magelli rekao je kako se ‘od sutra može odmoriti’ te da se na predstavi radilo teško, do kraja snaga, ali s najvećom ljubavi.

“Uvijek se isplati raditi u ovom gradu jer ga obožavam. Bio je izazov raditi Hamleta, a odlučio sam se za klasičnu poziciju kako bih pokušao ispričati svoju priču. Bilo mi je predivno raditi s ovom ekipom. Ovo je ono što sam zamislio i želio”, rekao je Magelli.

Kaže da je Hamlet “naš suvremenik, intelektualac koji bi mogao promijeniti svoju zemlju, a odluči da ništa ne uradi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Intelektualci kao savjest društva više ne postoje. Europa je postala intelektualna pustoš“, ustvrdio je Magelli.

Frano Mašković, koji glumi Hamleta, izjavio je kako je sve na premijeri bilo po dogovoru, a glumačka je ekipa, ističe, sebi dopustila igru kako bi ispričali priču.

“Nemoguće je ne pomisliti na brojne prije mene koji su ovdje radili Hamleta. Volim maštati da smo u paralelnim svemirima zajedno ovdje hodali i izgovarali te rečenice. Da je njihova energija bila na Lovrjencu“, rekao je Mašković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikša Butijer (Polonije) rekao je da je rad na predstavi bilo dugo i zanimljivo putovanje s puno dugotrajnih proba i odricanja koje je kulminiralo premijerom ‘na svetom tlu Lovrjenca’.

“Pokušao sam u lik Polonija unijeti nit da on nije negativac kao što se često smatra, već da toliko voli svoju djecu da bi za njih napravio i to da Ofelija na kraju i bude s Hamletom jer je to njezina želja. S druge strane, osjećam simpatiju prema kraljeviću koji iz nekog razloga ne može doći do onoga što želi“, objasnio je Butijer.

Glumačku ekipu uz Maškovića i Butijera, čine i Milan Pleština, Ermin Bravo, Ivan Colarić, Enes Vejzović, Pjer Meničanin, Hrvojka Begović, Domagoj Janković, Matija Čigir, Bernard Tomić, Karlo Mrkša, Pavle Vrkljan, Ranko Zidarić, Nina Violić, Anđela Ramljak i Miše Martinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U autorskom timu su Paolo Magelli (redatelj), Željka Udovičić Pleština (dramaturginja), Lorenzo Banci (scenografija), Leo Kulaš (kostimografija), Ljupče Konstantinov (glazba), Ivan Marušić Klif (video projekcije), Aleksandar Čavlek i Marko Mijatović (oblikovatelji svjetla), Lovro Buva (mačevanje), Tamara Damjanović, Ana Fucijaš i Miran Brautović (pomoćnici autorskog tima) te inspicijent Roko Grbin.

Ovogodišnja produkcija „Hamleta“ ukupno je četrnaesta u povijesti Igara, od čega ih je trinaest ostvareno na Lovrjencu, a jedna na otoku Lokrumu.

“Hamlet“ će se na programu 70. Igara naći još 28., 29., 30. i 31. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.