Preminuo Antun Ivanković – neumoran čuvar istine o Tovarniku, Srijemu i Hrvatskoj

Antun Ivanković
Foto: fah

Nakon duge i teške bolesti 17.1.2022. godine preminuo je Antun Ivanković, neumoran čuvar istine o Tovarniku, Srijemu i Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antun Ivanković rođen je u Tovarniku 11. lipnja 1966. godine. Bio je oženjen i otac dvoje djece. 2008. godine osniva Udrugu dr. Ante Starčević u Tovarniku čiji je predsjednik. Udruga se bavila promicanjem Tovarnika, Domovinskog rata, kulturnim i drugim znamenitostima Srijema. Jedan od glavnih ciljeva udruge je upoznati hrvatsku i europsku javnost s novijom povijesti naše domovine, osobito u razdoblju Domovinskog rata.

Antun Ivanković bio je organizator i sudionik brojnih manifestacija na području Tovarnika i Srijema. Udruga na čelu s Antunom Ivankovićem i u suradnji s Maraton klub “Hrvatski sokol” iz Osijeka dugi niz godina organizirala je utrku povodom obljetnice ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika. 

Promicanje istine

Tako je Udruga na čelu s Antunom Ivankovićem do sada ostvarila sljedeće: producirala je film o vlč. Ivanu Buriku – mučeniku Crkve (u režiji Jakova Sedlara); nakladnik je romana “Burik” književnice Nevenke Nekić; organizirala prijevod istoga romana na talijanski jezik sve u namjeri da se pomogne uzdignuće istoga svećenika na čast oltara; organizirala je Znanstveno-radni skup posvećen vlč. Ivanu Buriku i potom objavila Zbornik s istoga Skupa; sabrala je potrebnu dokumentaciju i objavila je knjigu “Svjedoci života i smrti Ivana Burika”; producirala je dokumentarni film “Draga Gospa Ilačka”, redatelja Branka Ištvančića koji je nagrađen Velikom nagradom Grand Prix za najbolji film festivala i Nagradom za najbolju glazbu na festivalu vjerskih filmova na Trsatu; Dokumentarni film „DRAGA GOSPA ILAČKA” osvojio je potom na 14. ITF’CRO 2011. međunarodnom festivalu turističkog filma u Splitu Posebno priznanje “za izuzetno kvalitetan autorski rad religijskog sadržaja u funkciji turizma”, a ocjenom međunarodnog žirija osvojio je Posebnu nagradu za režiju na 50. International Tourfilm Festivalu održanom pod visokim pokroviteljstvom GIORGIA NAPOLITANA, predsjednika Republike Italije, u gradu Lecce, u Italiji, koji se održavao od 20. – 24. lipnja 2012. Ova velika i značajna turističko kulturološka filmska manifestacija, u Lecceu (južna Italija) uz autore, producente, urednike, novinare, tv izvjestitelje iz brojnih zemalja svijeta, te godine je proslavila svoj veliki ZLATNI JUBILEJ 50. godina od utemeljenja. Film je uvrštavan i u druge inozemne festivalske selekcije i konkurenciju za nagrade poput UK Christian Film Festivala u Londonu 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antun Ivanković je organizirao dolazak obitelji ubijenoga francuskoga dragovoljca Jeana – Michela Nicoliera u Hrvatsku prigodom komemoracije 18. studenoga 2011. u Vukovaru i Zagrebu, kao i dodjeljivanje odličja majci; potom je udruga izdala roman o istom junaku Jeanu- Michelu Nicolieru koji je napisan iz pera književnice Nevenke Nekić “Jean ili miris smrti”, te ujedno započela rad na filmu o Jean Michelu Nicolieru.

Antun Ivanković kroz svoj rad se bori za promicanje istine te otkrivanju ratnih zločina počinjenih na području Tovarnika i Srijema. 

Prikaz postignuća

2008. – Povodom 80. obljetnice rođenja vlč. Ivana Burika (1928.-2008.) tovarničkoga mučenika, bio je nakladnik doplatne poštanske marke mučenik vlč. Ivan Burik;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2009. – U nakladi Udruge dr. Ante Starčević tiskan je roman „Burik“, autorice Nevenke Nekić;

2009. – Na 49. Teološko pastoralnom tjednu, 27. siječnja 2009. godine održano je javno premijerno prikazivanje filma o novom srijemskom mučeniku vlč. Ivanu Buriku, redatelja Jakova Sedlara. Prikazivanje filma u prepunoj dvorani Međubiskupijskoga sjemeništa na zagrebačkoj Šalati organizirao je producent filma Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika;

2009. – Stradanje istočnoslavonskoga sela Tovarnik i mučko ubojstvo tamošnjeg župnika vlč. Ivana Burika u agresiji na Hrvatsku 1991. godine – jedinog svećenika ubijenog u Domovinskom ratu – tema je jednodnevnog znanstvenog skupa u Pastoralnom centru Sv. Bono u Vukovaru. Na skupu je sudjelovalo oko 15 znanstvenika, povjesničara i sudionika Domovinskog rata iz Vukovara, Zagreba, Đakova, Slavonskog Broda, Iloka i Osijeka, a održan je pod nazivom „Vlč. Ivan Burik – svjedok vjere, mučenik Crkve”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2009. – U spomen na ubijenog svećenika Ivana Burika kao i 663 mučenika Crkve u Hrvata u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Maraton kluba “Hrvatski Sokol” – Osijek i Udruge dr. Ante Starčević organizirana je 1. Memorijalna utrka od Vukovara do Tovarnika.

2010. – U produkciji Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik snimljen je višestruko nagrađivani dokumentarni film „ Draga Gospa Ilačka“, redatelja Branka Ištvančića.

2011. – U nakladi “Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik” preveden je roman “BURIK” autorice Nevenke Nekić na talijanski jezik. Udruga je poslala na trideset adresa u Europi (predsjednicima biskupskih konferencija) talijanski prijevod romana Burik s ciljem upoznavanja crkvenih dostojanstvenike s Domovinskim ratom i stradanjima vlč. Ivana Burika.

2011. – U produkciji Udruge dr. Ante Starčevića – Tovarnik snimljena je pjesma i spot pod nazivom “Sjećanje na Ivana Burika”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2011. – U nakladi Udruge dr. Ante Starčević tiskana knjiga dokumentarne građe o svećeniku-mučeniku Ivanu Buriku “Svjedoci života i smrti Ivana Burika”, urednica knjige Nevenka Nekić.

2011. – U nakladi Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik tiskan Zbornik vlč. Ivan Burik – svjedok vjere, mučenik Crkve – Stradanje Tovarnika i tovarničke župe 1991. godine.

2012. – Iz tiska je izašao roman Nevenke Nekić “Jean ili miris smrti”, posvećen vukovarskom branitelju iz Francuske Jeanu-Michelu Nicolieru, nakladnik je Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnik.

2013.- Dana 31. siječnja 2013. godine na 15. obljetnicu ukopa pedeset i troje mještana svečano otkriven spomen-obilježje u Tovarniku. Ideja za spomenik rodila se kod članova udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik. Iz kamenoloma blizu Splita od tvrtke “Markam-G” iz Donjeg Dolca stigle kamene stijene, koje je vlasnik tvrtke gosp. Luka Markić donirao Udruzi dr. Ante Starčević – Tovarnik za izgradnju spomen obilježja u Tovarniku i Ilači.

2013. – U nakladi Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik tiskana je knjiga „Bodljikave pripovijetke“, autorice Nevenke Nekić.

2013. – Udruga dr. Ante Starčević Tovarnik objavila je mali molitvenik posvećen Gospi Ilačkoj. Džepnoga formata (7×11).

2013. – U nakladi Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik tiskana je knjiga – slikovnica „Zvjezdana vrata“ priča o vlč. Ivanu Buriku, autorice Sonje Tomić.

2014. – Udruga dr. Ante Starčević poslala je Svetom Ocu papi Franji na dar knjigu Burik prevedenu na talijanski jezik, te englesku verziju dokumentarnog filma Mučenik vlč. Ivan Burik. Udruga se papi Franji obratila i s prigodnim pismom.

2015. – Povodom pastirskog pohoda hodočasnika mira Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini u Sarajevo, 6. lipnja 2015. godine Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Vrhbosanske nadbiskupije i Uzoritog Kardinala Vinka Puljića uspješno je organizirala ultramaraton Tovarnik – Sarajevo: pod nazivom „U susret hodočasniku mira Svetom Ocu papi Franji“.

2015. – Povodom 150-te obljetnice svetišta Gospe na Vodici u Ilači, Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika nakon što je 2010. godine producirala višestruko nagrađivani dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića „Draga Gospa Ilačka”, objavila je knjižicu „Pod skutom Gospe Ilačke”, koja će biti zanimljiva i djeci i odraslima, a istodobno i bogata točnim podacima kako bi i mladima i starijima bila i poučna.

2016. – U produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika nastao je višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarni film „Sve je bio dobar san“, redatelja Branka Ištvančića i producenta Antuna Ivankovića. Na 64. Puskom filmskom festivalu koji se održao 2017. godine film je osvojio nagradu Fedeora za najbolji hrvatski dugometražni dokumentarni film. Nagradu je dodijelio ocjenjivački sud sastavljen od članova Udruge filmskih kritičara Europe i Mediterana.

2017. – Nakon dugih godina priprema i rada u nakladi Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika iz tiska je izašla monografija „Župa Tovarnik” autora vlč. Antuna Devića i urednika vlč. dr. sc. Tomislava Đukeza.

2017. – U produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika snimljen je dokumentarni film „Slike iz života ratnika“, redatelja Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića. Film je to o ratnom heroju vukovarske obrane, Ivanu Anđeliću–Doktoru i njegovom ratnom putu, film o istinskom heroju Domovinskog rata, koji je preživio ratni pakao Vukovara.

2017. – U produkciji Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik snimljen je film „Gospa od Utočišta“, redatelja Srđana Segarića. Na prošlogodišnjem 8. Festivalu hrvatskih katoličkih filmova, održanom u marijanskom svetištu na Trsatu, film “Gospa od Utočišta” osvojio je Grand-Prix Festivala za najbolji film, kao i nagradu za najbolju glazbu u filmu.

2017. – U produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika snimljen je dokumentarni film „Krvava berba grožđa“, redatelja Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivanković. Film proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj. Opisuje sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali nesrbi u Lovasu od strane tzv. JNA i paravojne jedinice ”Dušan Silni”. Zločin u Lovasu jedan je u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskoga rata.

2018. Antun Ivanković jedan je od koautora knjige „Krvava istina. Novome životu ususret“. Knjiga govori o stradanju mještana Općine Lovas u Domovinskom ratu.

2019. – U produkciji Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik snimljen je dokumentarni film „Dobri pastir fra Flavijan Šolc“, redatelja Srđana Segarića. Dokumentarni film o fra Flavijanu Šolcu dojmljivo je svjedočanstvo o svećeniku koji u teškim i olovnim vremenima u kojim se našao hrvatski narod na prostoru bivše države sav svoj život posvetio istom tom narodu da mu prenese i sačuva vjeru.

2019. Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić imenuje Antuna Ivankovića koordinator za projekte vrhbosanske nadbiskupije. I daje mu posebno ovlaštenje u ime Vrhbosanske nadbiskupije za zastupanje u projektima humanitarnog predznaka.

2019. Pouke o čovječnosti hrvatski dokumentarni film iz 2019. godine scenarista i redatelja Branka Ištvančića. Snimljen je po istoimenoj knjizi autora Veljka Đorđevića, u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. i 2019. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. Producenti na filmu su Antun Ivanković i Branko Ištvančić. 2019. godine uvršten je u natjecateljski program Pulskog filmskog festivala. 2020. godine na 38. izdanju Međunarodnog festivala URTI Grand Prix for Author’s Documentary u Parizu nagrađen je Brončanom medaljom, jednom od četiriju glavnih nagrada za autorski dokumentarac.

2020. Antun Ivanković zajedno sa kardinalom Vinkom Puljićem pokreće inicijativu za osnivanjem Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije. Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije je neprofitna organizacija usmjerena na humanitarno i socijalno djelovanje. Osnovana je u veljači 2020. godine sa sjedištem u Vukovaru, a sa svrhom pružanja potpore u provođenju humanitarnih aktivnosti usmjerenih na dobrobit bolesnih, starih i nemoćnih osoba, djece predškolske dobi, učenika, studenata, mladih, fizičkih i pravnih osoba te pomaganje projekata u Republici Hrvatskoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić imenuje Antuna Ivankovića voditeljem ureda Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije.

2020. Sredinom siječnja iz tiska je na čak 432 stranice, izašla dugo pripremana knjiga kojoj je naslov “SVJEDOČIM – obrana i stradanje Općine Tovarnik u Domovinskom ratu”. Knjigu su priredili i uredili prof.dr.sc. Milica Lukić i Antun Ivanković, a nakladnik je Općina Tovarnik.

2021. U produkciji Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik snimljen je dokumentarni film “Berak, neispričana priča”. Film govori o stradanju Berka u Domovinskom ratu, producenta Antuna Ivankovića i redatelja Branka Ištvančića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.