Preminuo Pero Miladin, vlasnik legendarnog zagrebačkog restorana ‘Kod Pere’

U Zagrebu je jučer u 92. godini preminuo Pero Miladin, legendarni vlasnik restorana ‘Kod Pere’ na zagrebačkoj Šalati, na samom vrhu Schlosserovih stuba, poznat i po nazivu ‘kod Pere ustaše’. Gospar Pero bio je iz Konavala i među naraštajima dubrovačkih studenata poznat je po tome da ih je pomogao i hranio kako bi nastavljali svoje školovanje. Grad Konavle mu je prije nekoliko godina, u znak zahvalnosti, dodijelio nagradu, a Pero je izjavio kako se “protiv komunizma borio bakalarom”, ciljajući na to da se kod njega i u vrijeme kad se u Jugoslaviji nije smjelo slaviti Božić -na Badnjak jelo odličan bakalar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pero Miladin1

Osim studenata iz Konavala i dubrovačkog područja, kod Pere su se okupljali i ljudi poput Franje Tuđmana, braće Veselica, Vice Vukojevića, Vlade Gotovca, Lovro pl. Matačić, Ruža Pospiš Baldani. Pero je znao reći kako su mu ’71 i ’91 dolazili isti ljudi. Upravo zbog toga što je u komunističkih vremenima, kad je to bilo itekako opasno, primao disidente – dobio je naziv ‘Pero Ustaša’, jer je tada komunistički režim sve koji su se zalagali za slobodu i demokraciju nazivao “ustašama”.

Stjepan Budinski, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara, Pero Miladin, prijatelj pokojnog predsjednika Tuđmana i Stjepan Ptiček, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije - Svečano otkriveno poprsje prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Bjelovaru, 18. studenoga 2013., Poljana dr. Franje Tuđmana, ispred IV. osnovne škole u Bjelovaru FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr
Stjepan Budinski, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara, Pero Miladin, prijatelj pokojnog predsjednika Tuđmana i Stjepan Ptiček, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije – Svečano otkriveno poprsje prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Bjelovaru, 18. studenoga 2013., Poljana dr. Franje Tuđmana, ispred IV. osnovne škole u Bjelovaru FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Životni put Pere Miladin bio je dug i zanimljiv, pun kombinacije hrabrosti i blagosti koju i danas posjetitelji restorana mogu prepoznati i u njeogovom sinu i unuku. Pero je sa 16 godina iz rodnih Konavala preselio u Sarajevo, gdje je proveo Drugi svjetski rat, a 1945. godine mobilizirali su ga partizani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisu tražili mene nego su tražili Pera Bronzana, ja sam malo bio zapisan u onu muslimansku policiju to je bilo kao ono domobranstvo. U travnju 1945. su me mobilizirali, pitaju što ste po nacionalnosti neki su bili Muslimani neki Srbi neki katolici, a ja sam reko Hrvat. Bilo me je strah, jer sam po novinama čito kako su partizani ubili puno Konavljana, pa kad su pitali otkle sam reko sam im iz Dalmacije”, ispričao je Pero Miladin medijima, te objasnio kako nije dugo ostao u partizanima jer je obolio.

Nakon bolesti radio je kao konobar 1947. na Pločama, pa na Lopudu, Cavtatu, sve dok ga u proljeće 1949. nisu opet zvali u vojsku. ‘Bio sam u Zagrebu 6. mjeseci to je bila posebna dodatna obuka za sve one koji su u ratu bili domobrani’, objašnjava Miladin.

Na koncu se skrasio u Zagrebu gdje s bratom, koji se vratio iz Njemačke, kupio obiteljsku kuću u kojoj su zajedno 4. svibnja 1967. otvorili restoran poznat po odličnoj, domaćoj hrani, umjerenim cijenama i vlasnicima koji za svakog gosta imaju lijepu riječ. Pero je goste dočekivao u svom restoranu, uvijek spreman za komentiranje dnevnih događaja, hrabrenje i tako privlačnu radost. Nedostajat će mnogima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiv intervju koji sa gosparom Perom prije nekoliko godina napravila novinarka Dubrovnik.net-a pročitajte ovdje: http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=10804#.VXa-Wk39mHt

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.