Prisjetite se najdirljivijeg trenutka posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj

benedikt
Montaža: Narod.hr, izvor: Snimka zaslona

Kardinal Joseph Ratzinger, papa emeritus Benedikt XVI., rođen je na Veliku subotu, 16. travnja 1927., u Marktlu na Innu, u biskupiji Passau u Njemačkoj, a preminuo je na Staru godinu u Vatikanu. Na Petrovoj Stolici bio je od 2005. do 2013., a 2011. pohodio je Hrvatsku. Prisjetimo se najdojmljivijeg trenutka njegovog posjeta Zagrebu kada je 4. lipnja papa Benedikt XVI. 2005. održao bdijenje za mlade na Trgu bana Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. lipnja 2011. papa Benedikt XVI. stigao je u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Tijekom prvoga dana susreo se s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor, održao susret s osobama iz javnog života, kulture, znanosti, politike, gospodarstva i športa, s predstavnicima vjerskih zajednica te s članovima diplomatskog zbora u Zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu te je održao molitveno bdijenje s mladima na trgu bana Jelačića, a drugog je dana slavio euharistijsko slavlje povodom Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji na zagrebačkom Hipodromu te je održao molitvu Večernje s predstavnicima duhovnih zvanja u zagrebačkoj katedrali.

>Razgovor za ‘Herder Korrespondenz’ pape u miru Benedikta XVI. otvorio važna pitanja
>Preminuo papa emeritus Benedikt XVI.
>Papa emeritus Benedikt XVI. progovorio o ‘dvostrukoj krizi’ u Crkvi: ‘Milost i oproštenje su nam uvijek potrebni’

Na bdijenju 50 tisuća mladih

Pod geslom “Zajedno u Kristu” održano je molitveno bdijenje pape i mladih na trgu bana Josipa Jelačića. Na tisuće mladih iz svih hrvatskih gradova napunilo je središnji zagrebački trg, a poseban dojam ostavile su snimke veličanstvene tišine tijekom klanjanja Presvetom Oltarskom Sakrametu. U potpunoj tišini okupljeni su mladi pokazali dubinu vjere te koliku ljubav iskazuju svom Spasitelju.

Papa je mladima među ostalim poručio: “Mladost je vrijeme koje Gospodin daruje da biste mogli otkriti značenje postojanja, vrijeme velikih obzora, snažno življenih osjećaja, ali i strahova zbog zahtjevnih i trajnih odluka, teškoća u učenju i radu, pitanja o otajstvu boli i trpljenja. Ali i više od toga, to divno vrijeme života u sebi nosi duboku čežnju, koja ne poništava sve ostalo, nego ga uzdiže kako bi mu dala puninu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije toga dana, prilikom dolaska u Zračnu luku Zagreb, Papa se u svom prvom govoru tijekom svečanosti dobrodošlice u nazočnosti najviših predstavnika Crkve i države, prisjetio i triju pastoralnih posjeta blaženoga Ivana Pavla II. Hrvatskoj te zahvalio Gospodinu za dugu povijest vjernosti, koja povezuje Hrvatsku sa Svetom Stolicom.

Drugi dan: euharistija s hrvatskim obiteljima na Hipodromu i molitva Večernje u katedrali

Drugog dana Apostolskog posjeta održano je euharistijsko slavlje povodom Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji na zagrebačkom Hipodromu. Primijetivši kako je obitelj danas, kada se širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji, suočena s teškoćama i prijetnjama, Sveti Otac je pozvao obitelji da se trajno obvežu učiti djecu moliti, da ih približe sakramentima i čitaju zajedno Sveto pismo, riječju da budu “poput male Dvorane posljednje večere, poput one Marijine i učenika, u kojoj se živi jedinstvo, zajedništvo, molitva”. Mladima je poručio, da ne popuštaju sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak.

Papa se susreo s predstavnicima duhovnih zvanja (biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi i sjemeništarci) na molitvi večernje u zagrebačkoj katedrali istoga dana. Posebno je istaknuo primjer blaženog Alojzija Stepinca, kao “neustrašivoga pastira, primjera apostolskog žara i kršćanske čvrstoće, čiji herojski život još i danas prosvjetljava vjernike hrvatskih biskupija, podržavajući ih u vjeri i crkvenom životu.” Nakon toga, završio je svoj Apostolski posjet Hrvatskoj, odletjevši iz zagrebačke Zračne luke prema Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ravnatelju Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federicu Lombardiju, na bdijenju je, sudjelovalo oko 50.000 vjernika, njih 30.000 na Trgu, a ostali pred katedralom i u obližnjim ulicama, a na misi na Hipodromu sudjelovalo je više od 400.000 vjernika

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.