Pročitajte apel Alberta Einsteina povodom ubojstva Milana pl. Šufflaya

Foto: : Orren Jack Turner, commons.wikimedia.org/wikimedia (Fotomontaža narod.hr)

Znate li da se veliki Albert Einstein javno založio za ljudska prava hrvatskog naroda, te osudio srpske zločine, terorizam, ekspanzionizam i laži kojima se služio velikosrpski režim protiv hrvatskog naroda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učinio je to u pismu upućenom Međunarodnoj ligi za ljudska prava daleke 1931. godine povodom mučkog ubojstva sveučilišnog profesora i svog kolege znanstvenika Milana Šufflaya.

> 19. veljače 1931. Milan Šufflay – u središtu Zagreba velikosrpski agenti zatukli uglednog znanstvenika i povjesničara

Njega su na današnji dan 18.2.1931. godine u Zagrebu ubili razbivši mu glavu čekićem, pripadnici terorističke organizacije “Mlada Jugoslavija”, koju je podupirala jugoslavenska politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apel Alberta Einsteina objavljen je u New York Timesu 6. svibnja 1931. godine i dostupan je javno za čitanje.

U nastavku je drugi, završni dio tog pisma prevedenog na hrvatski jezik:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Delegacija Hrvatskoga narodnoga zastupstva još je dana 25. siječnja 1930. predala Ligi naroda u Ženevi memorandum, koji je istodobno odaslan vladama i organizacijama svih kulturnih država, upozoravajući na stanje u Hrvatskoj. Ovim se memorandumom pred cijelim čovječanstvom diže obtužba protiv absolutističke vladavine kralja Srbije kao i protiv užasa i strahota, što ih vladavina nad hrvatskim narodom počinja. Kako činjenice dokazuju, ove su strahote od onoga doba samo još veće. S obzirom na ovo strašno stanje mi vas molimo, da Međunarodna liga za ljudska prava poduzme sve da se ovoj bezkrajnoj nasilnoj vladavini stane na kraj.

Ne smije se trpiti da se umorstvo upotrebljava kao sredstvo za postizavanje političkih ciljeva.

Ne smije se trpijeti da se ubojice veličaju kao narodni junaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držimo da je samo po sebi dužnost Međunarodne lige za ljudska prava da apelira na sve one koji cijene slobodu i ljudska prava naroda, da se proti strahovladi koja gospoduje u Hrvatskoj, digne najsvečaniji protest. Sve zemlje, naročito Francuska, Njemačka, Poljska, Austrija, gdje postoje grane Međunarodne lige za ljudska prava, imadu dužnost da se postave kao štit pred ovaj mali miroljubivi prosvjećeni narod.
Mi očekujemo vašu odluku i pozdravljamo vas.

Njemačka liga za ljudska prava.
Albert Einstein
Heinrich Mann
Travanj 1931., Berlin “

Milan Šufflay bio je vrhunski intelektualac, znanstvenik, povjesničar, albanolog, autor mnogih znanstvenih radova, te autor prvog hrvatskog znanstveno-fantastičnog romana u kojem je predvidio izbijanje Drugoga svjetskog rata, porast temperature na zemlji, porast uporabe droge, i sl.

Jugoslavenska, tj. velikosrpska vlast uhapsila ga je još 1921. godine i osudila na zatvorsku kaznu zajedno s našim znanstvenikom dr. Ivom Pilarom te još 14 hrvatskih intelektualaca “zbog veleizdaje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sudu je među ostalim rekao: “Hrvatska ima svoje državno pravo. Hrvati kao politički narod imaju svoje naravno pravo, pravo samoodređenja. Prekinuće veze s bivšom monarhijom dana 29. listopada 1918. godine temelj je nezavisne države Hrvatske. Vlast, koja me tuži, može ovdje dobiti proces proti meni, ali jer je goni čitav hrvatski narod, izgubit će proces pred licem Evrope…”

Nakon izlaska na slobodu progoni Milana Šufflaya su se nastavili, a okončani su svirepim ubojstvom koje je bilo motiv za reakciju najvećeg uma u povijesti – Alberta Einsteina.

Cjelovit sadržaj pisma Alberta Einsteina kao i okolnosti događaja mogu naći na internetskoj stranici OVDJE.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

** Miki Bratanić po profesiji je konzultant za primjenu informacijskih tehnologija u hotelijerstvu sa stalnom adresom boravka u Splitu. Dugo godina radio je u jednoj od najvećih svjetskih informatičkih korporacija, što mu je omogućilo stjecanje poslovnog iskustva i vještina, te putovanja i upoznavanja ljudi. U privatnom životu intenzivno se kao član Društva hrvatskih književnika bavi pisanjem i objavljivanjem knjiga, te sudjelovanjem u raznim kulturnim događanjima. Aktivno djeluje i u javnom životu publicirajući članke i
kolumne.

Njegova životna preokupacija je projekt “Priča o konobi”, osobno autorsko djelo u kojem raznim aktivnostima kroz prizmu konobe govori o našim prepoznatljivostima, običajima, tradiciji i baštini. Svoju priču o konobi uobličio je u multimedijalnu prezentacijsku formu sa
zanimljivim fotografijama, tekstovima i glazbom koju predstavlja publici u domovini i inozemstvu.

Za povijesni roman KORIJENI dobio je vrijednu pozitivnu stručnu kritiku koja ga je proglasila knjigom hrabrog dosega.

Za svoj doprinos u očuvanju i promicanju kulturne baštine primio je nagradu grada Starog Grada na otoku Hvaru.

Dobitnik je prestižne nagrade medalje Marko Polo za postignuća u promociji Hrvatske u turizmu, a koja mu je u organizaciji svjetske međunarodne institucije “Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme” dodijeljena za dugogodišnji kontinuirani doprinos u promicanju i očuvanju kulturne baštine i tradicionalnih obilježja hrvatskog turizma kroz projekt “Priča o konobi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.